Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 15
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Bjelovarska Hitna - građani ogorčeni štednjama na zdravlju

Ležeći bespomoćno na podu čekala pomoć gotovo sat vremena

Milka Kudernovski sa suprugom
Foto: Damir Špehar/Pixsell
1/2
25.02.2010.
u 14:20

Radnim danom raspoloživa je tek jedna ekipa koja na intervencije odlazi i do 25 km udaljenih sela, a vrijeme dolaska na poziv skraćuje mobilna veza

Vremešnoj i kronično bolesnoj Bjelovarčanki Milki Kudernovski pozlilo je nakon naglog poremećaja razine šećera u krvi, te je u svom domu jednostavno pala na pod. Njezin je suprug okrenuo je spasonosni telefonski broj 112, s kojega su obećali pozvati hitnu pomoć.

Beskrajno iščekivanje
No, kako se nakon 15 minuta čekanja na njihovim vratima nitko nije pojavljivao, suprug je sam nazvao broj 94, s kojega im je obećano da pomoć samo što nije stigla.

- Prošlo je 45 minuta, kada je ekipa napokon zazvonila na naša vrata. Nemoguće je opisati strah i neizvjesnost iščekivanja u situaciji kada ste nemoćni, a život vam ovisi o koncu - kažu supruzi Kudernovski, kada su se nakon neugodnog iskustva s "brzinom" bjelovarske Hitne došli požaliti u dopisništvo Večernjeg.

Vremenski škripac
Dodaju, kako iz pristigle ekipe nitko nije proturiječio njihovu negodovanju, kao da su na to već oguglali. U neprestanoj stisci s vremenom, kada dnevno i po nekoliko puta moraju prijeći široki pojas bivše općine Bjelovar, u kojemu je krajnja točka 25 kilometara udaljena Velika Pisanica, stručni tim gotovo da više i ne reagira na ljutnje građana. Štoviše, kažu naši sugovornici i oni sami tvrde da im je takve radne preopterećenosti već navrh glave.

Potonji slučaj, tek je jedan u nizu neugodnih iskustava, otkako je krenula sveopća štednja u zdravstvu, pa time i u broju raspoloživih ekipa hitne pomoći. Radnim danima, objašnjava ravnatelj županijskog Doma zdravlja Branislav Ljubić, raspoloživa je samo jedna ekipa. To znači, da medicinska sestra u ambulanti Hitne nerijetko ostaje sama jer je liječnik na terenu. U takvim je situacijama prepuštena sama sebi, ili u pomoć zove liječnike s bolničkih odjela.

Srećom, vozila Hitne imaju mobilnu vezu, pa se vrijeme dolaska na neku lokaciju može značajno skratiti. Nešto je bolja situacija tijekom vikenda kada su na bjelovarskom području raspoložive dvije ekipe, jedna Hitne pomoći i jedna prijevoza u kojoj su vozač i dvije medicinske sestre. Ovaj se model provodi otkako se iz županijskog proračuna financira jedna, dok drugu plaća HZZO i Dom zdravlja. Daleko kvalitetnija Hitna, najavljuje se do ljeta.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije