Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Svijet

Kurz: Odmor u Austriji siguran, kao ni u jednoj drugoj zemlji, masovno testiranje turističkih radnika

Ministrica turizma Köstinger rekla je kako je sve spremno za otvaranje hotela i ostalih smještajnih objekata 29. svibnja i da 'odmoru u Austriji ništa ne stoji na putu'
21. svibnja 2020. u 15:47 1 komentara 880 prikaza
Kancelar i ministrica turizma
Foto: BKA - Dragan Tatic
Pogledajte galeriju 1/3

Kao Republika Austrija uložit ćemo mnogo kako bi imali visoke kapacitete testiranja i dnevno testirali što je moguće više i što je moguće redovitije zaposlene koji rade s gostima. Time će odmor u Austriji biti siguran, kao gotovo niti u jednoj drugoj zemlji na svijetu“, rekao je austrijski kancelar Sebastian Kurz u četvrtak na konferenciji za novinare u Beču, održanoj zajedno s ministricom turizma Elisabeth Köstinger i predsjednikom austrijske Gospodarske komore Haraldom Mahrerom na temu „Odmor u Austriji“.

GER, Coronavirus, Grenzkontrollen im WestallgŠu ANKETA 36 posto Austrijanaca već ima fiksni plan za ljetni odmor, 57 posto ih želi ostati u Austriji

Povod je bio otvaranje hotela i drugih smještajnih objekata 29. svibnja, kojim zapravo počinje ovogodišnja ljetna turistička sezona i odmor unatoč koroni.

„Veseli me da ćemo domaćim i stranim gostima, pa tako i onima iz Njemačke moći pružiti siguran i istovremeno lijep odmor u našoj zemlji“, poručio je austrijski kancelar. Dodao je kako Austrija zemljama koje nemaju sličnu epidemiološku „neće otvoriti svoju granicu“.

Kurz je rekao kako je turizam izuzetno važna grana austrijskog gospodarstva koja čini 15 posto domaćeg BDP-a i zato je od posebnog značaja ponovno ga pokrenuti i tako osigurati brojna radna mjesta.

Na novinarski upit kakva je aktualna situacija s otvaranjem granica, Kurz je odgovorio da je Austrija u stalnom kontaktu sa svim susjedima.

Koronavirus u Austriji SITUACIJA U BOLNICAMA Austrija na putu u sigurnu luku: još samo 37 pacijenata u intenzivnoj njezi

„Granica prema Njemačkoj, Švicarskoj i Lichtenštajnu bit će potpuno otvorena 15. lipnja i to je već dogovoreno, a s istočnim susjedima, nadam se da ćemo drugi tjedan postići dogovor“, istaknuo je Kurz, napomenuvši kako je „osjetljivija situacija“ što se tiče otvaranja granice sa Slovenijom i Italijom.

Ministrica turizma Köstinger je rekla kako je sve spremno za otvaranje hotela i ostalih smještajnih objekata 29. svibnja i da „odmoru u Austriji ništa ne stoji na putu“. Istaknula je kako je otvaranje granica „odlučujuće“ za ponovno oživljavanje turizma.

„S Njemačkom smo uspjeli postići dogovor, a s Češkom, Švicarskom i drugim zemljama u našem susjedstvu vodimo intenzivne pregovore“, napomenula je.

Köstinger je najavila promidžbenu kampanju austrijske Vlade u tuzemstvu i inozemstvu za „Odmor u Austriji“ za koju je Vlada iz proračuna izdvojila 40 milijuna eura.

FILE PHOTO: Austrian Chancellor Sebastian Kurz attends a news conference as the spread of coronavirus disease (COVID-19) continues in Vienn EU-OBNOVA Kurz protiv dogovora Merkel-Macron, Austrija najavila protuplan

Predsjednik austrijske Gospodarske komore Mahrer je rekao kako bi do početka srpnja trebali biti izgrađeni kapaciteti za 65.000 testova tjedno za zaposlenike hotela i ostalih turističkih smještajnih objekata. Istakao je kako će austrijska Vlada pokriti troškove masovnog testiranja.

„To je najbolja investicija koju država ulaže u sigurnost zemlje i one koji dolaze u nju na odmor“, poručio je Mahrer dodavši:

„Time će Austrija biti najsigurnija turistička zemlja“, ustvrdio je. Napomenuo je kako će savezna Vlada Program testiranja turističkih djelatnika ponuditi besplatno čelnicima devet austrijskih pokrajina te turističkim regijama.

Promidžbenu kampanju „Ljeto u Austriji“ pokrenula je i austrijska televizija ORF, a glavni promotor je bivša svjetska i austrijska skijaška zvijezda Marcel Hirscher.

Rokovci: Zadruga Vinkovačka Šparoga
Preplavila slavonska polja
Zarada je 25.000 kn po hektaru: Kultura je to koja je i do 8 puta isplativija od pšenice
Merkur osiguranje
Ne zanemarujte zdravlje
Sad je najvažnije brinuti o zdravlju: Pet ključnih liječničkih preporuka koje ne smijete zanemariti
  • xaron:

    O ja , svi idu u Tirol. Tamo je najsigurmije.