Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 143
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
'Jesensko čišćenje'

Lalovac: Od rujna uvodimo 'bijelu knjigu' poduzetnika i pojačan nadzor utaje poreza

lalovac
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
08.07.2014.
u 10:37

Lalovac je najavio kako će od rujna s radom početi ured za porezne utaje

Ministar financija Boris Lalovac u intervjuu za Novi list najavio je kako od rujna kreće pojačan nadzor utajivača poreza, ali i poreznika, a priprema se i 'bijela knjiga' poduzetnika.

– Puno je  malih poduzetnika i obrtnika koji pošteno rade i nastoje nešto stvarati. Moramo naravno »očistiti« one koji zapravo ne posluju i osnovane tvrtke im za to ni ne služe. Okrenut ćemo se dobrim poduzetnicima, moja namjera je objaviti bijelu listu, listu dobrih poduzetnika, da počnemo govoriti o onima koji uredno plaćaju svoje obveze, rekao je Lalovac.

Ministar financija objasnio je kako vas banke drukčije gledaju kad ste na "bijeloj listi".

Najavio je i kako će od rujna s radom početi ured za porezne utaje.

 – Bavit će se onima koji nastoje utajiti porez, a ne obrtnikom koji je krivo obračunao neki porez. U EU se godišnje ne naplati 193 milijarde eura PDV-a, što je oko dva posto BDP-a. Ako to prevedete na Hrvatsku, to je godišnje oko sedam milijardi kuna. Hrvatska je ulaskom u Uniju postala dodatno ranjiva u naplati PDV-a, događa nam se isto što i drugim zemljama kad su postale članice. Nema naplate kod uvoza, otvaraju se brojne nove tvrtke. U sprečavanju utaje poreza poslužit ćemo se nizozemskim iskustvom. Oni su imali oko četiri milijarde eura poreznih prijevara, sada su to spustili na 400 milijuna eura, a to su postigli formiranjem ureda za sprečavanje utaje poreza – kazao je Lalovac.

Cijeli članak pročitajte ovdje.

>> Što ministar Lalovac 
i Vlada mogu naučiti (ali sigurno neće)

Komentara 9

Avatar CorleoneMichael
CorleoneMichael
11:18 08.07.2014.

Još jedno lažno obećanje...Tako su rekli da će Planom 21 izvući zemlju iz krize...

NZ
NAĐI-zaZAGREBbezkumova
11:09 08.07.2014.

Kako su maštoviti kad je riječ o skupljanju harača... a da bi se netko bavio proizvodnjom to im nije ni u primisli. Nesposobna SDP-HNS klika. Nije ni čudo da nominiraju Josipovića - koji jednako nije ništa učinio za Hrvatsku.

CI
cicibela
11:03 08.07.2014.

A kad otkrijete da vaši tajkunski jarani duguju milijarde, onda ide oprost grijeha pod šifrom "predstečajna nagodba".

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije