Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 38
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
EU-OBNOVA

Kurz protiv dogovora Merkel-Macron, Austrija najavila protuplan

FILE PHOTO: Austrian Chancellor Sebastian Kurz attends a news conference as the spread of coronavirus disease (COVID-19) continues in Vienn
Foto: POOL New/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL
1/6
19.05.2020.
u 21:58

Kurz je istakao kako Austrija ostaje pri svom stavu da bi gospodarstvo EU trebalo jačati povoljnim kreditima koje treba vratiti, a ne davanjem bespovratnih sredstava pripomoći zemljama najteže pogođenima krizom.

Austrijski kancelar Sebastian Kurz je u utorak kritizirao njemačko-francusku inicijativu i Plan njemačke kancelarke Angele Merkel i francuskog predsjednika Emmanuela Macrona koji su se u ponedjeljak složili da se formira fond „težak“ 500 milijardi eura za oporavak Europske unije nakon koronakrize, kako bi se pomoglo zemljama koje je kriza najteže pogodila.

„I nadalje ćemo biti solidarni i pomagati zemlje koje su najteže pogođene krizom, ali to mora ići preko kredita, a ne davanjem nepovratnih sredstava državama u krizi“, izjavio je Kurz za austrijsku izvještajnu agenciju APA, a prenijeli su ostali austrijski mediji.

Mediji navode kako su se Merkel i Macron složili da dopuste Europskoj uniji da se kolektivno zadužuje, u ime svih njenih država članica, unatoč činjenici da europski ugovori zabranjuju institucijama EU da se zadužuju i gomilaju dugove. Dodaju kako je Merkel zahtijevala da EU iz svog proračuna stavi na raspolaganje 500 milijardi eura za Fond oporavka EU nakon koronakrize. Kurz je istakao kako Austrija ostaje pri svom stavu da bi gospodarstvo EU trebalo jačati povoljnim kreditima koje treba vratiti, a ne davanjem bespovratnih sredstava pripomoći zemljama najteže pogođenima krizom.

Dodao je da je već na tu temu razgovarao i sa svojim kolegama u Danskoj, Nizozemskoj i Švedskoj i kak oni dijele „sličan stav“ s Austrijom. Kurz je u razgovoru za austrijski dnevni list Oberöstrreichischen Nachrichten najavio protuplan poručivši: „Slijedećih dana ćemo predstaviti prijedlog vlastitih ideja. Vjerujemo da je moguće pokrenuti europsko gospodarstvo, a pritom izbjeći podruštvljavanje dugova“.

„Naravno da je legitimno da dvije države, k tome još velike, nešto predlože. Ali odlučiti moraju sve države članice EU“, dodao je. Istaknuo je kako je Austrija što se tiče protuprijedloga u skupini „gospodarski jakih“ i „štedljivih“ zemalja Danske, Nizozemske i Švedske, kojoj kako osjeća „i pripada“. Protivnik bespovratnog davanja novaca iz proračuna EU-a umjesto kredita je i austrijski ministar financija Gernot Blümel.

„Financiranje bespovratne pripomoći u sklopu Plana obnove EU, odbijamo, kako prije tako i sada. Potrebne su investicije u budućnost, umjesto pokrivanja troškova za dugove iz prošlosti“, istakao je austrijski ministar financija, a prenio dnevni list iz Gornje Austrije. Iz svega iznesenog već se nadziru problemi, jer „mali“ su protiv toga da „veliki“ u njihovo ime odlučuju, navode mediji i dodaju kako je neizvjesno hoće li Merkel i Macron dobiti potporu ostalih članica Unije, vezano uz njihovo viđenje obnove EU nakon koronakrize.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije