Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 176
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
STOP ISELJAVANJU

Kupiš staru kuću, dobiješ 20.000 kuna

14.01.2014., Slavonija - Zbog sve losijeg stanja i teskog zivota na selu, mladi seljaci i njihove obitelji napustaju selo i sele u gradove. Okolna sela na putu iz Osijeka prema Djakovu gotovo su potpuno napustena Photo: Marko Mrkonjic/PIXSELL
Foto: Marko Mrkonjić/PIXSELL
14.03.2015.
u 21:53

Mjerama u Kotoribi žele zaustaviti odlazak mladih, u Prelogu bi htjeli nastaniti kvadrate koji zjape prazni

Prodaje se stara kuće u Kotoribi sa 115 četvornih metara stambene površine i više od tisuću četvornih metara okućnice. Ima četiri sobe, kuhinju, kupaonicu i predsoblje, a cijena joj je 300.000 kuna. Odluči li se kupiti tu staru kuću, za koju se ne navodi godina gradnje, kupac će se moći javiti Općini Kotoriba koja je donijela odluku o mjerama poticanja uređenja nekretnina. Nudi do 20.000 kuna pomoći, čime želi odvratiti mlade obitelji od iseljavanja, ali i spriječiti propadanje nekretnina.

Može i novogradnja

– Natječaj ćemo raspisivati jedanput godišnje – najavljuje tamošnji načelnik Ljubomir Grgec.

Prema općinskoj odluci, pravo na poticaje imaju vlasnici nekretnine koji su stalno zaposleni najmanje godinu dana od dana prijave na natječaj i nemaju u vlasništvu stan, kuću, kuću za odmor ili sličan objekt za stanovanje.

>> Gdje je Hrvatska puna života? Donosimo drugu stranu demografske katastrofe!

U roku od dvije godine moraju prijaviti prebivalište na toj adresi i na njoj živjeti najmanje desetak godina.

U slučaju da se ne radi o obnovi, nego o novogradnji na mjestu srušene stare kuće, vlasnik mora u roku od dvije godine ishoditi građevinsku dozvolu i završiti radove u roku od šest godina.

Dosad nijedna zamolba!

Po gradovima i selima na tisuće je starih kuća u kojima nitko ne živi, a nasljednici ih ne mogu ili ne žele prodati.

Upravo bi prodaja za lokalne vlasti bila najbolja opcija jer ne bi morali otvarati nove građevinske zone na rubnim dijelovima naselja. U Gradu Prelogu izračunali su da stotinu metara nove ulice za desetak kuća stoji oko 550.000 kuna, a od komunalnog doprinosa skupi se samo 350.000 kuna.

– U tih 550.000 kuna ulazi izrada projektne dokumentacije, asfalt, nogostupi, zelene površine i javna rasvjeta – pojašnjava pročelnik Željko Poredoš.

Kako bi potaknuli kupce da se odluče za napuštene kuće u gradskim ulicama, posebno u samom centru, u Gradu su lani donijeli odluku o smanjenju komunalnog doprinosa za 50 posto za obnovu, dogradnju i rekonstrukciju stambenih objekata.

Nude i pokrivanje troškova legalizacije objekata sagrađenih prije 1996. godine. No, dosad nije stigla nijedna molba za te pogodnosti.

>> Šokantna karta svjedoči da Europa 'izumire'

>> Mjesečno potrošimo 240 litara mlijeka, 
96 jaja, 25 kg krumpira, sto rola WC papira...

Komentara 53

MT
Mr Tyrolix
22:30 14.03.2015.

Kako moja majka kaze: "Sto vrijede zidovi, ne mozes njih jesti." Uzalud vam kuca ako posla nema. Imam ja dvije kuce, pa nikakve koristi od njih.

Avatar Čitatelj300
Čitatelj300
22:39 14.03.2015.

Kuće u takvim zabačenim mjestima bi se trebale davati za besplatno. Pa tko je lud da kupi kuću usred ničega, od čega ti mladi ljudi bi trebali živjeti ?

DU
Deleted user
22:23 14.03.2015.

Nekretnine su spekulativne investicije... Kod ove kupnje i s poklonjenim novcem mu vec iduci mjesec pada cijena za daljnjih 20000kuna. u njemackoj poklanjaju kucu u manjim mjestima ako covijek ima neko dobro zanimanje i zapocinje s nekim poslom... ali takvaa mjesta su stvarno daleko od civilizacije... jos im nedostaje internet... jel vi kod vecernjeg stvarno razmisljate o cemu pisete... pa mogli ste staru kucu u detroitu prodati, i tamo ih ima za dzabe... a dezela lipa nasa nije amerika niti njemacka. u hrvatskoj je kao u afganistanu, bolje i lazni sin nego nikakav... tako da mnogi curice oblace kao musku dijecu da bolje produ u zivotu... treba stati na loptu i razmisliti u kojem pravcu je protivnicki gol... kakav je taj samo zivot s mnostvom autogolova...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije