Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Prekid u 22. minuti: Kontroverzni redatelj prekinuo intervju za "Nedjeljom u 2"

Kusturica: Stanković je bio zao, ali šaljem snimku HTV-u, neka je objave

stanović kusturica
Davor Višnjić & Reuters
05.11.2009.
u 12:28

Iako je uzvratio da nas neće tući, bijesno je vikao: "Stankoviću, nećeš ti postati zvijezda na meni! Nećeš impresionirati zagrebačke pi...ce jer ćeš uništiti Kusturicu! Tako sa mnom nije razgovarao ni Jay Leno, pa nećeš ni ti!" - prepričao je Stanković što su sve on i kolege morali slušati.

Emir Kusturica jučer je, ljutit zbog postavljenih mu pitanja, bijesno prekinuo intervju s Aleksandrom Stankovićem u 22. minuti, uz uvrede oduzeo već snimljeni materijal te HTV-ovu ekipu izbacio iz svoga doma u srbijanskom selu Mokra Gora, gdje živi i gdje su hateveovci došli snimiti dogovoreni razgovor za ovonedjeljnu emisiju “Nedjeljom u 2”. Vrijeđanje i zastrašivanje HTV-ove ekipe trajalo je čak 45 minuta, a povod za to bila su Stankovićeva pitanja o Slobodanu Miloševiću i Radovanu Karadžiću.

Ne diraj mi Slobu
– Kada sam Kusturicu pitao zašto je s Miloševićem pio viski dok je Sarajevo bilo u okruženju, uzvratio mi je da nije imao izbora. Na to sam ga podsjetio da je svojedobno izjavio da je bilo dirljivo gledati kako Milošević u haaškoj sudnici šalje poljupce supruzi Miri te ga pitao hoće li i u Izraelu, gdje snima idući film, Izraelcima reći da je bila dirljiva pažnja kojom je Hitler obasipao Evu Braun u Vučjoj jami.

Na to nije imao odgovora, već mi je uzvratio protupitanjem: “A zašto mi malo ne pričamo o hrvatskim legionarima koji su ubijali Srbe po Hrvatskoj?” – prepričao nam je Stanković. On Kusturici na protupitanje nije ostao dužan, već ga je upitao zašto je svojedobno, ako tako misli, opjevao Antu Gotovinu. Usto, pitao ga je i zašto je opjevao Karadžića stihovima: “Tko ne voli Radovana, ne video Đurđevdana.”

Premda je Kusturica kazao da Karadžić nije ratni zločinac, očito više nije mogao podnositi ovakva pitanja.

– Tada je Kusturica iznenada, uz psovke, ustao i počelo je 45-minutno maltretiranje. Bila je to užasno neugodna situacija. Pitao sam ga čak u jednom trenutku: “Što slijedi? Hoćete li nas sad i tući?!” To se doista moglo očekivati jer je to njegovo urlanje i vrijeđanje govorilo da bi se moglo dogoditi i nešto više od verbalnog napada. Iako je uzvratio da nas neće tući, bijesno je vikao: “Stankoviću, nećeš ti postati zvijezda na meni!

Nećeš impresionirati zagrebačke pi...ce zato što ćeš uništiti Kusturicu! Tako sa mnom nije razgovarao ni Jay Leno, pa nećeš ni ti! Nikada više neću nijednom hrvatskom novinaru dati intervju!" – prepričao je Stanković. Upitan što kaže nakon svega pretrpljenog, Stanković je odgovorio:

– To što je Kusturica učinio čisti je lopovluk, dijelom čak i razbojstvo. Oduzeo nam je nešto što nije njegovo. Snimljeni materijal vlasništvo je HTV-a, a snimalo se uz njegov pristanak. Ako je junak, neka tu snimku objavi. No on ju je sigurno već uništio.

"Bio je nepristojan"
Emir Kusturica ispričao nam je spremno i svoju verziju priče:

– Kao dobar domaćin, učinio sam sve da se, kada dođe, televizijska ekipa u mome domu osjeća ugodno i dobro. No Stanković je k meni stigao sa zlom voljom, što sam vidio iz njegovih očiju koje nisu izražavale ništa. On je inzistirao na samo jednoj dimenziji moje biografije, a ne na mom cjelokupnom životnom i redateljskom opusu. Usto, bio je nepristojan. Kako je u nas još od Dušanova zakonika obveza da se uvijek mora biti dobar domaćin, ja sam to pokušao i biti. 
Ali kako je Stanković unaprijed, s nakanom, došao napraviti skandal i na tome je inzistirao, ja na takvo što nisam htio pristati.

On je razgovor stalno navodio na Miloševića, a da pritom nije uzimao u obzir sve što sam ja o Miloševiću rekao. U Stankovića je eskalirala žudnja i žeđ za slavom pa je zloupotrijebio moje gostoprimstvo, u mom dnevnom boravku. Ja na takvu zloporabu nisam htio pristati i tražio sam da on i ekipa napuste moj dom – opisao je Kusturica, dodavši da o incidentu više neće govoriti ni s jednim hrvatskim novinarom. Kad smo ga upitali je li točno da je srbijanskim medijima jučer kazao da Stanković uopće nije bio kod njega, kratko je uzvratio da je to “dezinformacija”.

Ključne riječi

Komentara 308

OB
-obrisani-
15:53 05.11.2009.

Daleko najveci servin je -Sulejman Velicanstveni....hvala za opanke

JA
jarac
12:47 05.11.2009.

Aco, kamo sreće da te taj kusturica ostavio za taoca, nisi dobio batine zato što vas dvojica ipak jednako mislite, a hrvatskoj javnosti prodaješ jaja za bubrege, kada ćeš jednom dovesti hrvatskog domoljuba u emisiju, ili ti taj naziv većć miriše na ustašluk?

PO
politika
06:56 06.11.2009.

@emilsali Moj komentar očigledno niste razumijeli jer niti u jednoj riječi nije aludirao na hrvatske probleme već na probleme čitavog regiona a to sam htio naglasiti time što sam naznačio da ovakva usrana tema o dvije budale bez obzira daa li je to tamo neki neokupani redatelj ili sitni novinar je trećerazredna tema i samo hrana za mrsce bez obzira da li oni bili one ili ove nacionalnosti, m svi imamo pametnija posla nego se baviti tiem što jedna umjetnička budala misli ili jedan novinar željan slave hoće da prikaže. Prvi treba da se srami da niej u stanju da izdrži provokaciju i ponaša se primitivno a drugi tiem što niej u stanju da vodi intervju na nivou tiska ..neka se pitanaj jednostavno ne postavljaju svijetski priznatim umjetiniciam bez obzira sto vi ili ja misliomo o njima ili njemu. Ponet amog komentara je da je ovo gubljenje vrijemen ai totalno sranje obzirom da na balkanu svi mi imamo pametniaj posla! To sve neam nikakve veze sa Hrvatskim ili bilo kakvim egoizmom, no zato sad imamo tamo neke demokracije i demokratije pa i tako vi imate prava na svoej mišljenje a i ja na svoje! Ujedno se sa vama slažem da Kusturica nema pojma o Romskim problemima niti ga je briga već skupa sa onom muzičkom gnjidom Bregovićem ekspolatira taj jadan narod kroz decenije promečenih filmova koji u biti ismijavaju njihovu kultutu , jezik i običaje ma koliko oni nama bili smiješni ili strani!!!! Ujedno se i sla\\em da na kraju dana ma koliko Stanković bio sitna neugledna novinarska ribica ipak je u ovom pobijedio jer je Kusturica sebi dozvolio da se isprovocira i od intervjua napravi čitavi publicitet kaosa...svaki drugi redatelj i umijetnik sa iole kulture i naobrazbe bi izignorirao takva pitanja i na kraju krajeva i ako ne bi bio željan nastaviti kulturno potražio od TV ekipe da napusti njegov dom a legalnim putem da zaštiti svoaj prava. Svako normalan iz javnog života nedaje intervju bez legalne potpore jer nitko u zapadnim svijetu ne može tiskati nečiji intervju ako taj netko nije to legalno odobrio i sve ostalo su plagijati i nagađanja...opet sa te strane gledano1:0 za Stankovića i veća sramota za E. Kusturicu! No idalje glupost na koju ne treba gubit virjeme a ni ja neću više. Pozdrav.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije