Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 66
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
HAAG Svjedočio najvažniji svjedok tužiteljstva - kanadski general u UN-u

Leslie: Hrvati gađali cijeli Knin bez razloga

General Leslie 1995. je bio u službi UN-a u Kninu, a sada je zapovjednik u kanadskoj vojsci
import
22.04.2008.
u 16:52

Andrew Leslie, '95. pukovnik u službi UN-a u Kninu, sada general pukovnik i zapovjednik stožera kopnene vojske Kanade, ključni je svjedok haaškog tužiteljstva u procesu protiv Gotovine, Čermaka i Markača. Sudac Orie rekao je da će Kanađanin svjedočiti barem tri dana.

Štedjeli bolnicu
Bio je neumoljiv u svojem svjedočenju. Tvrdi da su Hrvati napali Knin “baražnom” vatrom 4. i 5. kolovoza po istom obrascu. Prvo, od 5 do 7 sati ujutro gađajući nasumce područje cijeloga grada, uključivo i rezidencijalni dio, a poslije ciljano, grupiranjem pogodaka, istina smanjenim intenzitetom, ali opet po središtu grada i po stambenim dijelovima.

Kaže da su Hrvati gađali Knin bez razloga jer da su, danima prije Oluje, svi vojnici otišli na prve linije fronte, da je grad bio “narastao” na 35 tisuća uglavnom žena, djece i staraca. Kaže da se stanovništvo povlačilo kroz Knin u kaotičnoj koloni. UN je dobio obavijest o napadu Hrvata sat i 40 minuta prije Oluje te je krenuo organizirati povlačenje osoblja u baze. Svjedočio je da je uz put vidio 15 do 20 leševa u neprepoznatljivu stanju, raskomadanih od granatiranja, te da je tu bilo i žena i djece.

Nakon dolaska u bolnicu, gdje nije bilo struje, kaže Leslie, te je bio ostao samo jedan medicinski tehničar, vidio je po podu “hrpe” naslaganih leševa. “Ne manje od 30, ne više od 60”, žena, djece i muškaraca. Potvrdio je da bolnica nije bila pogođena, jer su se “Hrvati trudili ne pogoditi je”, osim nekoliko razbijenih prozora, a potvrđuje i da je jedan tenk, 400 m od bolnice, gađao “u smjeru Knina”, ne zna čiji.  

Kontradiktorne izjave
No, obrana će dokazivati – da je Leslie dao mašti na volju kad je govorio o intenzitetu granatiranja (u prethodnim izjavama navodi 500 mrtvih i 30.000 granata), leševima oko  bolnice i u njoj. Premda je Leslie od 1997. dao tužiteljima čak pet izjava, nijednu oni nisu uvrstili u dokaze.

Čudan postupak, a obrane tvrde da je tako jer su te izjave – kontradiktorne. Leslieja će stoga “rušiti” kao nepouzdanog. Kanadski je general i sam priznao da možda oko nekih datuma nije bio precizan i točan.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije