Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Božićni blagdani

Križevački likovnjaci uprizorili žive jaslice pred župnom crkvom

Badnjak Krizevci  (1)
Sergej Novosel/VLM
25.12.2010.
u 16:26

Drugu godinu članovi Križevačkog likovnog kruga uoči polnoćke u crkvi sv. Ane odglumili članove svete obitelji i tri kralja. Sad su im se pridružili i pjevači HPD-a Kalnik

Dvaput u istoj večeri članovi Križevačkog likovnog kruga oživotvorili su pred župnom crkvom svete Ane u Križevcima zbivanja iz tihe i svete noći, uprizorivši u prigodno postavljenoj "štalici" jaslice.

Vlatka Bauer i Josip Marenčić, uz pravog magarca i nekoliko volontera uoči male polnoćke za djecu, prije 20 sati, kao i prije središnje polnoćke pred ponoć, svojim su dostojanstvenim držanjem i mirnoćom "odglumili" Mariju i Josipa te pastire (jedino je malog Isusa, umjesto pravog novorođenčeta, za ovu prigodu odigrala dječja lutka). Blagdanskoj atmosferi dodatno je pridonijelo i ukazanje trojice kraljeva - Gašpara, Melkiora i Baltazara, koje su personificirali Damir Špoljar, Zlatko Kršul i Josip Polšćak. Žive jaslice u ovakvom izdanju zamisao su križevačkih likovnih aktivista, prije svega Bobe Csik i Zdenka Baloga, koji su sugrađanima - vjernicima i svim ljudima dobre volje - nastojali pružiti radost Božića u što realističnijem ozračju.

Za razliku od prošle godine, kad su scenu izveli prvi put, ovog Badnjaka likovnjacima su se pridružili i članovi mješovitog zbora Hrvatskog pjevačkog društva Kalnik, koji su izvedbama božićnih napjeva dali primjerenu zvučnu kulisu, a držeći baklje zajedno s članovima DVD-a Križevci mnoge su posjetitelje i zagrijali. Više desetaka Križevčana koji su se prije mise našli pred crkvom pozdravilo je zalaganje kulturnjaka, ocijenivši da to treba postati i tradicijom.

Ključne riječi

Komentara 1

LO
Louie
13:22 28.12.2010.

Svaka cast.Hrvatska treba jos ovako dobri ljudi katolika vjernika. Ovo treba da bude primjer Hrvatskom narodu.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije