Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 169
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Budućnost je sada

Hrvatska je primjer odlične suradnje IT sektora i zdravstva

Budućnost je sada
Foto: Davor Višnjić/PIXSELL
1/18
15.04.2016.
u 18:40

Predstavljena i inovativna medicinska inicijativa (IMI), najveće javno-privatno partnerstvo između EU i farmaceutske industrije

“Budućnost je sada” naziv je jučer održane I. regionalne konferencije digitalne medicine, ali i poruka da treba djelovati odmah i ovdje na unapređenju zdravstvene usluge za pacijente.
– Na pitanje svjedočimo li budućnosti već danas, odgovor je – da. Živimo u okruženju u kojemu se sve mijenja, pa tako i zdravstvo. Nužno je ponuditi adekvatnu skrb stanovništvu koje je sve brojnije, ali i starije – rekao je glavni urednik Večernjeg lista Dražen Klarić na otvorenju konferencije istaknuvši kako je nužno u javnosti potaknuti raspravu o toj temi. Zato je upravo Večernji list s portalom Ordinacija.hr i HIT konferencijom organizirao konferenciju u zagrebačkom Hypo centru na kojoj se okupilo više od 400 stručnjaka iz zdravstvenog te farmaceutskog i IT sektora.

Ključno je partnerstvo

Bogati je program uključivao predavanja stručnjaka iz vodećih hrvatskih, ali i europskih IT i farmaceutskih kompanija, a konferenciju su podržali i zdravstveni djelatnici te Ministarstvo zdravlja i Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje.

– Naš je glavni cilj da građani u konačnici budu zadovoljni zdravstvenom uslugom u čemu veliku ulogu ima informatizacija sustava – rekao je zamjenik ministra zdravlja Ivan Bekavac te napomenuo kako je Ministarstvo spremno preuzeti ulogu koju ima u procesu spajanja zdravstvenog i IT sektora. Istaknuo je tako primjenu sustava e-recepta koji je ocijenjen najboljim u Europi. A oduševljenje hrvatskim sustavom e-zdravstva nije skrivao ni Jesus del Valle iz Bayera.

– Volio bih da i mi u Njemačkoj imamo sustav u kojemu je dovoljno da liječnik elektronički izda recept i da ga pacijent može bez papira za samo nekoliko minuta podignuti u ljekarni – rekao je Jesus del Valle, koji je prisutnima u sklopu svog predavanja objasnio kako funkcionira inkubator za startup tvrtke ove njemačke farmaceutske kompanije, ali i zašto su mlade tvrtke te nove ideje ključne za razvoj. Na konferenciji su sudjelovali i predstavnici Plive, Inovativne farmaceutske inicijative, tvrtke Ericsson Nikola Tesla, IN2 Grupe, Medtronica, Microsofta, SPANA...

Jedan od ciljeva bio je okupiti sve one koji sudjeluju u razvoju zdravstvenog sustava

– U razvoju je trenutačno 16.000 lijekova, a njih 70 posto prvi su u svojoj klasi – rekao je Sani Pogorilić iz Inovativne farmaceutske inicijative koji je u svom predavanju nazočnima predstavio djelovanje Inovativne medicinske inicijative (IMI), najvećeg javno-privatnog partnerstva između Europske unije i farmaceutske industrije. Ima proračun veći od pet milijardi eura, a uključuje suradnju s IT industrijom. A upravo je kao predstavnik tehnološkog sektora predavanje održao Mario Ravić iz Ericssona.

– Radimo na raznim tehnološkim rješenjima, poput aplikacija, koja mogu služiti i liječnicima i pacijentima, a koje se mogu iskoristiti i u hrvatskom zdravstvenom sustavu i šire – objasnio je Ravić.
Razmjena iskustava

Konferencija je nadmašila očekivanja, a sudionici su zaključili kako je ovo tek početak

Osim što su slušali predavanja i sudjelovali na panelima, sudionici konferencije iskoristili su priliku kako bi stvorili nove kontakte i suradnju između različitih sektora. U prepunoj dvorani Kornati u Hypo centru razmjenjivale su se ideje, savjeti i iskustva.

– Jedan od ciljeva konferencije bio je upravo na jednom mjestu okupiti sve koji sudjeluju u procesu razvoja zdravstvenog sustava kako bismo potaknuli njegovu efikasnost – rekla je jedna od organizatorica konferencije Irina Čulinović te istaknula kako je prva konferencija i nadmašila očekivanja. U razgovoru sa sudionicima, kaže, zaključila je kako su svi zadovoljni potaknutim raspravama te da je I. regionalna konferencija digitalne medicine tek početak jer su upravo takvi skupovi jedan od faktora koji potiču napredak.

>>Rezanjem prava sanirat će dugove u zdravstvu

Komentara 4

KA
kajinx
14:44 15.04.2016.

...koji će zdravstveni sustav učiniti efikasnijim'! Ako Ministarstvo zdravlja, onda je sustav zdravlja. Odakle odjednom "zdravstveni"?

Avatar IstinaHurts
IstinaHurts
18:45 15.04.2016.

sada će na cvjetati ruže i svi problemi će magično nestati

DO
doktorica
19:08 15.04.2016.

informatizacija je samo način pisanja,i nema nikakve veze sa poboljšanjem zdravstvenih usluga niti sa listom čekanja...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije