Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Kujundžić: Pokušat ću sa sindikatom dogovoriti isplatu duga liječnicima

Procjenjuje se da se ukupni dug prema liječnicima zbog krivo obračunatih prekovremenih sati kreće oko 1,5 milijardi kuna.
10. prosinca 2019. u 17:08 2 komentara 282 prikaza
Milan Kujundžić
Foto: Marko Prpić/PIXSELL

Nakon što je Vrhovni sud odlučio da liječnici imaju pravo na uvećanje plaća i za prekovremeni rad, ministar zdravstva Milan Kujundžić izjavio je u utorak da će pokušati definirati načine kako riješiti taj problem s Hrvatskim liječničkim sindikatom (HLS).

Zagreb: Konferencija za medije Kluba zastupnika Mosta nezavisnih lista o zdravstvu MOST: 'Kujundžić je odgovoran za stanje u zdravstvu, a zbog nečinjenja ispaštaju građani'

Vrhovni sud zauzeo je pravno stajalište da zdravstveni radnici za vrijeme važenja kolektivnog ugovora imaju pravo na uvećanje plaća i za prekovremeni rad, što znači da liječnici kod obračuna prekovremenih sati imaju pravo na sve dodatke za posebne uvjete rada, odgovornost i znanstvene titule, kao i kod obračuna redovnih sati.

Kujundžić je Hini rekao kako iz te odluke proizlazi da će se prekovremeni rad liječnika morati drugačije platiti, te najavio da će pokušati riješiti taj problem s HLS-om.

"Ministarstvo zdravstva pokušat će u razgovoru s HLS-om definirati kako riješiti taj dug, kojom dinamikom i u kojem roku", rekao je Kujundžić dodavši kako je sadašnja Vlada naslijedila taj problem od one iz 2013. godine.

novi krug pregovora Kujundžić: Vlada će izaći s konkretnim prijedlogom u vezi plaća u zdravstvu

Dosad je više od 4000 liječnika pokrenulo sudske tužbe protiv poslodavaca zbog pogrešnog obračuna prekovremenih sati, a u korist liječnika presuđeno je više stotina pravomoćnih presuda.

Ukupni dug liječnicima oko 1,5 milijardi kuna

Procjenjuje se da se ukupni dug prema liječnicima zbog krivo obračunatih prekovremenih sati kreće oko 1,5 milijardi kuna.

Odluku Vrhovnog suda već su pozdravili Hrvatska liječnička komora (HLK) i HLS.

prof. Milan Kujundžić POČETAK PROIZVODNJE Kujundžić: Za budućnost Imunološkog zavoda Vlada osigurala 30 milijuna kuna

"Ovo je naša zajednička velika pobjeda u borbi za prava liječnika. Vrhovni sud potvrdio je da su liječnici bili u pravu. HLK je osigurao financijsko pokrivanje sudskih i odvjetničkih troškova svim članovima koji su poslodavce tužili preko Komore. Već od idućeg mjeseca očekujemo obračun plaća po zakonu, odnosno odluci Vrhovnog suda", izjavio je predsjednik HLK-a Krešimir Luetić.

Predsjednica HLS-a Renata Čulinović-Čaić izjavila je kako je potvrđeno ono što su cijelo vrijeme tvrdili - da liječnicima krivo obračunavaju prekovremene sate.

Sada je na potezu Ministarstvo zdravstva, oni moraju razmisliti kako i kada će nam isplatiti zarađeno, poručila je Čulinović-Čaić. 

Norveška rukometna reprezntacija
Hrvatska u finalu
Pogledajte što norveški mediji pišu nakon poraza, još ne mogu vjerovati da neće u finalni boj
Plin
SMANJENJE CO2
Perspektive plina kao alternativnog goriva u prometu u Hrvatskoj