Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 48
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Manjak radnika na povijesno visokim razinama

Lani izdano 115.000 radnih dozvola strancima, ove godine i 30% više

U Hrvatskoj je sve više stranih građevinskih radnika
Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL
1/3
19.01.2023.
u 21:04

Globalne kompanije sve agresivnije zapošljavaju ljude na daljinu kao 'freelancere'

Na portalu MojPosao lani je objavljeno više od 84.000 oglasa za posao, što je 13% više nego 2021. i čak 22% više u odnosu na pretpandemijsku 2019. Na oglase je pristiglo gotovo 1,5 milijuna prijava, odnosno osam posto više nego spomenute 2019., čulo se na okruglom stolu o aktualnostima na tržištu rada.

– Najveći utjecaj na rast imali su turizam i ugostiteljstvo. Pozicija radnika na tržištu rada je sve bolja pa se, među ostalim, uz rast plaća nudi i sve više poslova na neodređeno. To i ne čudi s obzirom na to da u brojnim zanimanjima i u svim dijelovima zemlje nedostaje radnika. Naše tržište rada je iscrpljeno, a to je jasno i strancima. Broj oglasa inozemnih poslodavaca pada, a za radnicima posežu sve južnije i sve istočnije – kaže Igor Žonja, direktor portala Moj posao.

Manjak radnika se i kod nas "krpa" strancima, kojima je lani u Hrvatskoj izdano 115.000 radnih dozvola (ove godine bi ih moglo biti i 20 do 30 posto više). Istodobno, što je mnogima enigma, na Zavodu za zapošljavanje bilo je 120.000 nezaposlenih. Dio objašnjenja leži u tome što četvrtina prijavljenih na HZZ-u ima samo osnovnu školu ili čak ni to.

– Promjene na tržištu rada jako loše utječu na zadržavanje visokoobrazovanih i stručnih ljudi. Globalne kompanije sve agresivnije zapošljavaju ljude na daljinu kao tzv. freelancere, a naša država s predimenzioniranim poreznim poticajima za samostalno zapošljavanje stvara nelojalnu konkurenciju zapošljavanju temeljem ugovora o radu u domaćim tvrtkama – upozorio je Hrvoje Balen iz Hrvatske udruge poslodavaca. 

Komentara 1

GE
generacija57
06:45 20.01.2023.

A tolike naše ljenčine žive na burzi rada,a i brazilci su tu negdje.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije