Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 140
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SITUACIJA U BOLNICAMA

Austrija na putu u sigurnu luku: još samo 37 pacijenata u intenzivnoj njezi

Koronavirus u Austriji
Foto: REUTERS/Leonhard Foeger
20.05.2020.
u 13:27

U srijedu ujutro 16.275 osoba zaraženih koronavirusom, od čega je trenutačno „aktivno“ oboljelih 838, ukupno je  preminulo 633 osoba, a  14.882 osobe su se oporavile.

Austrijski ministar zdravlja Rudolf Anschober u srijedu je na konferenciji za novinare, na kojoj su sudjelovali i zdravstveni i znanstveni stručnjaci Günther Weiss iz Sveučilišne klinike u Innsbrucku, Klaus Markstaller s bečkog Medicinskog sveučilišta te Florian Thalhammer iz Austrijskog društva infektologa, dao pregled trenutačne situacije u austrijskim bolnicama što se tiče hospitaliziranih pacijenata oboljelih od koronavirusa, uključujući i one u intenzivnoj njezi.

„Još je samo 37 pacijenata u intenzivnoj njezi. Sredinom travnja bilo ih je još 267.“, rekao je Anschober, dodavši kako „intenzivna skrb u prosjeku traje 20 dana“.

Istaknuo je kako je dosad ukupno, prema podacima u srijedu ujutro, 16.275 osoba zaraženih koronavirusom, od čega je trenutačno „aktivno“ oboljelih 838, ukupno je  preminulo 633 osoba, a  14.882 osobe su se oporavile. 

„Mi smo na putu u sigurnu luku“, konstatirao je Markstaller dodavši: „Nešto smo opušteniji, ali i dalje pripravni na teške situacije, ukoliko opet dođu“.

Istoga mišljenja bio je i Thalhammer koji je rekao da stalno treba biti na oprezu, jer koronavirus je „kameleon, a ne hunjavica“. Dodao je kako svi oboljeli od koronavirusa nisu imali iste simptome bolesti. Neki od njih imali su klasične simptome, povišenu temperaturu, kašalj i teškoće s disanjem, dok je njih 20 do 30 posto imalo smetnje okusa i mirisa. Vezano uz raspravu  u austrijskoj javnosti o tome da li se maske zaista moraju nositi i kako dugo, Thalhammer je izrazio mišljenje kako „ baš svugdje nisu potrebne medicinske maske, već su za stanovništvo dovoljne i maske od tekstila“.

Navedeni stručnjaci izvijestili su također javnost o tome kako trenutačno već ima 20 studija o cjepivu protiv Covida-19, te da se kao jedna od mogućnosti testira i cjepivo protiv tuberkuloze.

Također su najavili da će sredinom lipnja biti predstavljena "velika evaluacija novih koraka otvaranja Austrije“, na putu njenog povratka na staro.

Na novinarski upit o zabrinjavajućem klasteru zaraze u Beču i Donjoj Austriji, koji je otkrio masovnu zarazu u dva poštanska distributivna centra u navedenim austrijskim pokrajinama, zbog čega je došlo do verbalnih sukoba između predstavnika Grada Beča i savezne Vlade, ministar zdravlja  Anschober iz stranke Zelenih je, ne upuštajući se u bilo kakvu političku raspravu, odgovorio:
„Nadamo se da ćemo uspjeti ograničiti klaster. Ne radi se o stranačkoj politici, nego o rješenju nastale situacije“.

Ukazao je na sličnu situaciju u klaonicama u Njemačkoj, gdje su unajmljeni rumunjski radnici postali rasadnik zaraze. Napomenuo je kako će nadležni austrijski organi, poučeni tim primjerom,  „točno istražiti“, tko, gdje, kako i zašto unajmljuje radnike u Austriji.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije