Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Liječnik nema novca da si sam plaća edukaciju

Medicina ubrzano napreduje i znanje koje liječnik stekne na studiju brzo zastarijeva
01. srpnja 2016. u 23:30 7 komentara 870 prikaza
Dr. Vikica Krolo
Foto: Privatni album

Mnogi liječnici zaziru od javne objave podataka o svojoj suradnji s farmaceutskim kompanijama. O tome zašto, što je dopušteno i tko liječnicima financira edukaciju razgovarali smo s dr. Vikicom Krolo, predsjednicom Koordinacije hrvatske obiteljske medicine.

Liječnici načelno podržavaju transparentnost podataka o plaćanjima farmaceutskih kompanija, ali istodobno ih tek mali dio pristaje da se objave podaci o njihovim primicima. Zašto?
Dosta liječnika boji se jer javnost nije dovoljno upoznata o čemu je riječ. I sami donedavno nisu znali što se može primiti od farmaceutske industrije kao dar ili pomoć pri edukaciji, a što ne. Upravo zbog nedorečenih pravila ponašanja između farmaceutske industrije i liječnika proizašla je afera Farmal, a nikako zbog korumpiranosti liječnika obiteljske medicine, koje su pacijenti ocijenili kao najuspješniji i najmanje korumpirani dio zdravstva. Mislim da se dio liječnika dvoumi potpisati ovu privolu o javnom objavljivanju podataka iz straha od krive prosudbe javnosti. Nadam se da će vrijeme pokazati da su bili u krivu, da će javnost pozdraviti transparentno objavljivanje ovih podataka.

Čak 97% pacijenata slaže se s time da njihovi liječnici moraju sudjelovati na stručnim skupovima kako bi bili upućeni u najnovija dostignuća u medicini. U kojoj si mjeri oni to mogu priuštiti iz vlastitog džepa?
Nakon diplomiranja i stručnog ispita, liječnici su obvezni dalje se educirati i stjecati nova znanja i vještine. Medicina ubrzano napreduje i znanje koje steknete na fakultetu brzo zastarijeva. Nakon što vas država školuje, nitko se ne brine o tome kako će liječnici dalje učiti. Sve ostaje na savjesti liječnika. Primanja liječnika nisu dostatna za to, u tome nam jedino pomaže farmaceutska industrija. Oni liječnici koji više idu na predavanja ili putuju na kongrese više su zainteresirani i bolji liječnici. Treba znati da odlazak na kongres u Hrvatskoj, a da ne govorimo u inozemstvo, stoji između 3000 i 7000 kuna minimalno (kotizacija, putni troškovi, smještaj).

Budućnost je sada Budućnost je sada Hrvatska je primjer odlične suradnje IT sektora i zdravstva Michael Hayden Michael Hayden: U Plivi rade na novom lijeku protiv AIDS-a 
i shizofrenije Martin Shkreli Martin Shkreli Biznismen hrvatsko-albanskog podrijetla nakon zgražanja javnosti najavio pojeftinjenje lijeka

Koji su oblici suradnje liječnika s farmaceutskom kompanijom dopušteni?
Ono što svakako nije sporno jest da farmaceutska industrija smije financirati edukaciju liječnika. Također plaća i predavanja. Ne vidimo razloga zbog kojih liječnik ne bi bio za to plaćen ako farma-kompanija smatra da je dovoljno educiran i kompetentan da kolegama prenese relevantne činjenice proizašle iz rezultata istraživanja pojedinog lijeka, što ne znači da preferira isključivo taj lijek. Bilo bi ipak bolje da edukaciju financira Ministarstvo zdravstva ili HZZO, a da bi se ukinula svaka sumnja u moguću korupciju.

Kakva ste osobno iskustva imali po tom pitanju?
Posjećivala sam, a i sudjelovala u predavanjima u njihovoj organizaciji te su mi bili plaćeni kongresi obiteljske medicine u Hrvatskoj. Nikada od mene farmaceutski predstavnici nisu tražili nikakve “protuusluge”. Osobno sam potpisala privolu da se moji podaci o suradnji javno prikažu. Mislim da moji pacijenti imaju pravo znati koja sam nova znanja i vještine stekla.

Čini se da je više obiteljskih liječnika nego bolničkih pristalo na objavu?
Čini se da je svaki drugi dao privolu jer mi nemamo što skrivati od javnosti. Liječnici se boje da im se ne zamjeri sprega s farma-industrijom u negativnom kontekstu.
Smatram da su oni koji pristaju na objavu svojih podataka pošteni i hrabri ljudi, koji se nemaju čega sramiti, kao i nitko tko pošteno radi svoj posao.

adidas Solar Boost 19
Slatke muke
Najmekše tenisice za duge pruge: od brzih treninga do maratona
  • branimirusus:

    Vrlo jednostavno rijesiti. Farmaceuti uplacuju u posebni fond za edukaciju a drzava natjerava lijecnike na minimalno 2 edukacije godisnje. Ovo kod nas je cisto mito.

  • jurajuric116:

    to se lako da rješiti. lepo nek 4-5 kompanija napravi zajedničku zakladu za educiranje i na predavanjima ne smiju reklamirati sebe nego vršiti edukaciju. na taj način bi kompanije pokazale da im je stalo do liječnika i pacjenata, a ne ... prikaži još! do profita. nije stvar odlaska na edukacije, stvar je koliko je prihod liječnika od tih kompanija i da li je na te prihode plačen porez. ja kao savjetnik primam honorare, ali na svaki lijepo prema državi platim masni porez i nitko me ne proziva.

  • razočaran:

    da li netko tim našim liječnicima može objasniti da nisu oni jedini intelektualci na ovom svijetu, te da ima i drugih zanimanja gdje se traže i veća znanja i gdje je znatno veća odgovornost nego njihova a imaju manje plaće. ... prikaži još! zar oni misle da jedan informatičar nema potrebu usavršavanja, elektrotehničar, fizičar , kemičar ...? Tko njima plaća usavršavanja? plaćaju tvrtke u kojima rade ili sami , ali tko još očekuje od naših liječnika poštenje, skromnost a posebno humanost, čast malobrojnim izuzecima, Tko je od njih čuo država je uložila u moje obrazovnaje desetke tisuća eura i red je da ih vratim prije nego odem van i da pomognem svakome?