Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Svijet

Austrija će kažnjavati isticanje ustaških simbola

Austrijski zakoni sada zabranjuju samo znakovlje i simbole koji se odnose na nacionalsocijalističku prošlost Austrije, ali i oni koji se odnose na al-Qaedu i ISIL
22. studenoga 2018. u 15:54 115 komentara 1512 prikaza
ustaški simbol
Foto: Goran Kovacic/PIXSELL/Ilustracija

Austrija će od ožujka sljedeće godine kažnjavati isticanje ustaških simbola. Austrijska je vlada prihvatila novelu postojećeg zakona o zabranjenim simbolima totalitarnih režima. Svi zabranjeno znakovlje tretirat će se na isti način - kaznom do 4000 eura i zatvorom do mjesec dana. U slučaju ponavljanja djela, kazna se penje do 10 000 eura i šest tjedana zatvora.

Ustaški grafi Mate Mijić Ustaška ikonografija i danas je glavno oružje neprijatelja Hrvatske

Inicijativu za dopunom zakona inicirao je ministar unutarnjih poslova Herbert Kickl (Slobodnjačka stranka) u rujnu ove godine. Austrijski zakoni sada zabranjuju samo znakovlje i simbole koji se odnose na nacionalsocijalističku prošlost Austrije, ali i oni koji se odnose na al-Qaedu i ISIL.

bleiburg Bleiburg Austrijska policija: Oružje je oduzeto zbog nesporazuma i u međuvremenu je vraćeno

Nova promjena zakona velikim se dijelom usredotočila na znakovlje militantnih ili fundamentalističkih skupina poput Hamasa, Radničke kurdistanske stranke (PKK), Muslimanskog bratstva i turskih Sivih vukova. Ministar Herbert Kickl taj potez naziva "borbom protiv političkog islama".

Ilustracija Otkrili planove MUP ide u obračun s ustaškim simbolima?

Kad je riječ o zabrani simbola ustaškog režima, ne precizira se točno o kojim se pozdravima ili znakovlju radi, jer će lista tek biti sastavljena, no potez nije neočekivan. Uoči ovogodišnjeg komemoracije ubijenima na Bleiburgu u Austriji se podigla politička bura oko - kako su navodili - neprimjerenih obilježja i pozdrava koji se tamo mogu vidjeti. Već je tada iz austrijskog MUP-a rečeno da se razmišlja da se popis nedozvoljenog znakovlja proširi i na simbole ustaškog režima. 

Pogledajte video: Misteriozni ljudi - tko su zelena djeca, svjedokinja Kennedyjeva ubojstva…

 

PRSATA CLAUDIA
Bujna Slavonka o kojoj pišu svjetski mediji: 'Žene se zgražaju kad me vide'
Croatia osiguranje
Podrška poljoprivrednicima
Kako domaće osiguranje podupire razvoj poljoprivrednika i domaće proizvodnje
 • info_punkt:

  ajde, hvala Bogu, ipak je Austrija civilizacija. Kad se već naši prave mutavi i neće tu stoku kažnjavati i pozatvarati, jer su taoci kojekakvih "braniteljskih" falangi i milicija.

 • Deleted user:

  Neosutašija na aparatima! Neprocjenjivo! hahahahahahaha

 • Avatar Númenor
  Númenor:

  Nu prasaca partizanskih. Jučer na temi o silovanim ženama u Vukovaru naši cijenjeni komentatori nisu imali šta za reć, ali na ovoj temi su doživjeli nezgodu u gaćama od uzbuđenja...kakvi pacijenti...