Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 117
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ledena idila: Na minus šest otvorene Šumske jaslice

Kuhano vino i jaslice na sljemenskom snijegu

jaslice sljeme
Antonio Bronić/Pixsell
15.12.2009.
u 14:10

Prvi put smo izložili i zlatnu medalju koju su jaslice osvojile na izložbi u Rimu, kaže H. Krauthacker, idejni začetnik jaslica postavljenih prvi put prije 15 godina.

Iz zvučnika dopire zvuk božićnih pjesama, miriše kuhano vino, djeca se valjaju u snijegu... Mnoštvo ozarenih lica okupljenih oko Svete obitelji u djevičanski bijeloj, snježnoj oazi iznad Zagreba.

Otvaranje Šumskih jaslica na Sljemenu kod Stare lugarnice okupilo je tristotinjak izletnika, planinara...

Toga nema u Njemačkoj

Na misu i blagoslov jaslica došla je i zamjenica gradonačelnika Jelena Pavičić Vukičević.

Zarumenila su se lica od hladnoće, ali šest stupnjeva ispod nule nikome nije previše smetalo u namjeri da se dobro zabavi. Najzimogrozniji su se mogli ogrijati uz peć u restoranu Stara lugarnica, uz čuveni sljemenski grah s kobasicom ili kakvu drugu planinarsku deliciju. Uz lonac s kuhanim vinom koji se u povodu otvorenja jaslica dijelio besplatno sreli smo Šteficu Topolovec koja se nedavno doselila iz Njemačke.

– Jaslice su prekrasne, nisam ovako nešto nikad vidjela u Njemačkoj. Inače obožavam Sljeme, svake nedjelje dolazim tu na misu – kaže Štefica.

Jaslice djeluju smirujuće

Šumske jaslice postavljene su petnaestu godinu zaredom, a osmislio ih je Herbert Krauthacker iz Uprave šuma Zagreb.

Štalicu je izradio Karlo Posavec, a masivne skulpture od javora kipar Željko Belić.

– Prvi put smo uz jaslice izložili zlatnu medalju koju su ove jaslice dobile 2004. na svjetskoj izložbi jaslica u Rimu i to zato što mirom, tišinom i ljubavlju djeluju na ljude – kaže nam Herbert Krauthacker ponosno promatrajući jaslice. Raspričao se okorjeli planinar na minus šest stupnjeva, zamrznula nam se kemijska olovka, a i ruke.

– Možemo porazgovarati negdje u toplom? U restoranu Stara lugarnica jedva smo našli slobodno mjesto, rastopio se za trenutak snijeg s naših cipela od topline, a uz vrući grah razgovor je tekao slobodnije.

– Osjetio sam potrebu da osim šumarskog poziva moramo raditi na približavanju šume čovjeku, tako je krenulo s ovim jaslicama koje su dar svjetlosti ljudima. Drago mi je da će nekakav trag ostati iza mene jer sam od prošle godine u mirovini – kaže Krauthacker.

Autor skulptura Ž. Belić kaže da su mu jaslice najdraži, najtopliji biblijski prizor. Šumske jaslice na Sljemenu možete vidjeti do 15. siječnja.

Ključne riječi

Komentara 4

Avatar drInternet
drInternet
15:01 15.12.2009.

Niste napisali tko je tu kaj ukrao i tko je platio grah.

Avatar kresh_35
kresh_35
14:36 15.12.2009.

i u cemu je fora????

DU
Deleted user
15:01 15.12.2009.

Halo kresh, zaista - izmedju tvojih usiju smjestilo se dupe, nemij se ljutiti, ali razmisli o rijecima sto si napisao, ako ti je to u opce moguce!?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije