Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 148
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Nova pravila

Obiteljski liječnici više neće izdavati potvrde za bolovanje, vrtić, školu...

Foto: Slavko Midžor/PIXSELL
1/5
10.10.2016.
u 19:50

Jedinstvenom potvrdom o zdravstvenom stanju obiteljski doktori zamijenit će bar 50 potvrda koje su do sada izdavali, a bude li netko inzistirao – to će i platiti

Po potvrdu o trajanju bolovanja za poslodavca ili ispričnicu za školu zbog viroze koju je dijete preležalo kod kuće, više ne morate svojem liječniku jer vam je – neće izdati. To je samo dio novih pravila koja kreću tijekom ovog mjeseca, a kojima se liječnici obiteljske medicine lišavaju administracije.

Donosimo popis svih potvrda koje se više neće izdavati u njihovim ordinacijama te nove uvjete za one koje će i dalje izdavati. Tako će za dvije potvrde nabrojene na početku teksta liječnik izdati potvrdu o zdravstvenom stanju koja uz osobne podatke pacijenta sadrži njegove kronične bolesti i akutnu bolest.

Potvrda je to na koju će se upisati i neka važna ranije potvrđena dijagnoza poput psihoze ili teške depresije iako se u trenutku traženja potvrde pacijent od njih ne liječi. Takve dijagnoze važan su podatak ako recimo pacijent traži potvrdu za dozvolu za oružje. Potvrda može imati i dodatak da se “izdaje na zahtjev pacijenta” tako da može biti iskorištena više puta.

“Alergičan na sintetiku”

Tako su obiteljski liječnici sami dokinuli administraciju koja ih guši. Vlast je godinama samo dodavala nove potrebne potvrde pa i one – bizarne. Primjerice, potvrdu da je radnik alergičan na sintetiku kako ne bi morao nositi kapu Djeda Mraza za božićnih blagdana što je zahtijevao poslodavac.

– Dnevno ispišemo desetak raznih potvrda i ispričnica. Za svaku treba barem deset minuta, što znači da dnevno potrošimo najmanje sat vremena na administraciju umjesto na pacijenta – kaže dr. Vikica Krolo, predsjednica Koordinacije hrvatske obiteljske medicine. Na taj su korak, tvrde liječnici, bili prisiljeni i stoga što ih HZZO kažnjava za banalne pogreške. Stoga će striktno provoditi ono što HZZO ugovara i plaća. A ispisivanje niza potvrda se ne plaća. Iz HZZO-a su obiteljskim liječnicima odgovorili da sve potvrde koje se ne odnose na zdravstvena prava mogu naplatiti.

Godinama na reviziji

Popis potvrda koje se tiču zdravstvenih prava na reviziji je u Ministarstvu zdravlja već godinama, potvrđuje dr. Ines Balint iz KOHOM-a.

– Zahtjevi za izdavanjem potvrda koje traže ministarstva, institucije,službe, poslodavci moraju biti u skladu sa zakonima i pravilnicima te se ne mogu izdavati bez obrazloženja. Krajnja mjera je naplaćivanje potvrda kako bi i korisnici naših zdravstvenih usluga izvršili pritisak da se takva praksa ukine – zaključuje dr. Ines Balint.

>> Traženi liječnici obiteljske medicine, ali i nutricionisti, maseri, socijalni radnici...

Ključne riječi

Komentara 45

DU
Deleted user
20:24 10.10.2016.

Ne razumijem...imam visoku temperaturu, opću slabost...dijagnoza gripa...ne mogu na posao, ne dobijem potvrdu da sam bolestan...nakon tri dana ne dolaska na posao dobijem izvanredni otkaz, jer nisam ničim mogao dokazati da sam bolestan...jeli to tako ili sam ja nešto krivo shvatio...!!!!!!????????

DU
Deleted user
20:24 10.10.2016.

Ovo je prevršilo svaku mjeru. Više od dva desetljeća neprekidno sam dobijao potvrde za bolovanje, a sad će me izgleda natjerat da ću morati počet dolazit na posao.

NO
nomadin
20:12 10.10.2016.

Pa sta ce onda raditi.10 minuta za izdavanje jedne potvrde mi je malo neshvatljivo,sve je vec digitalno i treba samo potpis,jer dijagnosa je vec u kompjutoru.Ne mojte se cuditi sto mladi ljudi bjeze van.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije