Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 68
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
AUSTRIJA

Kurz dobio mandat za sastav nove vlade, počinje koalicijski poker

Sebastian Kurz i Alexander Van der Bellen
Foto: LEONHARD FOEGER/REUTERS/PIXSELL
1/5
07.10.2019.
u 14:24

Austrijski predsjednik izrazio je želju za „crveno-bijelo-crvenom“ vladom (boja austrijske državne zastave) u snažnoj Europi.

Austrijski predsjednik Alexander Van der Bellen u ponedjeljak je Sebastianu Kurzu, čelniku Narodne stranke Austrije (ÖVP), koja je 29. rujna pobijedila na prijevremenim parlamentarnim izborima, povjerio mandat za formiranje nove vlade.

„Na osnovi izbornog rezultata, dajem predsjedniku ÖVP-a Sebastianu Kurzu, kao čelniku najjače stranke, mandat da predloži novu vladu“, rekao je Van der Bellen.

Austrijski predsjednik izrazio je tom prigodom želju za „crveno-bijelo-crvenom“ vladom (boja austrijske državne zastave) u snažnoj Europi. „Nije mi važno tko s kim, već čemu vlada“, dodao je, napomenuvši kako priželjkuje „stabilnu i učinkovitu koaliciju“.

Upozorio je da zaštita klime mora sljedećih godina imati najviši prioritet, ne samo u Austriji nego i svijetu. Austrijski predsjednik je također ukazao da središnje teme buduće vlade svakako moraju biti Europska unija, sigurnost i gospodarstvo, kojem prijeti silazna putanja, obzirom na oslabljenu konjunkturu u Europi i svijetu te izuzetno važna neovisnost pravosuđa, na što će posebno usmjeriti svoju pozornost i detaljno razmotriti prijedloge. Posebno se založio da u budućoj austrijskoj vladi bude „odgovarajuće visoki broj žena“. Napomenuo je da je u trenutačnoj, prijelaznoj vladi Austrije omjer žena i muškaraca 50:50. Predsjednik Van der Bellen je rekao da se nada „poštenim i ozbiljnim“ pregovorima, a Kurzu je zaželio „puno uspjeha i mnogo snage“.

Sebastian Kurz i Alexander Van der Bellen
1/13

Dodao je kako želi da ga čelnik narodnjaka Kurz narednih dana i tjedana izvještava o tijeku pregovora za sastav nove vlade.
Kurz je zahvalio predsjedniku Van der Bellenu na mandatu, ali i svim Austrijankama i Austrijancima koji su ga birali na ukazanom povjerenju. Istaknuo je kako je „svjestan velike odgovornosti i da će sve učiniti da opravda ukazano mu povjerenje i Austriju odvede u dobru budućnost“.

Najavio je da će mu prvi korak biti još ovaj tjedan obaviti razgovore s čelnicima svih parlamentarnih stranaka i da će tek potom početi koalicijske pregovore, a o odluci s kim, obavijestiti predsjednika i javnost.

Napomenuo je kako si je postavio tri cilja: poboljšati „političku kulturu“, nakon „prljave“ izborne kampanje, razgovarati s parlamentarcima i utvrditi mogućnosti i iznad stranačke suradnje u austrijskom Parlamentu, a kao najveći i najznačajniji cilj razgovora je najavio formiranje „djelotvorne i stabilne“ austrijske vlade.

Kao izazove sljedeće vlade, mandatar Kurz je naveo prijeteći pad konjunkture te Brexit. Istakao je kako će u fokusu njegove buduće vlade biti i izuzetno važno smanjenje poreza, ilegalna migracija, zaštita klime i provedba nepopularnih, ali nužnih reformi.
„Želim sastaviti vladu koja će biti odlučna i hrabra da provede potrebne promjene u zemlji poručio je Kurz, ustvrdivši kako su pred njim i ÖVP-om „intenzivni tjedni i mjeseci“.

Analitičari govore o „dugotrajnim i mukotrpnim“, pregovorima, dodajući kako je od parlamentarnih izbora u listopadu 2017. godine do polaganje prisege Kurzove tadašnje vlade u prosincu iste godine prošlo 64 dana. Dodaju kako je sada situacija s koaliranjem mnogo teža i ravna „pokeru“.

Narodna stranka pobijedila je prijevremenim parlamentarnim izborima u Austriji s osvojenih 37,5 posto glasova(+6) i postala najjača austrijska stranka, pretekavši Socijaldemokratsku stranku Austrije (SPÖ) koja je ostala na drugom mjestu s 21,2 posto glasova (-5,6). Treća je krajnje desna Slobodarska stranka (FPÖ) s 16,2 posto glasova ili čak 10 postotnih bodova manje nego na izborima 2017. godine. Četvrti su Zeleni, koji su osvojili gotovo 14 posto glasova i trijumfalno se vratili u parlament. U parlament su još ušli i liberali Neosa s 8,1 posto glasova (+2,8), dok je lista Jetzt sa samo 1,9 posto glasova nije prešla izborni prag, pokazao je konačni rezultat izbora objavljen prošli četvrtak.

Dvojna koalicija ÖVP-a moguća je sa svim strankama osim Neosa. Kao najmanja vjerojatna se spominje koalicija narodnjaka s drugoplasiranim i povijesno poraženim SPÖ-om. Također teško poraženi FPÖ, iako treći, najavio je povlačenje u oporbu s obzirom na to da nije dobio mandat birača za sastav vlade. Iako ÖVP i Zeleni imaju vrlo malo dodirnih točaka, za sada se kao najizvjesnija koalicija najavljuje upravo „tirkizno-zelena“. U suprotnom Kurzu neće preostati ništa drugo nego formiranje manjinske vlade, a to bi za Austriju značilo nestabilnost i uskoro nove izbore.

Prijevremeni parlamentarni izbori raspisanu su nakon što se je u svibnju ove godine raspala prethodna Kurzova vlade narodnjaka (ÖVP) i krajnje desnih slobodnjaka (FPÖ) Heinz-Christiana Strachea, nakon izbijanja korupcijskog „skandala Ibiza“ u kojem je Strache bio glavni akter. 

Komentara 2

PR
PrimoracRi
14:38 07.10.2019.

To je onaj kojeg je primila Pusićka. Pitajte Srbe kako su se cerekali cijeli dan po medijjima. Uglađen ovaj qurc nije čudno što ga vole......

Avatar southman
southman
14:29 07.10.2019.

Svugdje u svijetu predsjednik najjače stranke na izborima dobije mandat jedino u Hrvatskoj treba prikupljati potpise !?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije