Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 36
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Spasila ih od smrti

Kujica Mala “usvojila” prasiće Reu i Romula

Foto: Branimir Baradarić
1/6
23.10.2017.
u 12:55

Topla životinjska priča odvija se u dvorištu Jovana Karapandže, koji kaže da ih kujica hrani ih i svako malo čisti. Stalno je u blizini i samo njemu dopušta da priđe

Iako nas priroda i životinje svako malo iznenade, slučaj iz Mlake, sela nedaleko od Vinkovaca, jedan je od neobičnijih. Glavni su protagonisti ove neobične životinjske priče dva tek okoćena praščića i kujica Mala, koja ih je prihvatila, hrani ih i brine se o njima kao da su njezini mladunci.

Bili su najmanji  
– Ta dva praščića umalo su uginula čim su došla na svijet. Bili su maleni, već su i poplavjeli. Jedva da su disali pa smo svi mislili da će uginuti vrlo brzo. Međutim, Mala ih je vratila u život i oni danas lijepo napreduju – kaže nam Jovan Karapandža (30), vlasnik Male i praščića, i u čijem se dvorištu odvija ova topla životinjska priča. Dodaje da je, čim je vidio da su znatno manja od ostalih i da vjerojatno neće preživjeti, dva praščića odmah udaljio od ostalih.

Foto: Branimir Bradarić

Kada se vratio nešto kasnije, jednog praščića nije bilo pa je pomislio da ga je nešto odnijelo. Međutim, ubrzo ga je pronašao u kućici Male, psa koji mu pomaže pri čuvanju ovaca. Praščić je živnuo pa je odlučio i drugog povjeriti na daljnju brigu Maloj, koja je dan prije okotila mrtvo štene. Brinula se o njemu sve do sutradan kada ga je Karapandža sklonio i pokopao. I to drugo prase vrlo je brzo živnulo pa i ono danas veselo trčkara za „novom“ mamom.

Ostaju za rasplod
– Mala ih je prihvatila kao da su njezini mladunci. Hrani ih i svako malo čisti. Stalno je u blizini njih. Nikome, osim meni, ne dopušta da im priđe. Više ni ne ide s ovcama, nego se isključivo posvetila majčinskim brigama – kaže Karapandža.

U to smo se i sami uvjerili. Gdje god je bila malena, tu su bili i praščići. Svako malo ih je lizala i sa strpljenjem puštala da se nahrane mlijekom. Kada legne, praščići dođu do nje da bi se mazili. Spavaju isključivo u kućici kujice Male tako da ih ona zagrli i čuva. Karapandža ih je probao dohraniti mlijekom, ali oni to odbijaju. Mlijeko Male sasvim im je u redu. I dalje su manji od ostalih praščića koji su se s njima okotili, ali zato se već sada zna da će ostati za daljnji rasplod.

U međuvremenu Karapandža im je dao i imena pa se tako ženka zove Rea, a mužjak Romul. Na Facebooku imaju i svoju stranicu, na kojoj možete pratiti kako napreduju usvojeni prasići.

Ključne riječi

Komentara 1

KK
katka-kr
13:50 23.10.2017.

lijepo :)

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije