Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 177
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
prekomjerni deficit

Lalovac: Trebamo ispuniti sve što smo obećali EU i neće biti potrebe za spašavanjem izvana

Boris Lalovac Branko Grčić
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
08.07.2014.
u 16:21

Prije dva dana bili su predstavnici EK u Ministarstvu financija, svakodnevno razgovaramo, a ja sam i jutros ponovo bio s kolegama iz EK. Oni su zadovoljni mjerama koje Hrvatska poduzima, kaže ministar financija

– Samo se trebamo držati onoga što smo obećali Europskoj komisiji u sklopu procedure prekomjernog deficita i onda neće biti problema. Ako mi ispunimo svoje, nagađanja o tome da će Hrvatska trebati paket financijske pomoći EU i MMF-a samo su špekulacije – poručio je ministar financira Boris Lalovac odgovarajući na naše pitanje kako komentira spekulacije da bi Hrvatska mogla 2016. biti prisiljena ući u program financijske pomoći kakav Europska unija predviđa za svoje problematične članice koje nisu u eurozoni.

– Prije dva dana bili su predstavnici Europske komisije u Ministarstvu financija, svakodnevno razgovaramo, a ja sam i jutros ponovo bio s kolegama iz EK. Oni su zadovoljni mjerama koje Hrvatska poduzima. Moramo pokazati da čvrsto stojimo uz ove mjere – dodao je Lalovac, misleći na ekonomske preporuke koje je Komisija dala hrvatskoj Vladi. Jedna jedina primjedba koju je Hrvatska imala na te preporuke, primjedba u kojoj se Vlada odupire savjetu Komisije da se hrvatske građane i građanke što prije zakonski natjera da odlaze u mirovinu sa 67. godina, ostala je neuslišana.

Nakon svog drugog sastanka Vijeća ministara financija (Ecofin), Lalovac je danas u Bruxellesu rekao da zasad nema promjena u tekstu te konkretne preporuke Komisije.

– Komisija je tako postupala prema svima. Mi smo iznijeli stajalište. Vidjet ćemo hoće li kroz ovih devet mjeseci doći do nekakvih promjena u vezi s time – rekao je ministar Lalovac. Na sastanku Ecofina prezentirani su prioriteti talijanskog predsjedništva, koje je 1. srpnja preuzelo šestomjesečno predsjedanje Vijećem EU.

– Raspravljali smo o tome gdje će biti fokus talijanskog predsjedanja, na investicijama i na tome kako potaknuti gospodarski rast, ali svakako i na nastavku strukturnih reformi. Ono što je Hrvatska u proceduri prekomjernog deficita navela kao mjere strukturnih reformi, mi ćemo to provesti. Međutim, svakako nas zanima i kako potaknuti gospodarski rast. Znate da smo u petoj godini recesije i to će također biti jedna od ključnih zadaća za Vladu. Tu se nadamo da će Italija nametnuti konkretne mjere o tome kako poticati rast i otvoriti mogućnosti ulaganja – rekao je ministar Lalovac.

>> Lalovac od Njemačke traži hitnu pomoć za Poreznu upravu

Komentara 12

Avatar mileudarcina 1
mileudarcina 1
16:43 08.07.2014.

Treba ispunit sve šta smo obećali, strankama i strankicama van pameti, nacionalnim manjinama, vjerskim zajednicama, razno raznim udrugama van pameti, državnim agencijama isto van pameti, gospodarskoj komori isto van pameti. spomeničkoj renti isto van pameti, opčinama, mjesnim zajednicama, županijama, gradovimama i selima, seljacima i građanima, žarki u remetincu šta vam je slala plate pršuta, da i ne nabrajam više umori se...pozdrav......

MI
Mirnadob
16:56 08.07.2014.

Naj prije ukinite mjesecne plate onima koji su u Remetincu zbog prevare Drzave, kao sto su Sanader,Lovric-Merzel i mnogi drugi,koji su opkrali drzavu ali i dalje imaju primaju debele place.dali i jedna bakica koja ne plati naknadu za televiziju pa ide u zatvor,dobije nekakvu naknadu???

DU
Deleted user
16:48 08.07.2014.

pa već je vrijeme da znamo što ste obećali,a mi moramo platiti.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije