Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
JAVNO ZDRAVSTVO ZA VRIJEME COVID-19

'Liječnici zaraženi koronavirusom neće raditi u skafanderu. To sigurno nije plan, imamo dovoljno kapaciteta'

HRT
19.10.2020.
u 23:04

Upitan o organizaciji, ravnatelj KBC-a Zagreb naveo je da im je više poteškoća zadao potres jer su ostali bez Šalate i Jordanovca, a za epidemiju su se spremali.

Zbog povećanog broja novooboljelih ministar zdravstva Vili Beroš i ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak održali su sastanak s ravnateljima bolnica. Upravo to je bila tema HRT-ove emisije Otvoreno.

- Razloga za zabrinutost nema, ali ima razloga za oprez, rekao je Silvio Bašić, državni tajnik u Ministarstvu zdravstva te pojasnio da cijelo vrijeme prate situciju i to ne samo kad je riječ o oboljelima od COVID-19 već i o drugim bolesnicima. 

Bašić je naveo kako su kapaciteti dostatni, te dodaje kako se ozbiljno razmišlja o ostalim opcijama kako se bi došlo do situacije koja nam prijeti.

- U ovom trenutku zdravstveni sustav je održiv. Bojimo se, ako se ovakav trend nastavi, da će biti puno veći broj bolesnika i razmišljamo o aktivaciji rezervnih resursa, dodao je.

Ćorušić: "Brine nas eksponencijalni rast"

Ravnatelj KBC-a Zagreb Ante Ćorušić osvrnuo se na trenutnu situaciju s koronavirusom, budući da je virus ušao u KBC Zagreb prije 10-ak dana.

- Mi danas imamo stabilnu situaciju u smislu prodora virusa. Bila je jedna situacija prije 2 tjedna, koja je vrlo brzo i efektno riješena. Danas imamo 21 zdravstvenog djelatnika koji je pozitivan i 117 u samoizolaciji, rekao je.

Naglasio je da imaju oko 5900 zaposlenika i lako mogu u ovom trenutku podnijeti reorganizaciju. Međutim, njega zabrinjava eksponencijalni rast krivulje novozaraženih te smatra da moraju biti spremni.

Bašić je prilikom gostovanja u Otvorenom demantirao medijska nagađanja da će zaraženi liječnici raditi u skafanderima. Rekao je za kako to sigurno nije plan, a dovoljno kapaciteta imaju. Kazao je da su počeli educirati dodatni kadra koji trenutno ne sudjeluje u jedinicama intenzivnog liječenja, kako bi ih osposobili.  

 

Komentara 1

CO
cobalt60
00:31 20.10.2020.

Kako će uskoro i Hrvatska doći do brojki od 2000 zaraženih 10 i više mrtvih dnevno, uvođenje policijskog sata je jedina razumna mjera. Ne, od naroda se ne treba očekivati razumno ponašanje i posebno ne u ovliko teškoj situaciji, državnene institucije u slučaju ovakvih ugroza nisu tu da zadovoljavaju želje interesnih skupina već da zaštite društvo od velike opasnosti. Uz policijski sat bi bilo dobro uvesti i kažnjavanje za nenošenje maski te širenje neznanstvenih stavova a kazne bi svojom velikom visinom trebale biti destimulirajuće za prekršitelje. Nema sumnje, ovo su nepopularne mjere ali i malom je djetetu nepopularno to što mu roditelj prije spavanja ugasi svjetlo i tjera ga na počinak - no sve to čini za dobro djeteta koje nije u stanju razumjeti neke stvari, posve je jednako u slučaju društva i nažalost najvećeg broja građana koji u nemogućnosti da se suoče s velikom prijetnjom bježe u poznati psihološki obrazac negiranja stvarnosti ili dječije obrasce ponašanja koji su iracionalni i nesvojstveni odraslom čovjeku u normalnim prilikama.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije