Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
REPARACIJE ZA 2. SVJ. RAT

Poljska 'zaprepaštena' odbijanjem Berlina da plati ratnu odštetu: Traži 1,3 bilijuna eura

Poljska u 2. svj. ratu
Foto: Wikimedia commons
1/7
07.01.2023.
u 00:09

Mularczyk je najavio da će se obratiti glavnom tajniku UN-a Antoniju Guterresu, a u Varšavu će biti pozvana i glavna tajnica UNESCO-a, Audrey Azoulay. Poljski doministar se sprema i u Sjedinjene Američke Države gdje za svoje viđenje želi pridobiti članove američkog Kongresa

Pitanje odštete koju bi Njemačka trebala platiti za razaranja u Drugom svjetskom ratu u Poljskoj uvijek iznova dolazi na dnevni red u redovima vladajuće stranke Pravo i pravda. Za Njemačku je tu stvar jasna: svi sporazumi - posljednji je zaključen prilikom ujedinjenja Njemačke, kad je zapravo i formalno završeno razdoblje "okupacijskih zona" kojima je bila podijeljena Njemačka, i to sa zemljama pobjednicama u Drugom svjetskom ratu: SAD-om, SSSR-om, Velikom Britanijom i Francuskom. I u prethodnim sporazumima su se te sile obavezale da će u tom pitanju biti nadležne i za nastradale države u svojoj interesnoj zoni, dakle u slučaju Poljske je to bio SSSR.

No parlament u Varšavi je prošlog rujna usvojio zaključak kako Poljska "nikad nije dobila odštetu za ratna razaranja, niti je ikad odustala od svojih zahtjeva". Isto tako, 1. rujna prošle godine - na 73. obljetnicu napada Njemačke na Poljsku je i poljsko parlamentarno povjerenstvo izračunalo kako toj državi Njemačka treba platiti 6,2 bilijuna zlota - oko 1,3 bilijuna eura, piše Deutsche Welle.

Zauvijek odgovorni, ali ne i dužni

Na čelu tog povjerenstva je bio Arkadiusz Mularczyk koji je u međuvremenu postao i poljski doministar vanjskih poslova pa tako i rasprava postaje sve oštrija. Njemačka ministrica vanjskih poslova Annalena Baerbock je prošlog listopada bila u Varšavi i kod pitanja ratne odštete je bila jasna: "Njemačka bez ikakvih uvjeta i ograničenja stoji iza svoje povijesne odgovornosti. Ostaje naša vječita zadaća održati sjećanje na milijunsku patnju koju je Njemačka nanijela Poljskoj s brutalnošću koja je u Poljskoj izazvala posve drugačiju bol nego na drugim mjestima. Istovremeno je pitanje plaćanja odštete iz očišta njemačke vlade, kao što znate, zaključeno", izjavila je ministrica u razgovoru sa svojim poljskim kolegom Zbigniewom Rauom.

Foto: Thomas Koehler/DPA

No prije svega za poljskog doministra Mularczyka, to nije tako. I nakon tog razgovora je Berlinu upućen pismeni zahtjev o tom pitanju, a nedavni kratki odgovor je razljutio poljsku stranu: "Prema saznanjima vlade Savezne Republike Njemačke je pitanje reparacija i plaćanja odštete za ratne gubitke završeno i vlada nema namjeru prihvatiti pregovore o tom pitanju."

"Nepoštivanje Poljske i Poljaka"

Doministar Mularczyk odgovara: "Ovaj odgovor je za nas, poljsko ministarstvo vanjskih poslova i državu Poljsku, zapanjujući jer njemačka država ne može zaključiti pitanje koje nikad nije bilo ni postavljeno. Nije bilo ni pregovora niti posredovanja", izjavio je doministar ove srijede (4.1.) u Varšavi. 

"Mi ne prihvaćamo njemačku poziciju, odbijamo ju u potpunosti kao apsolutno neutemeljenu i pogrešnu. Mi ćemo djelovati na međunarodnoj pozornici, ali i u Njemačkoj kako bi svjetsku i njemačku javnost potakli na promjenu mišljenja", čuo se odgovor iz poljskog ministarstva. Jer za Mularczyka je i ovaj odgovor Berlina "nepoštivanje Poljske i Poljaka" i svjedočanstvo da "Nijemci ne vode prijateljsku politiku prema Poljskoj, žele ovdje proširiti svoju zonu utjecaja i odnose se prema Poljskoj kao prema vazalu", citira doministra poljska novinska agencija PAP.

Foto: Christoph Soeder/DPA

Mularczyk je najavio da će se obratiti glavnom tajniku UN-a Antoniju Guterresu, a u Varšavu će biti pozvana i glavna tajnica UNESCO-a, Audrey Azoulay. Poljski doministar se sprema i u Sjedinjene Američke Države gdje za svoje viđenje želi pridobiti članove američkog Kongresa. "Nadamo se da ćemo vremenom i Nijemce uvjeriti kako se ovo pitanje mora riješiti", izjavio je doministar.

No i kod mišljenja građana, tu postoje goleme razlike u javnom mnijenju. Prema ispitivanju agencije Ipsos, u Poljskoj 66 posto upitanih smatra kako im Njemačka treba isplatiti odštetu za ratna razaranja prije gotovo 80 godina, ista agencija je po nalogu poljskih medija početkom ove godine provela ispitivanje i među građanima Njemačke gdje 75 posto upitanih odbija takve zahtjeve Poljske.

Komentara 63

V0
Vlaskoulicanec3.0
17:26 06.01.2023.

Koliko puta će Njemačka plaćati reparaciju?

OT
otrovnijezik
17:59 06.01.2023.

Tražim dobrog odvjetnika za međunarodno pravo. 1908 godine mom pra-pra djedi Mađari su otjerali 2 konja, 2 krave i oduzeli četiri jutra zemlje jer nije htio pričati mađarski s poreznikom. To mi je djeda pričao. Tužio bih Mađarsku za odštetu i povrat oduzetog s kamatama i zateznim kamatama.

DQ
Dq
17:41 06.01.2023.

Čudi me da nisu tražili reparacije i od rusa , jer su ih oni puno duže držali okupirane , a i šteta je veća , naročito za mentalno zdravlje nacije.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije