Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 108
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
dvodnevni summit u Bruxellesu

Le Soir: Plenković i Grabar-Kitarović iznenadni kandidati za čelo EK. Oglasio se i premijer

Andrej Plenković i Kolinda Grabar-Kitarović
Foto: Josip Regovic/PIXSELL
1/3
20.06.2019.
u 13:05

Danas poslijepodne u Bruxellesu počinje dvodnevni summit, Europsko vijeće, na kojima se za večerom očekuje rasprava i eventualno odluka o tome tko će Europskom parlamentu biti predložen za novog šefa ili šeficu Komisije

Andrej Plenković i Kolinda Grabar-Kitarović u posljednja 24 sata počeli su se spominjati kao iznenadne, ali najozbiljnije opcije za novog predsjednika, odnosno predsjednicu Europske komisije, piše današnje izdanje belgijskog dnevnog lista Le Soir. 

U članku iz pera Jureka Kuczkiewicza, dobro upućenog novinara Le Soira koji dugo godina prati EU, njezine institucije i europsku politiku, tvrdi se kako vodeći kandidat Europske pučke stranke (EPP) Manfred Weber više nema nikakve šanse postati mandatar nove Komisije, kako to sada shvaćaju i u EPP-u, te kako EPP mora pristati na neku drugu osobu da bi dobio mjesto na čelu Komisije, na koje pučani kao relativni pobjednici europskih izbora polažu pravo.

U takvim okolnostima, u kuloarima se spominju hrvatska imena umjesto Webera, i to ne jedno, nego dva hrvatska imena: Andreja Plenkovića i Kolinde Grabar-Kitarović. Novi predsjednik Europskog vijeća po tom bi scenariju postao belgijski premijer Charles Michel.

Danas poslijepodne u Bruxellesu počinje dvodnevni summit, Europsko vijeće, na kojima se za večerom očekuje rasprava i eventualno odluka o tome tko će Europskom parlamentu biti predložen za novog šefa ili šeficu Komisije. 

Izvori upućeni u pripremu summita tvrde da nikad premijeri i predsjednici država članica, koji sjede u Europskom vijeću, nisu tako intenzivno komunicirali pripremajući se za summit. Vrte se imena, razmatraju sve moguće opcije… Iako zvuči nevjerojatno, zaista nije nemoguće da se tvrdnje upućenog novinara Le Soira obistine do kraja današnjeg dana.

Premijer Andrej Plenković sudjelovao je jutros u pregovorima o raspodjeli dužnosti u EU institucijama. Podsjetimo, to su pregovori u kojima sudjeluje šestero premijera uime triju političkih obitelji: Plenković i premijer Latvije Arturs Krišjānis Kariņš uime europskih pučana, premijeri Belgije i Nizozemske, Charles Michel i Mark Rutte, uime europskih liberala, te premijeri Španjolske i Portugala, Pedro Sánchez i António Costa uime europskih socijalista. 

“Sastanak je bio pozitivan i koordinatori su se ponovno obvezali da će nastaviti razgovore na Europskom vijeću u konstruktivnom duhu”, priopćeno je iz ureda belgijskog premijera po završetku tog jutrošnjeg sastanka.

Upravo počinje skup EPP-a, na koji dolaze i Plenković, Weber, njemačka kancelarka Angela Merkel i svi drugi lideri iz redova pučana.

Iste skupove, uoči samog početka Europskog vijeća, imaju i socijalisti (ondje je i predsjednik SDP-a Davor Bernardić) i liberali, koji su se nedavno udružili s francuskim predsjednikom Emmanuelom Macronom

Plenković: Pregovori su zahtjevni

Na ulasku na skup EPP-a, premijera Plenkovića pitali smo najprije da komentira pisanje Le Soira o njemu i Kolindi Grabar-Kitarović među potencijalnim novim kandidatima za čelno mjesto Europske komisije, no on je odgovorio da se ne želi baviti medijskim napisima. Bilo je u medijima svega, od Poltiica i Financial Timesa, rekao je (to su dvije europske medijske kuće koje su ranije spominjale njegovo ime kao mogućeg kandidata za čelo Komisije). Potom je Plenković ispričao kako su protekli pregovori u formatu šestorice danas prijepodne.

- Pregovori su zahtjevni, tvrdi, svatko drži svoju liniju. Sad idemo svi na konzultacije sa svojim političkim grupama. Nastavljamo. Večeras ključna večera. Bit dosta zahtjevno. Pregovori su više nego teški - rekao je. Na naše pitanje, dodao je kako su na tim pregovorima pregovarači uime EPP-a i dalje branili princip prema kojemu samo Manfred Weber treba dobiti šansu, nitko drugi.

- Jesmo, to je jedini mandat koji Kariņš i ja imamo - rekao je premijer Plenković.

I na kraju, na ponovljeno pitanje Večernjeg lista da komentira pisanje Le Soira, Plenković je poentirao:

- Opet on o Le Soireu. Čitat ćemo Večernji, pustite Le Soir…

 

Komentara 211

DD
ddh
11:14 20.06.2019.

Hrvati i Hrvatice, barem ovaj dio koji je stalno na raznim portalima nisu zavrijedili niti jednog Plenkovica, a jos manje Predsjednicu. Sigurno je samo ono, da i gosp. Plenkovica i gdju. Grabar-Kitarovic vise cijeni kulturna Evropa i svijet, nego maloumna i podmukla kolona sa Iblerovog trga ili ustasosidne figure skupljene oko Markicke i Zekanovica. Tih 20-30% Hrvata i Hrvatica su zavrijedili jednog premijera Stazica i predsjednika Beljaka. Taj stav tih Hrvata i Hrvatica pokazuje zorno stupanj i civilizacije, ali i kulture Balkanskih brda.

PR
prajdali100
10:52 20.06.2019.

Ja sam čuo da je i Beljak u igri.

RI
riise
11:03 20.06.2019.

Hrvati (ce) bi umjesto nebuloznih komentara trebali razmisliti kako to da su Predsjednica i Premijer dobri i prihvatljivi Europi,a kod nas kao, ne valjaju???

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije