Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 122
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Borba za život

Liječnici u čudu: Alfie diše i satima nakon isključivanja aparata

Foto: PA/Pixsell
1/6
25.04.2018.
u 09:23

Papa Franjo predložio je da dječak iz Engleske dođe u Italiju, a dobio je i talijansko državljanstvo. Iako su liječnici predviđali da će živjeti tek desetak minuta nakon isključivanja aparata, maleni Alfie Evans ne posustaje u borbi za život.

Premda su 23-mjesečnog Alfieja Evansa u bolnici Alder Hey Children’s Hospital u Liverpoolu liječnici isključili s bolničkih aparata, on je nastavio živjeti.

Dječak koji je bio u vegetativnom stanju zbog neurovegetativne bolesti ostao je 23. travnja u 21.21 sati bez liječničkih pomagala, ali je 24. travnja ujutro još bio na životu. Liječnici su smatrali da će bez aparata umrijeti nakon desetak minuta. Za njegov život, odnosno da ga se ne odvoji od aparata, zauzeo se i papa Franjo, koji je predlagao prebacivanje u rimsku dječju bolnicu Bambino Gesù u vatikanskom vlasništvu. Roditelji malog Alfieja nisu htjeli da ga se isključi s aparata, a papa je primio i njegova oca Thomasa Evansa. Upravo na papino inzistiranje da se dječaku pokuša pomoći i u Italiji, talijanski ministri vanjskih i unutarnjih poslova, Angelino Alfano i Marco Minniti, Alfieju su dali i talijansko državljanstvo kako bi odmah bio prebačen u Italiju na liječenje.

Dakle, uz pravnu britansku otvorila se i međudržavna bitka za Alfieja. Sudac britanskog Vrhovnog suda Anthony Hayden 23. travnja odobrio je isključivanje aparata, ali nakon što je Alfie proživio još devet sati, isti sudac sazvao za 24. travnja poslijepodne novo ročište kako bi se razmotrila novonastala situacija, a pozvani su odvjetnici obitelji i bolnice u Liverpoolu.

Papa Franjo u ponedjeljak uvečer na @Pontifex tvitao je kako je dirnut molitvama i solidarnošću s malim Alfiejem te ponovio poziv da se posluša patnju njegovih roditelja i ispuni njihova želja da se pokušaju nova liječenja. Italija je Alfieju dala državljanstvo, a liječnička ekipa bolnice spremna je zrakoplovom talijanskog vojnog zrakoplovstva otići u Veliku Britaniju po dijete. Majka Kate i otac Thomas cijelu su noć bili uz svoga sina i pomagali mu dajući mu i umjetno disanje. Alfiejeva majka kazala je kako su liječnici bili u krivu kad su rekli da dijete nema šanse da preživi bez pomagala. Engleski liječnici drže kako je bilo u djetetovu interesu isključiti mu umjetno disanje i da bi njegovo daljnje liječenje bilo “uzaludno, nehumano i okrutno”.

Ispred liverpoolske bolnice oko 200 prosvjednika okruženih policijom podupire malog Alfieja. Njegov je otac liječnike upozorio da bi izgladnjivanje dječaka bio zločin i poslušali su ga. No, bez vode i hrane bio je šest sati, a otac je dodao i kako su liječnici začuđeni da se mali Alfie još bori za život. Nakon što je otac s liječnicima razgovarao 40 minuta, Alfieju su ponovno dali hranu i vodu.

Odvjetnici obitelji Evans su, čim se doznalo da je Italija Alfieju dala svoje državljanstvo, odmah zatražili da dobije talijanske dokumente i bude prebačen u Italiju. Njegovi roditelji su se na odluku britanskog suda o isključivanju aparata žalili i Europskom sudu, ali im je žalba odbijena.

Pročelnik Papinske akademije za život kardinal Elio Sgreccia naglašava kako je slučaj Alfieja sličan onima dvoje druge engleske djece (Charlie Gard i Isaiah Haastrup), u kojima je sudska volja bila iznad svih apela, pa i papina, a da se ne govori da je i iznad želje roditelja. Sgreccia drži da je odluka sudaca da se djetetu prestane umjetno pomagati na osnovi bolničkog mišljenja temeljena na ekonomskoj računici jer bi održavanje na životu bilo skuplje od smrti. Ne shvaća se da se takvom diktaturom može preokrenuti sve, ne samo vjera, već i znanost, kazao je kardinal Sgreccia. 

Ključne riječi

Komentara 9

PA
Pajkoslava2
11:09 25.04.2018.

Bravo Alfie! Ne daj se!!!!!

MO
modovisisajteMaraschino
10:02 25.04.2018.

glavno da britanci imaju novaca za onu nakaradnu kraljevsku obitelj koja se množi kao zečevi, ali ubiti dijete zato što nije ekonomski isplativo da ga se liječi je opravdano.... fuj...

Avatar ivek
ivek
16:02 25.04.2018.

ne triba ljecit dicu,,,triba kamila i chars da se sexaju s vibratorima

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije