Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
misa za Ukrajinu

Kutleša održao prvu misu kao nadbiskup: Aktualna situacija šansa je za izgradnju odnosa s Bogom

Dražen Kutleša postaje novi zagrebački nadbiskup
Foto: Miroslav Lelas/PIXSELL
1/3
02.03.2023.
u 11:03

"Trenutačna situacija šansa je za izgradnju odnosa s Bogom, a treba moliti srcem", rekao je Kutleša. „Ako molimo srcem; srce nas potiče na djelovanje. Solidarnost i konkretna materijalna pomoć znak je da je ‘molilo srce’ a ne samo pamet i usne. Jer srce promijenjeno vjerom i molitvom uvijek je konkretno, ‘ljubavlju djelotvorno’. Neka i naša molitva bude takva, pred Bogom ponizna i u ljubavi konkretna”, rekao je za kraj.

U sjedištu Hrvatske biskupske konferencije danas je misu održao novi zagrebački nadbiskup koadjutor mons. Dražen Kutleša. Misa je bila za žrtve rata u Ukrajini i za mir u toj zemlji. U propovijedi je nadbiskup istaknuo kako sukob u Ukrajini „osjećamo posebno teškim i bliskim srcu iz dva razloga, onog racionalnog jer se nalazi prostorno jako blizu, u Europi, na pragu našeg doma, ali i emotivnog jer smo i sami, pogotovo mi malo stariji imali osobno iskustvo Domovinskog rata”.

Zbog toga si možemo, kaže nadbiskup, s pravom postaviti tri pitanja: kakvo je trenutačno stanje čovječanstva? Jesmo li išta naučili iz prošlosti? Gradimo li i kako gradimo budućnost? Istaknuo je da i u ovom vremenu globalizacijskog napretka društvom sve više vlada ravnodušnost i hladnoća. „Ravnodušnost na međunarodnoj razini, koja se ne vodi idejom općeg dobra i osjećajem za zajednički život uvijek je posljedica hladnoće, ravnodušnosti i egoizma pojedinaca. Ono što vidimo na društvenom planu savršeni je odraz nutarnjeg siromaštva pojedinca. 

Kao što države ratovima i sankcijama brane nacionalne interese, pojedinci podvalama, licemjerjem, klevetama grozničavo brane osobne interese. Zloća, licemjerje, mržnja, osveta ne postoje u društvu same po sebi, one postoje samo u ljudskom srcu. „Ta iznutra, iz srca čovječjega, izlaze zle namisli…“, ratovi i svaka druga opačina (usp. Mk 7,23)”, poručio je nadbiskup Kutleša i dodao da je čovječanstvu potrebno obraćenje srca „da promijeni i odbaci svoje krive kriterije i tumačenja svijeta i stvarnosti. Naše društvo je potrebito zaokreta i ozdravljenja koje samo Bog može donijeti”.

Rat u Ukrajini nazvao je porazom ljudskosti te ustvrdio da smo nesposobni učiti iz povijesti pa se ona ponavlja. „Prisjetimo se samo vremena kada je nastajala enciklika svetog pape Ivana XXIII., Mir na zemlji – Pacem in Terris. U svijetu je dominirao hladni rat i podijeljenost između kapitalizma i socijalizma, uočavao se snažan jaz između Istoka i Zapada koji je nakon kubanske krize gotovo završio nuklearnim ratom. Sveti Papa tada se obratio „svim ljudima dobre volje“, vjernicima i nevjernicima, upozorio je Crkvu da svijet gleda cjelovito, mimo granica i podjela jer rat nije ničiji interes, a mir je plod pravednosti. Kako snažno i jednako aktualno odzvanjaju ove Papine poruke. S pravom se pitamo, jesmo li išta naučili?”

Trenutačna situacija šansa je za izgradnju odnosa s Bogom, a treba moliti srcem, rekao je Kutleša. „Ako molimo srcem; srce nas potiče na djelovanje. Solidarnost i konkretna materijalna pomoć znak je da je molilo srce, a ne samo pamet i usne. Jer srce promijenjeno vjerom i molitvom uvijek je konkretno, ''ljubavlju djelotvorno''. Neka i naša molitva bude takva, pred Bogom ponizna i u ljubavi konkretna”, rekao je za kraj.  

VIDEO: Velika promjena na Kaptolu: Na mjesto Josipa Bozanića dolazi Dražen Kutleša

Komentara 1

JM
JMN
11:25 02.03.2023.

Nije potrebna nikakva posebna situacija za izgradnju odnosa s Bogom. Dapače, kada dođemo u tešku situaciju, onda je naš odnos s Bogom na kušnji i tada ga je teže izgraditi. Dakle, rat u Ukrajini nije najveći problem današnjeg vremena. Taj rat je samo simptom vremena i iz njega možemo iščitati u kakvom vremenu živimo. No, za to nam je potreban i mozak, a ne samo srce. Da, trebamo moliti čistim srcem. Trebaju nam čiste namisli srdaca, ali dan nam je i mozak da ih rasvijetljava i razotkriva. Samo danas to rijetko više čujemo od Crkve. "Srce, srce, slijedi svoje srce, budi što jesi, što ti srce šapće." Otkuda dolaze te poruke?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije