Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Križevčanima fina i tvrda i stara korica, nije to za smeće

Pekarnice popodne ne spuštaju cijene svojih proizvoda, ali ih, čini se, ipak većinu uspijevaju prodati
19. svibnja 2010. u 17:40 0 komentara 7 prikaza
\'                               \'
Foto: Sergej Novosel/VLM

Podatak iznesen prošli tjedan na stručnom simpoziju Hrvatski pekar u Opatiji, kako se u našoj zemlji godišnje (od)baci oko 600 milijuna eura, "mjerenih" kruhom i ostalim pekarskim proizvodima koji se ne uspijevaju prodati, gotovo da je u medijima prošao nezapaženo, no u Križevcima, gradu duge pekarske tradicije, zapanjio je građane.

- Nevjerojatno, a s tolikom količinom koja završi u smeću mogu se nahraniti mnoga usta - kazao je jedan mlađi muškarac, koji za gablec svaki dan kupi nekoliko peciva, a i u slobodno je vrijeme "kruholjubac".

"Recikliraju"

Sudeći, pak, po večernjem pogledu u gotovo prazne vitrine gradskih trgovina i pekarnica, pogotovo onih ovdašnjeg Mlinara, jedne od najjačih mlinsko-pekarskih industrija u zemlji, Križevčanima ono što one nude nije previše, a i ono što kupe znaju "reciklirati".

- Kruh koji se reklamira kao delikatesa obično je već popodne mrvljiv, pa najčešće kupujemo bijeli kruh, koji je dobar i idući dan. Probali smo s njim tostirati i sve ostalo, a dajemo i školskoj kolegici za hranjenje pilića - otkriva kamo s osnovnom namirnicom prof. Zoran Kovač. Umirovljenica Danica Srečec, pak, kategorički tvrdi da je grijeh bacati kruh, a ona i suprug upotrebljavaju ga i u nabujcima.

- Višak nosim majci za stočnu hranu ili, ako se osuši, za krušne mrvice, a bacam ako baš slučajno ostane šnitica, da ne bude pljesniva - reče D. Srečec. Slično s kruhom, barem tvrde, postupaju i pekari. Stanko Kos, čija je tvrtka ove godine dobila gradsko priznanje za gospodarstvo, objašnjava da višak ovisi o danu, jer nekad im u prodavaonicama ostane i 50-60 štruca.

- Prerađujemo za krušne mrvice, ali i putem kombi-prodaje nudimo seljacima za stočnu hranu - kaže vlasnik VTP-a Kos.

Apetiti potrošača

Konkurencija je, ističe, među malim pekarima velika, pa i bude viškova jer svi žele zadovoljiti što veće apetite potrošača. Do konkretnih podataka o "remitendi" Mlinarova kruha i peciva u Križevcima nismo došli ni uz više upita, ali neslužbeno doznajemo da nakon jutarnje distribucije navečer bude oko 5 posto neprodane robe.

 

Indira Levak
dodjela MAC nagrade
Srpski mediji raspisali se o Indiri: 'Pojavila se gotovo gola, sve oči su bile na njoj'
HS kožnu bolest
Hidradenitis suppurativa
Bolesnici koji imaju HS kožnu bolest često pate od depresije i anksioznosti, a najbitnije je bolest prepoznati na vrijeme
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.