Naslovnica Vijesti Hrvatska

Lingvistica Kordić: Hrvati, Srbi i Bošnjaci govore istim jezikom

Ona navodi da spomenuti narodi imaju zajednički standardni jezik s različitim varijantama.
15. kolovoza 2010. u 12:00 1030 komentara 3326 prikaza
kordic
Foto: VL

Lingvistica iz Osijeka Snježana Kordić objavila je knjigu "Jezik i nacionalizam" u kojoj tvrdi da se u Hrvatskoj, Srbiji, BiH i Crnoj Gori govori istim jezikom. Ona navodi da spomenuti narodi imaju zajednički standardni jezik s različitim varijantama.

Kordić u svojoj knjizi tvrdi i da su svi prigovori nazivu "srpskohrvatski" jezik znanstveno neutemeljeni.

Svi se jako dobro razumiju

U intervjuu koji je dala za bosansko-hercegovački tjednik Slobodna Bosna rekla je da se svi spomenuti narodi međusobno jako dobro razumiju te napomenula kako je u lingvistici definirano da se o istom jeziku može govoriti ako je najmanje 81 posto osnovnog rječničkog blaga zajedničko, a kod spomenutih naroda zajedničko je 100 posto blaga.

Zbog svojih, za današnje prilike nesvakidašnjih stavova o jeziku, Kordić je bila optužena za "rušenje hrvatske države".

- Čovjek mora biti potpuno neuk, da ne kažem slijep, pa da misli da lingvistički dokazi o postojanju zajedničkog standardnog jezika ugrožavaju postojanje Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Srbije i Crne Gore kao četiri zasebne države, ili da ugrožavaju postojanje četiriju nacija, kaže Kordić.

Lektori kao cenzori

 Lingvistica smatra i da su lektori u Hrvatskoj postali cenzori jer u inozemstvu ne postoji slučaj da lektori vrše "odstrel" nepodobnih riječi koje su navodno na popisima nepodobnih.

Knjiga Snježane Kordić ima 430 stranica, a njeno objavljivanje pomoglo je Ministarstvo kulture. Autorica je rođena 1964. godine u Osijeku gdje je i diplomirala, a magistrirala je i doktorirala u Zagrebu. Habilitirala je 2002. u Muensteru u Njemačkoj.

HGSS
Na visini zadatka
Proveo sam jutro s pripadnicima HGSS-a, evo zašto ih još više cijenim

A1 izdvaja za Vas

  • amater23:

    Ako se mi ne razumemo... kako navijaci dobacuju jedni drugima... i to bez googla translate na tribinama

  • Mayhaelo:

    @ 12:42h rea_ :) Ma razumijem te i naravno da ja ne govorim o 100% čistoći jezika, pogotovo danas kada razvitak društva traži nove riječi gotovo svaki dan, ali kada bismo išli usporediti jedan broj L\'Expressa i Večernjeg - vidjeli ... prikaži još! bismo da je hrvatski vodi u \'posuđenicama\'.

  • -obrisani-:

    Inati se, Dalmacijo !