Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Rak se liječi uz rad

Liječnici: Brz povratak na posao jača psihu

Tito Vilanova (1)
Foto: DPA/PIXSELL
1/3
Autori: Tomislav Dasović, Sonja Hoffman
08.01.2013.
u 17:50

Barcelonin trener Tito Vilanova (44) vodio je momčad dva tjedna nakon operacije tumora

Sedamnaest dana nakon što mu je drugi put u godinu dana operiran tumor na parotidnoj žlijezdi, trener Barcelone Tito Vilanova (44) vratio se na klupu i vodio momčad u utakmici protiv Espanyola.

Podsjetimo, Tito je na istome zahvatu već bio 23. studenoga 2011. godine, šest dana poslije pušten je iz bolnice, a već 11. prosinca bio je uz svoga tadašnjega šefa Guardiolu na treningu. Zadivljujuća je Titova nepokolebljivost i borbeni duh...

Borba nije još gotova

– Moja borba s bolešću nije gotova. Bit će dana kada ću moći trenirati momčad, ali i dana kada to neću biti u stanju. Volio bih samo da mediji shvate da je bolest moja privatna stvar iako sam javna osoba – kazao je Vilanova nakon prve povratničke utakmice.

– Ovaj klub doživljavao je mnoge udarce prethodnih nekoliko godina, ali smo svi uvijek, pa i ja, imali pozitivan pristup. Ono što se dogodilo meni moglo se dogoditi bilo kome – dodao je sjajni trener koji ove godine ruši sve rekorde – ima 17 pobjeda u 18 utakmica u španjolskom prvenstvu. Utoliko je još veći heroj. Igrači ga obožavaju, kao i klupsko vodstvo, koje nije ni pomišljalo potražiti novoga čovjeka za klupu.

Brz povratak trenera Tita Vilanove na posao ne čudi prof. Damira Vrbaneca, pročelnika internističke onkologije u KBC-u Zagreb. Kod Barcelonina trenera riječ je o manjem operacijskom zahvatu na najvećoj žlijezdi slinovnici, parotidi, s koje je prema pisanjima medija uklonjen jedan limfni čvor.

– Odluka je individualna, a pacijente uvijek pitamo što žele – kazao je prof. Vrbanec.

Iskustvo govori da se na posao rado vraćaju baš oni pacijenti koji rade dinamične poslove.

– To nikako ne može štetiti ili na bilo koji način ugroziti tijek liječenja.

Dodao je i da nakon što pacijenti krenu s ciklusima kemoterapije, nije rijetkost da između ciklusa rade.

– Današnje se kemoterapije uz lijekove podnose puno lakše nego nekad pa su i nuspojave poput povraćanja različite od osobe do osobe – istaknuo je. Povratak na posao u stankama između ciklusa u kojima se po protokolima primaju kemoterapije, ako se pacijent dobro osjeća, također nema utjecaja na ishod liječenja.

– Znamo da je psihičko stanje pacijenta jako važno pa, ako osoba može i želi raditi, treba joj omogućiti da radi – zaključio je prof. Damir Vrbanc.

Naravno, u modernom dobu se postavlja pitanje stresa. Koliko to može odmoći u borbi s bolešću?

– Stres nikako ne može štetiti, naprotiv, on je dodatni impuls za ozdravljenje. Znam to iz vlastitoga iskustva – odgovorio je Miroslav Blažević.

Barcu prati zla kob

Nažalost, osim što ćemo je pamtiti kao najveću klupsku momčad u povijesti nogometa, Barcelonu prati nevjerojatno zla kob. Još prije trenera Vilanove od karcinoma jetre obolio je francuski branič Eric Abidal koji je također dvaput operiran. Jednom se već bio vratio nogometu, no bolest nije bila pobijeđena. Francuz sada ponovno trenira. U svijetu sporta nije samo Titova drama obilježila kraj prošle godine. Velika vijest u Americi na Badnjak bio je povratak Chucka Pagana (60) na dužnost trenera nogometne momčadi Indianapolis Colts. Tri mjeseca prije bila mu je dijagnosticirana leukemija, ali terapije su bile učinkovite...

>> Stvorena nova vrsta T-limfocita koja će ubijati stanice raka?

Komentara 1

TO
Toni50
18:43 08.01.2013.

Ovisi ooo ljudi moji; ja sam išao nakon op. raditi drugi dan .. Nisam u novinama .... I nemam problema sa tim ... Nekome ne potrebno dalkeo više ovisi ooooo a nekome ne koristi i nikakav oporavak Tako da jeda je ovo izvedeno samo zlonamijerno i tenedenciozno da RH ne propadne jedni nemogu dobiti posao a ideja je potijerati i teško bolesne da rade dok mogu ili dok ne riknu !!! Lijepa naša domovina i jake ""mudre ideje u korist bolesnih""" ništa drugo...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije