Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 185
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
izraelsko bombardiranje u suprotnosti s međunarodnim pravom

Lavrov upozorio: 'Bude li Gaza uništena, nastat će katastrofa koja bi mogla potrajati desetljećima'

Sergej Lavrov
Foto: Reuters/PIXSELL
1/3
28.10.2023.
u 16:31

"Nemoguće je uništiti Hamas, što je Izrael odlučio napraviti, a da se pritom ne uništi Gaza zajedno s većinom njezina civilnog stanovništva", kazao je ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov

Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov rekao je da je izraelsko bombardiranje Gaze u suprotnosti s međunarodnim pravom i predstavlja opasnost da se pretvori u katastrofu koja bi mogla potrajati desetljećima. Ovo je jedna od dosad najkritičnijih Lavrovljevih izjava o Izraelu koja predstavlja stajalište Moskve, a dao ju je u intervjuu bjeloruskoj državnoj novinskoj agenciji Belti koja ga je objavila u subotu.

- Premda osuđujemo terorizam, vrlo smo jasni kad kažemo da se ne slažemo da se na terorizam može odgovoriti kršenjem normi međunarodnoga humanitarnog prava, uključujući i neselektivnu upotrebu sile protiv ciljeva gdje se nalaze civili, uključujući i taoce, a napadači to znaju - rekao je Lavrov. "Nemoguće je uništiti Hamas, što je Izrael odlučio napraviti, a da se pritom ne uništi Gaza zajedno s većinom njezina civilnog stanovništva", kazao je. 

VEZANI ČLANCI:

- Bude li Gaza uništena, a dva milijuna stanovnika odande protjerano, što neki političari u Izraelu i inozemstvu predlažu, nastat će katastrofa koja bi mogla potrajati desetljećima, ako ne i stoljećima - upozorio je Lavrov. "Treba je zaustaviti i najaviti humanitarne programe s ciljem spašavanja stanovništva u blokadi". 

Rusija, koja podupire hitan prekid vatre i rješenje koje će rezultirati stvaranjem dviju država, razgnjevila je Izrael jer je u Moskvu pozvala izaslanstvo Hamasa.  Lavrov je rekao da je Rusija istodobno u bliskom kontaktu s Izraelom te da stalno šalje "signale o potrebi pronalaska mirnog rješenja, a ne provođenja najavljene strategije 'spaljene zemlje'". Kijev i Zapad optužuju Rusiju za bombardiranje civila širom Ukrajine, no Moskva odgovara da ne cilja namjerno civile, već samo vojne ciljeve. 

VIDEO Paklene noći u pojasu Gaze: 'Jačina bombi jednaka je onoj iz Hirošime'

Komentara 15

KR
Krug
15:29 30.10.2023.

Lavrov je ponajbolji svjetski političar. Da ga se slušalo prije ne bi ni došlo do rata u Ukrajini.

SE
Serengeti
18:56 28.10.2023.

Po broju stradalih civila u Ukrajini i Izraelu očito je da je Lavrov u pravu kada govori da Rusi nisu gađali Ukrajinu neselektivno.

SL
Sloven
23:17 18.01.2024.

Kako stalno uviđam - ovdje ima puno pametnih KOMENTATORA !!! Jedan uspoređuje Gaza sa Ukrajinom. Gaza - 45m2 i 2 000000 stanovnika a Ukrajina 603 600m2 i 45 000000 stanovnika. A ovaj Lavrov dokazuje da nevoli votku samo Medvedjev !

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije