Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Svijet

Libijska nova vlast u zatočeništvu drži oko 7000 ljudi

Velik dio zatvorenika Afrikanci su iz subsaharskih predjela osumnjičeni da su bili Gadafijevi plaćenici
29. studenoga 2011. u 09:22 8 komentara 1 prikaza
bani Valid, libija (1)
Foto: AFP/PIXSELL

Donedavni libijski pobunjenici, a sada pripadnici službene vlasti u zatočeništvu drže oko 7000 ljudi, izvijestili su Ujedinjeni narodi. Zatočenici nemaju pristup pravnim procesima jer sudovi i policija još uvijek ne funkcioniraju, a nekolicina ih je, smatraju u UN-u, i mučena.

Velik dio zatvorenika Afrikanci su iz subsaharskih predjela, javlja BBC, osumnjičeni da su kao plaćenici radili za Gadafija. UN je naglasio da je nova libijska vlada pozitivno reagirala na pritisak što skorijeg rješavanja tog problema.

U izvještaju koji je podnio sam glavni tajnik UN-a Ban Ki-moon piše da je oko 7000 zatvorenika zatočeno u libijskim zatvorima i svojevrsnim pritvorima pod nadzorom revolucionarnih postrojbi.

– Dok Nacionalno prijelazno vijeće poduzima neke korake kako bi odgovornost za zatvorenike od vojnih postrojbi preuzele državne vlasti, potrebno je učiniti puno toga kako bi se regulirao pritvor, spriječilo zlostavljanje i na slobodu pustilo one čiji pritvor ne bi trebao biti produžavan – piše u izvješću.

Ban Ki-moon naglasio je da vjeruje da su vođe nove Libije zaista spremni obvezati se na izgradnju društva utemeljenog na poštovanju ljudskih prava.

– Postizanje toga zahtijeva što skorije djelovanje bez obzira na okolnosti kako bi se zaustavilo proizvoljno pritvaranje i spriječilo eventualnu zloporabu i diskriminaciju stanovnika Trećeg svijeta ili bilo koje grupacije libijskih građana – dodao je Ki-moon.

vraćamo sat
Noćas počinje zimsko računanje vremena: Evo što se još mijenja
RIT Croatia
PROMO
Svakodnevno mjerimo razinu sigurnosti na našim kampusima
  • Riznica:

    Diktator koji je zelio da se on obozava poslao 7 000 stranih placenika na svoj narod... Nigdje ih ne pustajte, takvi ce samo otici u susjednu zemlju da ubijaju ...Sudite im i posljite na prinudni rad da grade sve ono ... prikaži još!no sto su srusili u Libiji !\"

  • @rea:

    Riznice, ima medju njima puno ljudi iz subsaharske Afrike koji nisu ratovali, radili su u Libiji. Ta sirotinja će im sad trebat\'. Počinje rekonstrukcija a Libijci nisu skloni fizičkim poslovima, uvijek su te poslove za njih radili crni.

  • @rea:

    Velik dio zatvorenika su Afrikanci iz subsaharskih predjela... ___________________ I treba vam tjedan dana za tu spoznaju ?