Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 125
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
dr. Nevenka Piskač Živković

Liječnica upozorava: U Hrvatskoj imamo sve više post-COVID bolesnika, ovo su glavni simptomi

HRT
03.03.2021.
u 11:12

Piskač-Živković rekla je da su u početku dnevno imali deset, a sada imaju 30 pacijenata

Sve više osoba koje su preboljele koronavirus traži liječničku pomoć zbog pojave post-COVID sindroma, a dr. Nevenka Piskač Živković, voditeljica Respiracijskog centra KB-a Dubrava, rekla je jutros u HTV-ovoj emisiji Studio 4 kako su dva najčešća simptoma zbog kojih se bolesnici javljaju osjećaj nedostatka zraka i kronični umor.

Piskač Živković objasnila je kako period od dva do tri mjeseca od prvih simptoma bolesti nazivaju long ili produljeni COVID, a ako simptomi traju dulje od tri mjeseca od početka bolesti – onda je to po definiciji post-COVID.

Dva najčešća simptoma zbog kojih se bolesnici javljaju jesu osjećaj nedostatka zraka, dispneja i kronični umor. Od ostalih simptoma istaknula je neurološke smetnje – mnogo bolesnika žali se na glavobolju, vrtoglavice, trnce u rukama i nogama, mišićnu slabost, tremor... Iz domene kognitivnih poremećaja tu su otežano pamćenje, nemogućnost izgovaranja pojedinih riječi.

"Jako puno bolesnika ima anksiozne simptome u smislu pojačane tjeskobe, nekakvog straha, što zapravo i ne možemo povezati samo s COVID-19, ima tu i potresa", istaknula je Piskač Živković.

Piskač Živković izrazila je optimizam jer je broj bolesnika u bolnici manji nego prijašnjih mjeseci.

"To nam daje određen optimizam i vjeru da će tako i ostati", dodala je.

Klinička slika, naglasila je, nije se mijenjala, ona je i dalje ista, samo je broj bolesnika manji – i dalje su to bolesnici koji zahtijevaju visoki protok kisika, neki će trebati premještaj na intenzivnu, neki su na respiratoru.

Piskač Živković rekla je kako je najvažnije da se pacijenti jave kad imaju osjećaj nedostatka zraka. Najvažnije je kontinuirano praćenje i procjena kada je vrijeme za neke invazivnije terapijske opcije. Sam klinički tijek od početka je nepredvidiv.

"U početku smo mislili da je to zato što bolest uopće ne poznajemo, ali sad kad je u KB-u Dubrava hospitalizirano, primljeno i liječeno više od 4000 bolesnika, mi zaista imamo golemo kliničko iskustvo. COVID-19 danas i prije godinu dana za nas liječnike nije ista bolest. Mi smo na neki način puno bliži toj bolesti, možemo puno toga predvidjeti, i zaista postoji određeni klinički obrazac ponašanja bolesnika već u ranoj fazi, pa tako i tijekom hospitalizacije. Jedno je sigurno, da se respiratorni simptomi najčešće javljaju od petog do desetog dana bolesti", rekla je Piskač Živković.

Navela je kako su u početku mislili da će nastati značajna fibroza pluća i vrlo su rano krenuli s osnivanjem post-COVID dnevne bolnice. Neki su ih nalazi iznenadili – fibroza nije toliko izražena koliko je izražena upala koja traje dulje vrijeme.

Piskač Živković rekla je da su u početku dnevno imali deset, a sada imaju 30 pacijenata.

"Svi mi koji želimo biti odgovorni i želimo dobro, ne samo sebi kao pojedincu nego nama kao društvu, moramo se cijepiti, jer jednostavno ne možemo funkcionirati. Kako ćemo funkcionirati ovako skriveni s maskama? Ono, vratite mi moj život", zaključila je.

VIDEO: Zadrani jedva dočekali popuštanje mjera i otvaranje terasa 

Komentara 1

Avatar svinjski_biser
svinjski_biser
11:52 03.03.2021.

Ne, krivo! Nikog ona ne može upozoriti, mi sada upozoravamo nju! U hrv. ali i svugdje u svijetu imamo sve više indoktriniranih medicinskih djelatnika i epidemiologa koji ne poznaju elementarnu logiku, nasijedaju na plandemije svjetskih hohštaplera, i sama je nažalost dio te skupine!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije