Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 28
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
GLAVNI SVJEDOK Završena 'demontaža' ključnog svjedoka optužbe protiv generala

Laž o Oluji počela s Lesliejem

ante_got.jpg
import
24.04.2008.
u 21:14

Leslie se vraća kući, a da od njegovih izmišljotina o tisućama granata koje su uništile Knin, o 300 do 500 mrtvih žena, djece i staraca koje je u Kninu pobila HV - ne ostaje ništa. Kanadski je general prošao “bos po trnju”, tako da ostaje premalo da bi teza iz optužnice o “prekomjernom” granatiranju Knina mogla opstati. To, naravno mora uvažiti i sudsko vijeće.

- Laž je krenula od Leslieja, kratko zbori Greg Kehoe, Gotovinin američki branitelj koji je “demontirao” Leslieja, koji je “pretjerivao i nastavio pretjerivati, pokušao provesti svoju privatnu, ilegalnu istragu mimo zapovjednog lanca UN-a i koji je godinama “gurao” ovaj slučaj”.

Leslie je, u vremenu kada suci postavljaju pitanja govorio i o karakterima optuženih Gotovine i Čermaka, koje je upoznao. Gotovinu neizravno (razgovarao njegov zapovjednik, ne on), a Čermaka izravno u nekoliko razgovora u vrijeme Oluje i mjesecima nakon toga. - Gotovina je dinamičan, karizmatičan, agresivan, inteligentan, vrlo odlučan i nema sumnji, on je bio na čelu udarnih snaga, odlučujući element kojega su, očito poštovali podređeni. Svoje dojmove o Gotovini temelji i na razgovorima s pukovnikom Kotromanovićem.

Kaže da su obavještajni izvori UN-a tvrdili da je Gotovina - borac, te da su njegove jedinice nakon 3, 4 dana krenule dalje u “konsolidaciju napada”, prošle kroz Knin, dok je Čermak bio “vojni guverner, vrlo srdačan, ugodan, susretljiv”. Za Čermaka je imao puno dobrih riječi, postavio se kao svjedok obrane.

Kaže da je bilo očito da je Čermak iskreno bio zabrinut i - nemoćan da poduzme potrebno. Frustriran time da on ne donosi odluke, osim o nabavci hrane, vode, rješavanju propusnica za UN-ovce. - Sjeli smo popiti pivo i došlo nam je da se zajedno isplačemo, objašnjava Leslie. Kasnije se, u protuispitivanju Čermakovog branitelja Kaya bio složio da Čermak, ustvari nije imao funkciju “vojnog guvernera”, u smislu takvih odgovornosti.

Za razliku od prije, kada je navodio da su postojala samo tri vojna cilja u Kninu, obrana je Leslija “natjerala” da to područje vojnih ciljeva značajno poveća na dobar dio grada koji je imao vojnu ili infrastrukturu koju je mogla rabiti vojska pobunjenih Srba.

U nastavku je počeo svjedočiti Mile Sovilj iz Gračaca.


Kanadska televizija objavila prilog o generalu u Haagu

Nakon svjedočenja kanadskog generala Andrewa Leslieja na suđenju hrvatskim generalima, kanadska je televizija objavila prilog o njemu, teza kojega je bila da je on bio tamo kako bi obranio svoju reputaciju. Već na samom početku priloga autor naglašava da je pukovnik Leslie za vrijeme Oluje davao telefonske intervjue u kojima je izjavljivao kako Hrvatska vojska gađa civile, a da su promatrači UN-a nakon Oluje utvrdili da su granatirani isključivo vojni ciljevi. – Leslie to nije mogao prihvatiti te je pozvao dvojicu kanadskih vojnika, zatraživši od njih, iako je bio svjestan da je to protuzakonito, da podastru dokaze da je HV počinio ratne zločine – stoji u prilogu. Jedan od tih vojnika poslije je posvjedočio da je Leslie to od njega tražio. Usto, on je 2004. godine dobio najviše kanadsko vojno odlikovanje, i to zato što je za Oluje od hrvatskog granatiranja spasio 40 vojnika, no priznao je da se to uopće nije dogodilo. Zaključak priloga je da obrana hrvatskih generala u Haagu želi pokazati da je Leslie 1995. godine pretjerivao u svojim opisima te tako narušiti njegov kredibilitet.
Marina ŠERIĆ


Svi koji lažu ovako će proći

Na početku suđenja Gotovinina obrana rekla je da nemamo ništa protiv svjedoka koji će doći ovdje s namjerom da govore istinu. Kod svjedočenja Leslija dokazali smo da će za one svjedoke koji su mislili doći i govoriti nekakve priče, koje sasvim sigurno nisu istine, naše unakrsno ispitivanje biti intenzivno, agresivno, ali utemeljeno. Mislim da smo sudu uspjeli dokazati da g. Leslie, jednostavno ne govori istinu kada priča o početku Oluje i granatiranju Knina.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije