Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
KAKO SE ŠIRI KORONA

Biolog objasnio izjavu koja je zbunila hrvatsku javnost

Ivan Christian Kurolt
Foto: HRT
27.05.2020.
u 17:44

Kaže kako to nije neko veliko otkriće, nego spoznaja koja za većinu pučanstva puno ne mijenja, ali zato postoji mogućnost da će se malo olakšati rad medicinskog osoblja s pacijentima i obradu njihovih uzoraka

Pa kako se onda širi - upitali su se mnogi građani nakon što je molekularni biolog Ivan Christian Kurolt gostujući u Otvorenom izjavio da je otkriveno da se SARS-CoV-2 ne širi respiratno. Danas je objasnio da je riječ o nespretnom prijevodu i da je zapravo mislio da se koronavirus ne širi putem aerosoli.

- U tom trenu se nisam uspio sjetiti hrvatskog prijevoda riječi 'airborne'. Naime, radili smo nevjerojatnim tempom od veljače, slobodan dan i ne pamtim, ali nadamo se da smo ipak odradili naš udio da se savlada ova epidemija. Ipak, previše posla nosi puno dobra, ali i malo umora u večernjim satima, kao što je kasnovečernje gostovanje u emisiji. Ako sam pritom nekog zbunio, dopustite da pojasnim - naravno da se radi o respiratornom virusu. Ali čini se da je vjerojatnije kapljični prijenos učestaliji kod virusa SARS-CoV-2 nego aerosolni' - pojasnio je Kurolt za Dnevnik.hr.

Kaže kako to nije neko veliko otkriće, nego spoznaja koja za većinu pučanstva puno ne mijenja, ali zato postoji mogućnost da će se malo olakšati rad medicinskog osoblja s pacijentima i obradu njihovih uzoraka. Ističe su maske i dalje dobra zaštita, posebice za zaražene osobe koja nošenjem zaštitne maske sprječavaju širenje virusa i zaraze na druge osobe, što je posebno važno u onim slučajevima kada ljudi niti ne znaju da su zaraženi.

>> VIDEO Alemka Markotić: Moguće je da se cjepivo za koronavirus proizvodi u Imunološkom zavodu

Ključne riječi

Komentara 4

DU
Deleted user
18:17 27.05.2020.

Auuuu...dok se vi sjetite kako se prenosi, naši Capak, Beroš i Alemka iskorjene virus.

PV
prcko.vita
18:33 27.05.2020.

Kada bi svi građani bili odgovorni i svi nosili maske, kao što to rade Kinezi, mi bismo davno bili corona FREE zemlja, a ovako za sada stojimo dobro ali igramo svaki dan ruski rulet.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije