Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Lani su najviše markirali sedmaši i učenici trećih razreda srednje škole, ali i – prvašići

Kad je riječ o osnovnim školama, uz učenike sedmih razreda s nastave najviše izostaju petaši
22. listopada 2020. u 18:02 0 komentara 167 prikaza
Pula: Školarci zaštićeni kabanicama i kišobranima šeću gradom
Foto: Srecko Niketic/PIXSELL

U Hrvatskoj je, prema statistici Ministarstva obrazovanja, svaki učenik tijekom prošle školske godine u prosjeku sakupio 1,11 neopravdanih sati. Najmanje je to neopravdanih sati od školske 2013./2014. godine do danas, no učenici, posebno srednjoškolci, nemaju razloga za ponos. Naime, navedeni broj neopravdanih manji je u odnosu na školsku 2018./2019. godinu kada je po statistici svaki učenik u svim školama Hrvatske imao 1,70 neopravdanih, no alarmantan je jer su prošle godine učenici najmanje od svih obrazovnih razdoblja boravili u školama.

Zagreb: Nastava preko virtualnih učionica na HRT 4 Isključenja, ukori... Rezultati inspekcijskog nalaza: Evo kakvi su bili nastavnici u najtežoj školskoj godini

Neopravdane su, dakle, nagomilali i u godini u kojoj su nastavu pratili iz domova te su se morali prilagoditi i cirkularnom štrajku nastavnika. Iako školske 2019./2020. godine smanjenje prosječnog broja neopravdanih sati iznosi 28,49 posto, najviše izostanaka koje ni liječnici ni roditelji nisu uspjeli opravdati sakupili su učenici Međimurske, Virovitičko-podravske, Sisačko-moslavačke, Osječko-baranjske, Zadarske i Primorsko-goranske županije.

Najnediscipliraniji Zadrani

Po školama, najviše su markirali osnovnoškolci Međimurske, Virovitičko-podravske i Sisačko-moslavačke županije, dok su među srednjoškolcima barem tijekom prošle godine najnediscipliraniji bili učenici Zadarske, Splitsko-dalmatinske, Primorsko-goranske i Šibensko-kninske županije. Statistika neopravdanih bilježi i jasan trend koji traje već sedam školskih godina – najviše markiraju učenici trećih razreda srednjih škola koji u prosjeku gomilaju broj neopravdanih. I među njima markiraju i oni odlični i oni uspjehom najlošiji učenici.

Ilustracija Odbrojavanje je počelo Prvi hrvatski satelit u orbiti mogao bi biti lansiran iz Siska i zvat će se Perun I

Izostaju i odlikaši

Samo prošle školske godine prosječno 0,46 neopravdanih imali su učenici trećih razreda koji su odlikaši, dok su godinu prije odlikaši u prosjeku sakupili 0,79 neopravdanih. Po obrazovnim programima, najviše markiraju učenici koji pohađaju škole za brodogradnju i cestovni promet, zatim građevinske, poljoprivredne, prehrambene i strojarske škole, a za njima ne zaostaju ni učenici koji su u umjetničkim i ekonomskim školama. Što se osnovnih škola tiče, najnediscipliraniji su učenici sedmih razreda koji imaju najviše neopravdanih sati, a gotovo u stopu prate ih učenici petih razreda.

Sedmaši su se kao najnediscipliraniji u statistiku upisali u protekle dvije godine. Promatramo li lanjske opravdane izostanke s fizičke i online nastave – prosječan broj opravdanih za cijelu Hrvatsku iznosi 62,43, a najviše opravdanih izostanaka upisali su učenici Zadarske županije. Promatramo li samo učenike prvih razreda osnovnih škola, oni su prošle školske godine sakupili jednak broj opravdanih i neopravdanih izostanaka. Prosječan broj izostanaka kod prvašića lani je iznosio 36,55 od čega je 0,56 neopravdanih sati. Upravo taj prosječan broj neopravdanih među hrvatskim prvašićima zabrinjava, jer je on prošle godine bio veći nego prethodne četiri školske godine. 

Ministarstvo uprave, kojem je na čelu Ivan Malenica, pripremilo je odgovor Boži Petrovu koji potpisuje Vlada
EPIDEMIOLOŠKE MJERE
Državni službenici od sutra rade od kuće ili u timovima, no postoji jedna iznimka
NOVA REVOLUCIJA POLJOPRIVREDE
Star Trek na hrvatskoj njivi: Dronovi snimaju štetnike, AI zbraja kukuruz, traktor sam vozi...
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.