Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 145
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
'TEK POČETAK'

Liječnica iz Padove: Nitko ne može biti spreman na ovo, Hrvatska treba zatvoriti granice

Nela Sršen
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL
1/4
12.03.2020.
u 15:13

- Trend je još rast, ali jučer mi je prijatelj virolog rekao - ovo je tek početak. Pitam se što će biti za mjesec dana ako je to istina - kazala je Nela Sršen, liječnica iz Padove

Nitko nije mogao biti spreman imati 500 respiratora. Nitko nije mogao misliti da može doći do ovoga - kazala je Nela Sršen, liječnica iz Padove, komentirajući trenutnu situaciju u talijanskim bolnicama. Ističe da je najteže što je velik broj kolega zaražen koronavirusom i kada netko od njih završi u reanimaciji.

- Ja bih bila još restriktivnija što se tiče uvedenih mjera, ima još drugih radnji koje bi mogle biti zatvorene osim restorana, barova itd. Na primjer, jutros u ljekarni bilo je pet šest ljudi i iako je sve obilježeno da budu u razmaku, to je još uvijek nedovoljno - kazala je Sršen za N1.

Dodaje da s trenutnim restrikcijama očekuju da će narednih dana pasti broj pozititnih.

- Trend je još rast, ali jučer mi je prijatelj virolog rekao - ovo je tek početak. Pitam se što će biti za mjesec dana ako je to istina. S druge strane upozoravaju ako se ovaj trend rasta nastavi, u pokrajini Venetu bi moglo biti više od dva milijuna zaraženih za 20-ak do mjesec dana. Ako govorimo o saturaciji o odjelima, imamo oko 92 pacijenta koji su u reanimaciji, oni stoje po mjesec, mjesec i pol do dva ako se izvuku ili imaju smrtni ishod, i svaki dan dolaze drugi. Povećavanjem zaraženih povećava se broj teže oboljelih, a to su velike cifre - upozorava ova liječnica iz Padove.

VIDEO Naši poznati znanstvenici odgovaraju na pitanje: zašto se koronavirus toliko brzo širi u Italiji?

Zbog svega toga je otvoren i žiro račun za pokrajinu Veneto gdje svi koji mogu pomažu financijski da se prikupe sredstava za kupnju respiratora. Dodaje da zasad kapaciteti nisu kompletno popunjeni u Venetu jer se ostavlja mjesta težim slučajevima.

Napomenula je da ni Nijemci ni Francuzi ne testiraju pacijente koji nemaju sipmtome, ali da takvi pacijenti i dalje mogu prenositi zarazu. Italija je pak testirala sve koga je god stigla, kaže Sršen, i rezultati su ih doveli do ove situacije. Za restriktivne mjere koje je uvela Hrvatska kaže da je za sve pohvale, a podržava i ideju zatvaranja granica. Kao najveći problem na kraju je istaknula djecu i mlade koji nemaju simptome, ali mogu prenijeti virus.

>> Kako zaštititi sam sebe od koronavirusa

Ključne riječi

Komentara 33

ZB
Zoki-Bijela
16:12 12.03.2020.

Poslusajte ju.. Ona zna

DU
Deleted user
15:58 12.03.2020.

Ma što koga briga njen izgled! Valjda je interesantno što žena govori. Čime se neki opterećuju. Strašno.

BH
Bunjevac=Hrvat
17:35 12.03.2020.

Dr Nela Sršen je jedna divna,plemenita i visokostručna osoba.Sve pohvale za nju i za njezino životno djelo.Bog joj dao mnoge godine života i zdravlja!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije