Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 59
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
MEGA PAKET

Kurz spašava austrijsko gospodarstvo s dodatnih 38 milijardi eura

Kancelar Sebastian Kurz (lijevo) i potkancelar Werner Kogler
Foto: BKA, Beč - Dragan Tatic
18.03.2020.
u 17:00

„Zato su i nužne ovakve dramatične i posebne mjere, kako bi se tome suprotstavili“, poručio je Kogler.

Austrijski savezni kancelar Sebastian Kurz potpomognut svojim zamjenikom, potkancelarom Wernerom Koglerom i ministrom financija Gernotom Blümelom, predstavio je u srijedu poslijepodne novinarima nakon sastanka Ministarskog vijeća u sjedištu austrijske konzervativno-zelene Vlade u Beču, mega-paket mjera pomoći domaćem gospodarstvu „težak“ čak 38 milijardi eura, za opravak od posljedica krize prouzročene koronavirusom.

„Želimo učiniti sve što je ljudski moguće, kako bi spriječili masovnu nezaposlenost“, rekao je Kurz, dodavši: „Država mora u dobrim vremenima biti štedljiva, kako bi u onim lošima, mogla više davati: A to je sada slučaj. Naš je pristup, koliko košta, košta, važno je osigurati radna mjesta“.

Šef austrijske Vlade je napomenuo kako se ne smije zatvarati oči pred činjenicom da su mnogim tvrtkama i poduzećima „razbijeni njihovi poslovni temelji“.

„Zato se mora osigurati likvidnost“, istakao je. Potom se je osvrnuo i na nedavni paket mjera hitne pomoći gospodarstvu od 4 milijarde eura, napomenuvši kako je iz ovog novog paketa „teškog“ 38 milijardi eura, devet milijardi eura namijenjeno jamstvima i kreditiranju, 15 milijardi za nužnu pomoć posebno ugroženim djelatnostima kao što su turizam, ugostiteljstvo, trgovina itd., a 10 milijardi za odgodu poreznih davanja.

„To je potrebno i pravedno“!, zaključio je Kurz.

„Ne smije se biti ljubomoran. Mi pomažemo prvo onima, kojima je to najpotrebnije“, rekao je potkancelar Kogler naglasivši: „Bez sumnje imamo posla s dosad najvećom krizom nakon Drugog svjetskog rata“. Dodao je kako su već sada posljedice na gospodarstvo veće nego kod globalne financijske krize 2008. i 2009. godine.

„Zato su i nužne ovakve dramatične i posebne mjere, kako bi se tome suprotstavili“, poručio je Kogler.    

Ministar financija Blümel je rekao kako je važno pravovremeno reagirati i „ kako se upravo sada mora činiti sve ono što je nužno“. Dodao je kako su u međuvremenu gotovo sve grane austrijskog gospodarstva zahvaćene koronavirus-krizom.

Istakao je kako je i za državni proračun „izvanredna situacija“ i da je ove godine riječ o „kriznom proračunu“.

„Na kraju godine očekuje se, prema trenutačnim procjenama, manjak od jedan posto“. Koliki će on doista na kraju iznositi, ne može se, barem prema ministrovim riječima, u ovom trenutku niti pretpostaviti.  Blümel je zajamčio daljnju potporu svima pogođenima krizom i najavio mogućnost nove potpore.

„Ukoliko će trebati više, više će se i dati“, rekao je dodavši: „Najvažnije je što je moguće više ljudi i radnih mjesta spasiti i održati likvidnost tvrtki i poduzeća“.

Potvrda da je riječ o jedinstvenoj i izvanrednoj situaciji u Austriji je i činjenica da danas na Ministarskom vijeću usvojeni državni proračun, prvi puta nakon 1953. godine, neće ići na usvajanje Nacionalnom vijeću austrijskog Parlamenta. Parlamentarci će o njegovim stavkama biti prekosutra samo izviješteni.   

Ključne riječi

Komentara 1

XA
xaron
19:16 18.03.2020.

Ovaj Kurtz neki jako bogat tip, dao 38 milijardi € za spas ekonomije. Hvala Kurtzu.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije