Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 38
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
LJETOVANJE UNATOČ KORONI

Kurz: Odmor u Austriji siguran, kao ni u jednoj drugoj zemlji, masovno testiranje turističkih radnika

Kancelar i ministrica turizma
Foto: BKA - Dragan Tatic
1/3
21.05.2020.
u 15:47

Ministrica turizma Köstinger rekla je kako je sve spremno za otvaranje hotela i ostalih smještajnih objekata 29. svibnja i da 'odmoru u Austriji ništa ne stoji na putu'

Kao Republika Austrija uložit ćemo mnogo kako bi imali visoke kapacitete testiranja i dnevno testirali što je moguće više i što je moguće redovitije zaposlene koji rade s gostima. Time će odmor u Austriji biti siguran, kao gotovo niti u jednoj drugoj zemlji na svijetu“, rekao je austrijski kancelar Sebastian Kurz u četvrtak na konferenciji za novinare u Beču, održanoj zajedno s ministricom turizma Elisabeth Köstinger i predsjednikom austrijske Gospodarske komore Haraldom Mahrerom na temu „Odmor u Austriji“.

Povod je bio otvaranje hotela i drugih smještajnih objekata 29. svibnja, kojim zapravo počinje ovogodišnja ljetna turistička sezona i odmor unatoč koroni.

„Veseli me da ćemo domaćim i stranim gostima, pa tako i onima iz Njemačke moći pružiti siguran i istovremeno lijep odmor u našoj zemlji“, poručio je austrijski kancelar. Dodao je kako Austrija zemljama koje nemaju sličnu epidemiološku „neće otvoriti svoju granicu“.

Kurz je rekao kako je turizam izuzetno važna grana austrijskog gospodarstva koja čini 15 posto domaćeg BDP-a i zato je od posebnog značaja ponovno ga pokrenuti i tako osigurati brojna radna mjesta.

Na novinarski upit kakva je aktualna situacija s otvaranjem granica, Kurz je odgovorio da je Austrija u stalnom kontaktu sa svim susjedima.

„Granica prema Njemačkoj, Švicarskoj i Lichtenštajnu bit će potpuno otvorena 15. lipnja i to je već dogovoreno, a s istočnim susjedima, nadam se da ćemo drugi tjedan postići dogovor“, istaknuo je Kurz, napomenuvši kako je „osjetljivija situacija“ što se tiče otvaranja granice sa Slovenijom i Italijom.

Ministrica turizma Köstinger je rekla kako je sve spremno za otvaranje hotela i ostalih smještajnih objekata 29. svibnja i da „odmoru u Austriji ništa ne stoji na putu“. Istaknula je kako je otvaranje granica „odlučujuće“ za ponovno oživljavanje turizma.

„S Njemačkom smo uspjeli postići dogovor, a s Češkom, Švicarskom i drugim zemljama u našem susjedstvu vodimo intenzivne pregovore“, napomenula je.

Köstinger je najavila promidžbenu kampanju austrijske Vlade u tuzemstvu i inozemstvu za „Odmor u Austriji“ za koju je Vlada iz proračuna izdvojila 40 milijuna eura.

Predsjednik austrijske Gospodarske komore Mahrer je rekao kako bi do početka srpnja trebali biti izgrađeni kapaciteti za 65.000 testova tjedno za zaposlenike hotela i ostalih turističkih smještajnih objekata. Istakao je kako će austrijska Vlada pokriti troškove masovnog testiranja.

„To je najbolja investicija koju država ulaže u sigurnost zemlje i one koji dolaze u nju na odmor“, poručio je Mahrer dodavši:

„Time će Austrija biti najsigurnija turistička zemlja“, ustvrdio je. Napomenuo je kako će savezna Vlada Program testiranja turističkih djelatnika ponuditi besplatno čelnicima devet austrijskih pokrajina te turističkim regijama.

Promidžbenu kampanju „Ljeto u Austriji“ pokrenula je i austrijska televizija ORF, a glavni promotor je bivša svjetska i austrijska skijaška zvijezda Marcel Hirscher.

Ključne riječi

Komentara 1

XA
xaron
20:32 21.05.2020.

O ja , svi idu u Tirol. Tamo je najsigurmije.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije