Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 9
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
HRVATSKI SABOR

Lesar: Novost je da premijer razmišlja

Dragutin Lesar
Patrik Macek/PIXSELL
19.02.2014.
u 12:48

Očito je ako kalkuliraju smanjenjem plaća 5 do 10 posto, a odbili su naš prijedlog 21 posto, da ne znaju brojati do 21

Ni deset dana nakon što su vladajući odbili prijedlog Hrvatskih laburista da se dužnosnicima smanje plaće za simboličnih 21 posto nazivajući ga populizmom i demagogijom, premijer Zoran Milanović jučer je rekao da "ozbiljno razmišljaju o tome da državnim dužnosnicima smanje plaću za pet do deset posto".

Predsjedniku Hrvatskih laburista Dragutinu Lesaru zanimljivo je da premijer sada ipak razmišlja o smanjenju plaća dužnosnika.

- Tu su dvije novosti, prva je novost da premijer razmišlja, a drugo, očito je ako kalkuliraju smanjenjem plaća 5 do 10 posto, a odbili su naš prijedlog 21 posto, da ne znaju brojati do 21, nego da je 10 negdje limit, što pokazuje i računica o vrijednosti auta koje su kupili jer su imali dosta velikih problema s matematikom zadnja dva dana – komentira Lesar.

Njegov prijedlog u Saboru su bili podržali zastupnici HDSSB-a jer vjeruju da bi bilo "dobro solidarno sudjelovati u tome, jer je teško svima, posebno onima u privatnom sektoru", primjetio je Josip Salapić.

- Izgleda da je puno bolje raditi u državnom sektoru, gdje je puno lakše dobiti svoju plaću na vrijeme, a puno teže u privatnom, gdje su plaće mizerne. Premijer bi trebao rješavati goruće gospodarske i financijske probleme, zbrojiti se koliko košta ili ne košta neki auto, ne pričati o tome danima, jer očito je da je greška napravljena, treba vidjeti kako će Hrvatska bolje živjeti, kako ćemo izići iz krize, kako ćemo smanjiti broj nezaposlenih u Hrvatskoj i o smanjenju plaća državnih dužnnosnika, s obzirom na sumu koju će to dati i da neki ne rade ništa – tvrdi Salapić te dodaje da bi se "Milanović trebao zbrojiti i znati koji dan što govori i što radi da bismo znali kako naš premijer razmišlja, kako vodi Hrvatsku i kamo svi skupa idemo". Pojašnjava da dužnosnici nisu samo zastupnici, već su to i ravnatelji raznih agencija...

- Svašta tu ima, treba tu šumu nereda konačno riješiti i da svatko bude plaćen za rad onoliko koliko stvarno radi. Trebamo snimiti situaciju ne samo na državnoj razini, idemo i do lokalnih dužnosnika i čelnika, samo da zbrojimo koliko ima čelnika u općinama, gradovima i županijama, kolike su to plaće, koliko je to novca, koliko se automobila vozi, koliko novaca tu država daje. Onda ćemo shvatiti da, ako želimo biti ozbiljni, trebamo ozbiljno krenuti u rješavanje krize i situacije u Hrvatskoj, a naša je procjena da je premijer totalno neozbiljan i da treba otići i raspisati nove izbore, jer ovako kako je krenulo, Hrvatsku nećemo spasiti, nego će biti sve gore i gore – kritizira Salapić.

Martina Dalić iz HDZ-a, koji je bio suzdržan pri izglasavanju Lesarovog prijedloga o smanjenju plaća, danas je rekla da misli da smanjenje plaća "uopće nije upitno".

- To uopće nije tema ukoliko se takva mjera uklopi u sveobuhvatan plan oporavka, razvoja gospodarstva odnosno plan kojeg od premijera već dugo tražimo, da se napravi sveobuhvatan, konzistentan i jasan plan rasta koji će jasno pokazati koje su to teške odluke koje treba donijeti, reforme koje treba napraviti i koje su to mjere koje treba poduzeti i raditi na njima da se potakne i gospodarski rast. U kontestu svega toga mislim da pitanje plaća državnih dužnosnika uopće nije upitno međutim s ovakvom Vladom i ovakvim upravljanjem tu ne ponaže niti 10 niti 15 posto smanjenje plaća jer mislim da Vlada zorno pokazuje da bez obzira na to baš nije u stanju zaraditi – tvrdi Dalić.

HNS-ov Jozo Radoš kaže da ova promišljanja premijera "nemaju veze s prijedlogom opozicije jer taj prijedlog nije bio ozbiljan".

- Ali Vlada se mora suočavati sa krizom. Naravno da dužnosničke plaće imaju vrlo mali utjecaj u proračunu, ali je neka poruka prema javnosti svakako u vrijeme krize i općih mjera štednje. To je dosta logična ideja. To bi bilo već treće smanjenje, ali ako je takva situacija, ako se želi ići sa mjerama štednje onda je ta simbolika svakako dobro došla – rekao je Radoš čija stranka, zajedno s ostalim koalicijskim partnerima nije podržala Lesarov prijedlog.

Komentara 5

Avatar SMRT BOLJŠEVIZMU
SMRT BOLJŠEVIZMU
13:39 19.02.2014.

tako mi zakona gravitacije i najviše grane na sequoi....pa mi imamo mentalno nesposobnog premijera....kaže lesar

Avatar SMRT BOLJŠEVIZMU
SMRT BOLJŠEVIZMU
13:29 19.02.2014.

svi se rugaju predodređenom elitnom samoprozvanom nobelovcu....svi mu se rugaju ! čak bi se dalo iščitati da mu se na fini način kaže da je idiot...barem ja tako prihvaćam ovu lesarovu izjavu zamisli premijera bilo gdje u svijetu (nemoguće) daće) da netko za premijera kaže da je novost ako premijer misli ! samo mentalno hendikepirani ne misle....a kako vidimo, to nije novost !

KA
kafka
13:35 19.02.2014.

21% svima manje plaće. I vladi i zastupnicima i državnim službenicima (osim policije i sudstva) i svima u državnim agencijama i sl. i svima u javnim poduzećima. .

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije