Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 85
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
nedjeljom u 2

Liječnica Livojević: 'Žalosno je da se u 6 godina ništa nije promijenilo, dosta nam je najavljivanja'

HRT
09.10.2022.
u 15:42

Stalno nešto najavljuju. Nama je dosta najavljivanja, mi hoćemo da se one počnu događati, hoćemo djela, a ne riječi.  Kad sam se ja bavila istraživanjem na tu temu, naletjela sam na reformu iz 2002. kada je ministar bio Andro Vlahušić. Devedeset posto stvari ostalo je isto i dalje iste stvari pokušavamo mijenjati 20 godina kasnije- poručila je liječnica Mirjana Livojević

Liječnica Mirjana Livojević iz Siska danas je gostovala u HRT- ovoj emisiji Nedjeljom u 2 u kojoj je iz prve ruke govorila o svemu što ne valja u zdravstvu, mogu li mladi liječnici ostati u Hrvatskoj te zašto misli da je za sve kriva politika.

-Živimo u Hrvatskoj i poštapalica "da je nešto u K" je općepoznata. Ja se 12 godina bavim zdravstvom, radim u nekom području zdravstvene zaštite i sve što smo dobivali od naše zdravstvene administracije je bilo za K. To je jedini način da u jednoj rečenici sve sumiram- kazala je Livojević te istaknula kako su liječnici prosvjedovali i prije šest godina no od tada se ništa nije promijenilo.

-Tada smo prosvjedovali zbog specijalizacija, zbog penalizacije koje se vežu za specijalizacije. Prosvjedovali smo zbog nejednakosti svih specijalizanata u RH, za sve mlađe generacije koje su trebale doći iza nas. I jako je žalosno i poražavajuće da se u šest godina ništa nije promijenilo- poručila je pa se osvrnula na najavljenu zdravstvenu reformu ministra Vilija Beroša te poručila kako je liječnicima dosta ''najavljivanja''.

-Stalno nešto najavljuju. Nama je dosta najavljivanja, mi hoćemo da se one počnu događati, hoćemo djela, a ne riječi.  Kad sam se ja bavila istraživanjem na tu temu, naletjela sam na reformu iz 2002. kada je ministar bio Andro Vlahušić. Devedeset posto stvari ostalo je isto i dalje iste stvari pokušavamo mijenjati 20 godina kasnije. Vlahušić je 2002. rekao da nam je populacija stara, da moramo izgraditi hospicije. Koliko je hospicija u 20 godina izgrađeno? Dosta nam je najava, sastanaka, priča. Zdravstvena administracija priča i najavljuje već 20 godina. Da se bar nešto promijenilo pa bi možda bili zadovoljniji- dodala je pa otkrila što ne valja na njezinom radnom mjestu. Kazala je kako je dobivanje specijalizacije netransparentno.

-Ja sam godinu dana čekala da HZZO raspiše natječaj za staž. To je ustanova koja bi trebala planirati unaprijed. Kako je moguće da se godinu dana čeka na natječaj za staž, a to je tek početak, da uopće možete položiti ispit i krenuti na specijalizaciju. Dobiti specijalizaciju je lutrija. Dobiju je oni koji imaju adekvatno ime i prezime- objasnila je Livojević koja je u godinu dana čekanja specijalizacije pekla ajvar, radila reakciju i skupljala kruške.

Livojević je potom otkrila boji li se da će nakon javnih nastupa teže napredovati u karijeri.

-Kako bi imala strah kada moj trud, sposobnost, rad i zalaganje nije osnovno što omogućuje liječnicima da napreduju u karijeri.
Dodala je i kako će svi koji su bili na prosvjedu 24. rujna ostati u bolnici, svi oni žele ostati u  Hrvatskoj.

 -Tražimo mrvu političke volje da se stvari počnu mijenjati i da nas ne tjeraju van- poručila je pa se osvrnula na izjavu jednog kirurga koji je rekao da je u Hrvatskoj normalno i očekivano da čovjek umre ako nema koga nazvati.

-Ta osoba je produkt ovog zdravstvenog sustava. Da imamo iole uređeniji sustav takvi pojedinci ne bi postojali. Osobno što smatram da je to uvreda i bacanje ljage na svakog poštenog liječnika. To je suprotno svim vrijednostima za koja se mi zalažemo. Umjesto da se javno osudilo tu izjavu i da je snosio sankcije takve se naziva uglednim liječnicima- zaključila je Livojević.

Komentara 12

Avatar korisničko_ime
korisničko_ime
16:50 09.10.2022.

Prvo treba zabraniti liječnicima da rade u kbc-ima i privatno. Drugo - koliko ih je u zatvoru zbog uzimanja koverti? Koliko ih je u zatvoru zbog nesavjesnog liječenja? Nula. Ajmo odavde početi.

A1
Anita_1
16:06 09.10.2022.

Imamo kriminalno zdravstvo,a Beroš najgori ministar.Dali je on išta napravio po pitanju zdravstva u ovih par godina??Mislim da ne,a prima plaću i to kakvu

MA
malena1983
16:51 09.10.2022.

Preventiva, preventiva, bla bla..a ne možeš doći do genetičara zbig BRCA testiranja na nasljedni rak.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije