Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Odgovor premijerki

Kukuriku koalicija: HDZ-u nema spasa, vrijeme je za promjene

kukuriku koalicija
Autori: Nikola Sever Šeni, Jasmina Popović
06.07.2010.
u 23:20

Šefovi dviju najjačih oporbenih stranaka složno odbijaju svaku ideju o suradnji s vladajućom koalicijom, koja će u subotu doznati napušta li je i Kosorov HSLS.

– Nije premijerka utopljenik pa da joj pružamo ruku da bismo je spasili. Bilo je vremena za konzultacije, da ih je premijerka htjela, ali sada je vrijeme za promjene, a ne za velike koalicije – poručili su premijerki Kosor iz vrha SDP-a na ideju da se zbog krize – koja će prema njezinim riječima idućih šest mjeseci biti teža nego do sada – okupe političke snage prevođene HDZ-om i pokušaju naći izlaz iz teške gospodarske i socijalne situacije. Prema riječima esdepeovaca, svaka vlast koja drži do sebe u ovoj bi situaciji tražila legitimitet od građana, a to se može dobiti samo na izborima.

– Ovo je teško, ali nije bezizlazno stanje kakvim ga ona opisuje i nije na nama da pomažemo HDZ-u i njegovoj vladi nego da ponudimo građanima bolja rješenja, koja svakako imamo – jasni su u SDP-u. Za njih velika koalicija ne dolazi u obzir jer je riječ "o dva politička koncepta, a SDP-ov je jednostavno bolji".

"Nećemo s njima u bezdan"

Isto to misli i Radimir Čačić, predsjednik HNS-a koji se apsolutno slaže s premijerkinom konstatacijom da će idućih šest mjeseci biti još teže i da tonemo u bezdan, ali ne vidi nikakva razloga da zajedno idu u bezdan: – Priča o velikoj koaliciji nije uopće vrijedna komentara. Sedam je godina na vlasti ista vlada s istim ljudima i svaka bi ozbiljna vlast u ovoj situaciji trebala jedino razmišljati o izborima, jer rješenje za reformske i ostale teške zadatke koji su pred nama očito nema. Bilo bi pošteno da kažu kako će svoj ciklus na vlasti završiti s krajem pristupnih pregovora Hrvatske u EU i na proljeće raspisati izbore – kazao je Čačić.

Za SDP i HNS očito nikakvi razgovori s HDZ-om ne dolaze u obzir. Obje su stranke usredotočene na svoju Kukuriku koaliciju koja će nedjeljnim sastankom u Belom Manastiru proslaviti prvi rođendan. – Danas zajedno dobivamo više od 40 posto glasova prema anketama i naš je cilj raditi na tome da dobijemo više, a ne razmišljati o tome kako održati HDZ na vlasti – kažu u Kukuriku koaliciji.

Opstanak i odmetnici

Ostaju li na vlasti ili odlaze u oporbu, HSLS će odlučiti na sastanku Središnjega vijeća u subotu. Kad bi liberali odlučili napustiti brod Jadranke Kosor, sve bi opcije o sudbini stranke bile otvorene. Iako se spominje i raskol i nikad složniji i jači liberali, najizgledniji je scenarij "opstanak stranke plus odmetnici". U kategoriji odmetnika mogao bi završiti dio viđenijih stranačkih ljudi, pa nije isključeno da bi HSLS tada mogao ostati i bez obojice zastupnika: Ivana Čehoka i Antuna Korušeca. Potpredsjednica Vlade Đurđa Adlešič poštovala bi odluku stranke i odstupila. Središnje vijeće HSLS-a ima 44 člana i prilično je "šareno" pa je teško procijeniti konačnu odluku. Tiha stranačka oporba uvjerena je da će rješenje za izlazak iz vlasti imati tanku, ali dovoljnu većinu. U HDZ-u na priče o izlasku HSLS-a iz koalicije bezbrižno odmahuju rukom i lakonski zaključuju kako HSLS trenutačno traži sebe, a kad se nađu, neka ih obavijeste o tome tko su.

Komentara 259

Avatar neurazumljiv
neurazumljiv
02:34 07.07.2010.

Jadni smo ako nas ovi gore spasavaju.

OB
-obrisani-
03:41 07.07.2010.

Kukuriku nedaj Boze da ovi pjetlovi bez perja dodu na vlast to bi bio smak svijeta potop 1200 otoka u Jadranskom moru nedaj Boze ne dozvoli taj potop. E da mi je caroban stapic ovi nebi kukurikali vec kvak kvakali u nekoj bari .. kvak kvak

KO
kompa
00:29 07.07.2010.

milancetu ne smeta sto ide s dvostrukim ubojicom u koaliciju ,,, ili vec ima dojavu da ce za dva ugasena zivota bit oslobodjen??? ako zavrsi gdje mu je mjesto sto ce milance bez njega u vladi ??? glasno razmisljam ,,, za koliko je ono kuna Jakovcic kupio selo ,,ondasnjih 1000 DM

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije