Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 176
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Zelenski o završetku rata

Lider Ukrajine: Morat ćemo razgovarati s Rusima

Donetsk People's Republic puts armed forces on combat alert amid ceasefire violations by Ukraine
Foto: Valentin Sprinchak
1/3
02.12.2021.
u 19:52

Tenkovske postrojbe odmetnutih proruskih republika spremaju se za mogući novi okršaj

Ruski i ukrajinski predsjednik jučer su, svaki sa svoje pozicije, signalizirali kako oni vide puteve prema stabilizaciji situacije na istoku Europe. Vladimir Putin rekao je da će od NATO-a tražiti pravne garancije da se taj savez više neće širiti na istok. U nepovezanom, ali jednako važnom obraćanju svojoj javnosti, njegov je kolega i suparnik u Kijevu Volodimir Zelenski rekao zastupnicima u svojoj zemlji da će Ukrajina morati razgovarati izravno s Moskvom, želi li da rat između dvije država završi.

Ukrajina i Rusija međusobno se optužuju za gomilanje trupa uz granicu i pripremanje za nastavak rata. U Ukrajini je trenutačno zamrznut sukob između proruskih separatista i središnje vlade, a dvije odmetnute paradržave na istoku zemlje još nisu inkorporirane u pravni poredak Ukrajine. Rusija je isto tako ilegalno anektirala poluotok Krim. Kijev je procijenio da se Rusija priprema napasti Ukrajinu najkasnije do veljače. Moskva, s druge strane, ističe da bi ulazak njoj susjedne Ukrajine u NATO bio opasnost za sigurnost Rusije.

Vladimir Putin
Foto: Mikhail Metzel

Putin je jučer novoimenovanim veleposlanicima u Kremlju rekao da će Rusija inzistirati na tomu da se postave pravne garancije da se NATO više neće širiti na istok. Protivljenje tomu iz Moskve traje još od posljednjih dana Sovjetskog Saveza. Otad je više istočnoeuropskih zemalja ušlo u NATO, među njima i tri baltičke zemlje, koje su prije bile u sastavu SSSR-a.

- Naglašavam da će se raditi o pravnim garancijama, s obzirom na to da naši zapadni kolege nisu ispunili svoje usmene obveze. Svi znaju da su obećali da se neće širiti na istok, a svejedno su to napravili - rekao je Putin.

Kijev je, s druge strane, jučer pozvao NATO da pripremi gospodarske sankcije protiv Rusije i pojača vojnu suradnju s Ukrajinom. No, isti dan kasnije predsjednik Zelenski rekao je u godišnjem obraćanju zastupnicima da će Kijev, želi li završiti rat, morati razgovarati s Moskvom.

Volodimir Zelenski
Foto: Konstantin Sazonchik

- Moramo reći istinu da nećemo moći zaustaviti rat bez izravnih pregovora s Rusijom, a danas su to priznali i svi vanjski partneri. Imamo snažnu vojsku i ja se ne bojim izravnih razgovora s Rusima, ne bojimo se izravnog dijaloga, znamo koje europske zemlje podržavaju Ukrajinu - rekao je Zelenski.

- Jednostavno i iskreno, shvatimo napokon da je ovo naša zemlja. Hajdemo se boriti za nju, za naše teritorije, na sve moguće načine - zaključio je ukrajinski predsjednik.

 

Komentara 4

SE
Serdar222
22:24 02.12.2021.

Rusija neće pregovarati s Ukrainom, već će Ukrajina morati pregovarati sa Donbasom i Luganskom, jer vojno ih ne mogu vratiti pod svoju vlast a da to ne izazove rat sa Rusijom koji bi bio poguban za Ukrajinu.

BR
branimircesar
21:32 03.12.2021.

E moj zelenski , albanija svjecice.trebalo ti je vremena da shvatis.

IR
IraRob
20:22 02.12.2021.

Vladimir Putin sebe vidi kao novog ruskog cara

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije