Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Air Pannonia

Odbio ih HZZO: Prevoze pacijente i organe za druge, ali ne i za Hrvatsku

13.04.2016., Osijek - Zrinka Vlasic zaposlena u obiteljskoj tvrtki Air Pannonian koja je nedavno potpisala unosan ugovor sa privatnom makedonskom bolnicom za prijevoz boesnika. Photo: Davor Javorovic/PIXSELL
Foto: Davor Javorovic/PIXSELL
18.04.2016.
u 23:23

Osječka tvrtka prevozit će makedonske pacijente i organe za transplantaciju

Makedonske pacijente prevozit će osječki zrakoplov i tvrtka Air Pannonia. Ekskluzivni ugovor potpisali su s cijenjenom privatnom klinikom Filip Vtori, inače službenom bolnicom rukometnog kampa Kiril Lazarov.

Pet sati do Moskve

Bolnica u Skoplju radi najsloženije kardiovaskularne zahvate, a njezin osnivač prof. dr. Žan Mitrev prvi je i jedini makedonski kirurg koji je obavio uspješnu transplantaciju srca.

– Komunikacija je bila jednostavna i brza. On traži kvalitetu, izvrsnost, certifikate, a mi tome od početka težimo – započinje 30-godišnja Zrinka Vlašić, u čijem je obiteljskom poslu i tvrtka Air Pannonia. Njihova tvrtka jedina u Hrvatskoj ima certifikat za transport organa i pacijenata po regulativi EU. Imaju ukupno 11 zrakoplova u floti, a počeli su s onima za zaprašivanje komaraca i polja. Bolesnike će prevoziti zrakoplovom Beechcraft King Air C90. A za njega su Vlašići izbrojili gotovo pola milijuna eura, iz kredita. Samo je medicinska oprema stajala 80.000 dolara, dovezli su ga iz Njemačke prije dvije godine. Razvija brzinu i do 400 kilometara na sat, a leti na visini do 6000 metara. Za pet sati, primjerice, stigne u Moskvu.

– Rijedak je to zrakoplov koji može sletjeti na jako malu pistu, dovoljna su mu 664 metra. Spusti se bez problema na travu, otok, na male aerodrome na skijalištima – navodi Zrinka Vlašić.

Medicinski turizam

Može to biti i VIP avion, a da bi se transformirao u medicinski treba samo sat vremena.

No, žalosno je što je taj zrakoplov prevozio već i talijanske, rumunjske, njemačke, pa čak i pacijente iz BiH, ali ne i hrvatske. Ugovoru s HZZO-om Osječani teže, no dosad ga nisu uspjeli potpisati. To je još nevjerojatnije zna li se da prevoze i organe, a Hrvatska je u svjetskom vrhu po transplantacijama organa.

– Čak su i tvrtke iz Srbije dobivale poslove iz naše zemlje, a mi nismo – iznosi ona. Nudili su državi i pomoć oko famoznog HEMS-a, ali im nije odgovoreno.

– Iako Hrvatska sada ne želi raditi s nama, uvjerena sam da će nas jednom trebati. Dotad, fokusirat ćemo se na inozemstvo, s kojim radimo 99 posto naših poslova – odlučna je naša sugovornica.

Odlučili su raditi samo s najboljima. U Skoplju su, tako, zajednički plan suradnje u promicanju medicinskog turizma dviju zemalja izložili s čelništvom Specijalne bolnice Sveta Katarina, čiji je predsjednik Upravnog vijeća Dragan Primorac. Zrinkin je otac Miroslav Vlašić u zrakoplovni posao uvukao cijelu obitelj – sinove Domagoja (34) i Krešimira (23), kćer te suprugu Jasnu (55). Brat Domagoj se zbog posla s Talijanima preselio u Istru.

Air Pannonia je sestrinska tvrtka Air Tractora, pokrenutog još 1993. Zatvorili su krug pa imaju i pilotsku akademiju, zrakoplovni servis i testni centar za engleski jezik za pilote. 

>> Potpisan ugovor s makedonskom specijalnom bolnicom „Filip Vtori“ za zračni prijevoz putnika i organa

Komentara 7

Avatar ludi kekec
ludi kekec
09:38 19.04.2016.

"No, žalosno je što je taj zrakoplov prevozio već i talijanske, rumunjske, njemačke, pa čak i pacijente iz BiH, ali ne i hrvatske." - što znači "pa čak i pacijente iz BiH"??? zašto "pa čak"??? zar su to neki tako posebni pacijenti? ili je BiH na drugom kraju svijeta? po čemu je to BiH između nabrojanih zemalja tako posebna da ovaj "novinar" koristi to "pa čak i iz BiH"???

Avatar TvojUjko
TvojUjko
23:33 18.04.2016.

Pročitao sam cijeli text 2x i ne kužim tko što hoće tko koga, upletena , i Rumnunjska i Srbija, Njemačka, ali Hrvatska neće, pa Osijrek hoće--heheheheh joj

HL
HV_LAKI102
09:44 19.04.2016.

Vjerojatno ste kuci preskupi i bahati a vani jeftini i profesionalni do financijske neodrzivosti.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije