Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Uskoro nova pravila

Lakše do njemačkog državljanstva: Priprema se reforma koja bi skratila razdoblje do podnošenja zahtjeva

Berlin: Predstavljena  nova njema?ka putovnica
Foto: Michael Kappeler/DPA
1/3
07.01.2023.
u 15:08

Promjene su dio opsežne reforme njemačke migracijske i integracijske politike koju provodi koalicija socijaldemokrata, zelenih i liberalne Slobodne demokratske stranke

Stranci koji žive u Njemačkoj više se neće morati odreći svoje putovnice da bi dobili njemačko državljanstvo, a mogu podnijeti zahtjev nakon samo pet godina boravka u zemlji prema novim pravilima koje je izradilo ministarstvo unutarnjih poslova. Nacrt dokumenta, koji je njemačka novinska agencija dpa dobila na uvid, u petak je podijeljen drugim granama vlasti. 

U koalicijskom sporazumu vlada socijaldemokratskog kancelara Olafa Scholza pristala je 2021. uvesti "moderni zakon o državljanstvu". Ostali aspekti reforme uključuju olakšavanje uvjeta o poznavanju njemačkog jezika za određene skupine i ukidanje testa za stjecanje državljanstva starijima od 67 godina.

Trenutno stranci moraju živjeti u Njemačkoj do osam godina prije nego što mogu podnijeti zahtjev za državljanstvo.

Prema spomenutom nacrtu, skraćeno razdoblje od pet godina može se dodatno skratiti ako kandidati mogu pokazati da su dobro integrirani, primjerice izvanrednim uspjehom u školi ili na poslu, volonterskim radom ili posebno dobrim poznavanjem jezika. Djeca rođena u Njemačkoj čiji su roditelji stranci moći će imati dvojno državljanstvo.

Promjene su dio opsežne reforme njemačke migracijske i integracijske politike koju provodi koalicija socijaldemokrata, zelenih i liberalne Slobodne demokratske stranke.

Nemogućnost zadržavanja starog državljanstva prilikom primanja njemačkog smatra se najvećem preprekom za pojačani ulazak stranaca, koji već dulje žive u Njemačkoj, u registar njemačkih državljana. Državljani Europske unije smiju zadržati svoje staro državljanstvo i nakon stjecanja njemačke putovnice.

VIDEO EU priprema novu direktivu za vozače, neki će posebno loše proći

Komentara 8

ST
stefj
15:50 07.01.2023.

Eto, još malo pa će Njemačka reprezentacija izgledati poput Francuske... A visokoobrazovani im odlaze u Ameriku i Australiju ili ne žele raditi, sada to donekle nadomještaju istima iz ovih krajeva, Poljske i Češke, no taj bazen će brzo presahnuti, zapravo već je. Ako pogledate raste im broj nezaposlenih, a nedostaje im preko 150.000 radnika.

Avatar Mlijekoholičar
Mlijekoholičar
15:36 07.01.2023.

Liberalna lijevo-zelena elita priprema teren…

DU
Deleted user
15:53 07.01.2023.

Jadna europo kuda srljas, kako naocigled tones u propast...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije