Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 24
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
traže najbolje rješenje

Lalovac od Njemačke 
traži hitnu pomoć
 za Poreznu upravu

11.06.2014., Zagreb - Vlada, dolazak ministra u Banske dvore. Boris Lalovac
Foto: Marko Lukunic/PIXSELL
1/2
03.07.2014.
u 23:00

Naš se ministar financija okreće poduzetnicima i želi primijeniti najbolja europska rješenja u organizaciji

Hrvatski ministar financija Boris Lalovac otputovao je u Njemačku kako bi zatražio pomoć moćnog njemačkog ministra financija Wolfganga Schäublea.

Grci ga ne vole

Dvojica ministara trebala bi se susresti u petak u Berlinu, a Lalovac je uoči puta kazao da će zatražiti tehničku pomoć Njemačke u reformi porezne uprave. Poznato je da je njemačka porezna administracija najefikasnija u Europi pa bi Lalovac primijenio najbolja rješenja iz njemačke prakse i kod nas. Nijemci puno brže rješavaju sporne porezne situacije jer imaju financijski sud za porezne sporove, ali i dobro ustrojenu upravu. Wolfgang Schäuble jedan je od najutjecajnijih europskih političara, ministar je od 2005. godine, popularan u svojoj zemlji, ali omražen u državama od kojih su se tražile stroge mjere štednje i disciplina u trošenju javnog novca, pogotovu u Grčkoj.

– Mi se gušimo u starim predmetima, a njihov financijski učinak je mali – ističe Lalovac te pojašnjava da se događa da tek sada postaju pravomoćna rješenja za nadzor proveden primjerice 2006. godine, no u međuvremenu tvrtka financijski stoji toliko loše da se država nema iz čega naplatiti. Želja mu je otvoriti poreznu administraciju prema poduzetnicima, uvesti kraće procedure i jednostavnija rješenja.

Do susreta je došlo na inicijativu Borisa Lalovca, a u Vladi ga doživljavaju kao strateški susret, budući da se nakon dugo vremena jedan hrvatski ministar financija susreće sa svojim njemačkim kolegom. Njemačka je Hrvatskoj važna i zbog procedure prekomjernog deficita, a Wolfgang Schäuble jedan je od najiskusnijih njemačkih političara, od kojeg bi Lalovac mogao puno naučiti, pogotovu kad je riječ o obavezama koje je zemlja preuzela unutar procedure prekomjernog deficita.

Porezna je uprava u kratkom roku prošla put od najmoćnije državne institucije do teškog ranjenika s kojim malo tko želi imati posla. Lalovac trenutačno radi bez zamjenika i pomoćnika, a i Poreznu upravu vodi v.d. ravnatelj jer nitko ne želi preuzeti odgovornost u resoru koji se urušio u srazu između Slavka Linića i Zorana Milanovića. Kod nas se žalbe na porezno rješenje rješavaju unutar drugostupanjskog tijela Ministarstva financija te kasnije na Upravom sudu. Predmeti se na drugom stupnju sporo rješavaju pa je nedavno i DORH zatražio objašnjenje za odlazak brojnih predmeta u zastaru. Jedna od novih ideja bila bi i uvođenje obaveznih poreznih tumačenja, čime bi se izbjegle brojne nedoumice, a porezne vlasti nastupile kao partner poduzetnika i obveznika.

Izbjegavaju matematiku

Specijalni financijski sud bio bi korak naprijed sa stajališta kvalitete, a što bi to značilo sa stajališta troška trebalo bi istražiti – komentira porezna savjetnica Marija Zuber. Njezin kolega, savjetnik Vlado Brkanić također bi pozdravio osnivanje financijskih sudova kao jako dobro rješenje, ali upozorava da se i Pravni fakultet treba prilagoditi novim okolnostima jer naši pravnici i suci ne vole brojke i matematiku, bez čega se u poreznim sporovima ne može. Ukidanje drugostupanjskog odjela iz Ministarstva financija i osnivanje financijskih sudova pratilo bi i prebacivanje svih poreznih sporova sa sadašnjeg Upravnog na taj novi sud. Sam porezni sustav u Njemačkoj prilično je kompliciran, a osim središnje vlasti, u njegovu kreiranju značajno sudjeluju i savezne države te lokalne jedinice. No, stope poreza niže su nego kod nas, a ne možemo se uspoređivati ni s efikasnošću. 

>> Lalovac opet napao Vujčića: HNB bi mogao biti izdašniji prema državi

Komentara 18

TH
than
23:54 03.07.2014.

Nasi suci i pravnici ne vole matematiku ? Nekada je na pravnom fakultetu bila statistika, pa je ukinuta. Pitam se zasto. Zato se buba sve u 16. Bubaju studenti zakone napamet, a dok diplomiraju promijene ih ovi u Saboru i po nekoliko puta. Bespotrebno bubanje, zastarjeli sistem. Nije niti cudo sto nam je pravosudje tako tromo. Kao da je jos u 50tim godinama proslog stoljeca.

KA
kafka
23:38 03.07.2014.

Narod bi trebao tražiti pomoć od Njemačke t.d. nam osnuju Vladu i nadziru pravno upitne odluke Sabora.

ST
stefj
23:52 03.07.2014.

Ma gluposti. Još jedan sud, još malo uprave, još malo uhljeba... Napišite jednoznačne i jednostavne zakone, obučite inspektore da budu normalni, zaposlenike po područnim uredima uputite kako se nešto radi, da budu pomoć, a ne teret privredi, itd... Svaka zemlja koja je pojednostavnila propise i zakone je višestruko profitirala, isto kao što je svaka zemlja koja je smanjila porezno opterećenje ostvarila ekonomski rast. To valjda samo našima nije jasno, pa idu malo pitati Nijemce da im to objasne, ko da će im reći nešto drugačije od svih ostalih...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije