Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Udruga Zecovi strahuje

Kunićima na Lokrumu žele presuditi virusom

zečevi
Foto: Duško Jaramaz/Pixsell
26.09.2014.
u 10:22

Državni zavod: Kunići su problem i treba ih ukloniti, ali nejasno je u čijoj su nadležnosti

Iako je prema zakonu zabranjeno ubijati, nanositi im bol, patnju i ozljede te ih namjerno izlagati strahu, na Lokrumu za to nikoga nije briga.

Namjeravaju među zečeve pustiti virus kako bi pomrli, tvrde iz Zelenog foruma Dubrovnik i zagrebačke udruge Zecovi koja ovih dana poziva i na peticiju protiv ubijanja kunića na otoku.

Strah za botaniku

Zbog nesavjesnog građanina koji se svojih ljubimaca riješio ostavivši ih na otoku, oaza pod zaštitom UNESCO-a u svega 5-6 godina postala je carstvo oko 150 jedinki. Nije im smetalo dok su se zadržavali oko povijesnog Lazareta, priznaju i u upravi Rezervata Lokrum. No malo pomalo došli su i do botaničkog vrta s više od 800 vrsta zaštićenih i endemskih biljaka pa su zatražili stručno mišljenje Državnog zavoda za zaštitu prirode. Znakovito, nakon više od dva mjeseca čekanja odgovor im je baš jučer stigao e-mailom, nakon što su se za njega zainteresirali novinari. Rješenja pak ni na vidiku.

– Ne želimo ubijati životinje. Na to nikad nismo ni pomišljali. U rezervatu imamo i paunove, magarce... kojima su posjetitelji oduševljeni, a iako kunići zasad nisu naštetili botaničkom vrtu, bojimo se da će s rastom populacije i tu tražiti hranu – kaže pomoćnica ravnatelja Kristina Ćurčija. Dodaje da se slažu s prijedlogom dubrovačkih zaštitara da se kunići pohvataju lovilicama za mačke, a potom udomljavaju, dok ravnatelj Mario Tevšić poziva građane da i sad dođu na otok i sami uhvate kojega.

Šansa i za lov?

Iz Državnog zavoda za zaštitu prirode mišljenja su da je potrebno uklanjanje kunića jer su neprirodna vrsta na Lokrumu i prijetnja staništu. Kako bi ih uklonili, nisu napisali, osim da su divlji kunići prema Zakonu o lovu i na popisu divljači pa je njihovo istrebljenje u nadležnosti dvaju ministarstava – i zaštite okoliša i prirode i poljoprivrede od kojih jučer nismo dobili odgovor.

>>Zbog naleta vozila i poljoprivrede u Međimurju nestaju zečevi

>>Atrakcija u Zagrebu - koze, ovce, zečevi i poniji čuvaju jaslice

Komentara 2

NE
neutron
10:35 26.09.2014.

Dakle, žele u ekosustav ubaciti virus, za koji se nikad ne zna kako će djelovati na slične životinjske vrste. U međuvremenu nikad više gladnih u ovoj državi! Ljudi u ovoj državi više nemaju veze sa mozgom.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije