Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 85
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
UŽAS U SLOVENIJI

Krivom pacijentu odstranili želudac: 'Ne možemo ni zamisliti kakav šok je doživio'

Pixabay
19.02.2024.
u 17:10

U Medicinskom centru Barsos operiran je pacijent koji je navodno imao dijagnosticiran rak želuca, no kasnije se pokazalo kako uopće nije bolovao od raka

Muškarac koji je pretrpio operaciju radi dijagnosticiranog raka želuca navodno je nekoliko mjeseci kasnije obaviješten da je došlo do pogreške te da uopće nije imao rak.

Ravnateljica Medicinskog centra Barsos, Urša Murn, u današnjem priopćenju je pojasnila kako je gastroenterolog početkom siječnja dobio informaciju od Onkološkog instituta da pregledom izvađenog tkiva njihove pacijentice nisu pronađene kancerogene stanice. Nakon toga je obavljena i dodatna analiza originalnog, odnosno, prvotnog uzorka koji je potvrdio prisutnost stanica raka, piše 24ur

Zatim je pokrenuta istraga kako bi se utvrdilo ako je došlo do zamjene uzorka tkiva. Pri istrazi je od Instituta za patologiju Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Ljubljani zatražena ponovna analiza nakon čega su potvrdili sumnje da je riječ o zamjeni. Oba pacijenta su odmah obaviješten o pogrešci.

POVEZANI ČLANCI:

"Nažalost, još se ne može sa sigurnošću reći gdje je došlo do pogreške u našem postupku, ali duboko žalimo zbog same činjenice da su uzorci promijenjeni i time oštećeni pacijent", rekla je Urša Murn. Nakon incidenta zatražena je i izvanredna intervencija od Ureda za nadzor, kvalitetu i ulaganja u zdravstvu.

Murn je naglasila kako su u kontaktu s oba pacijenta te kako se trude naći što prikladnija rješenja za nastalu situaciju. U Barsosu su se također obvezali istražiti dodatne mjere i protokole s ciljem potpunog uklanjanja takvih situacija u budućnosti. "Zajedno s vanjskim nadzorom učinit ćemo sve što je u našoj moći da se to ubuduće izbjegne. Ponašat ćemo se odgovorno i poduzeti sve mjere. U ovom trenutku mogu samo još jednom izraziti iskrenu i duboku ispriku dvama pacijentima i svima ostalima koje ova situacija povrijedila", dodala je.

Stručna ravnateljica Onkološkog instituta Ljubljana, Irena Oblak, izrazila je duboko žaljenje te se ispričala pacijentu i njegovoj obitelji radi ovog propusta. "Proveli smo internu stručnu reviziju u Zavodu koja je sagledala cjelokupno liječenje pacijentice na Zavodu. Ova vrsta karcinoma zahtijeva kirurško odstranjenje organa i pacijent je cijelo vrijeme liječen po svim protokolima i uobičajenoj kliničkoj praksi", dodala je.

Oglasio se i prof. dr. Jože Pižem, predstojnik Zavoda za patologiju. “Nemili događaj pogodio je mene osobno kao predstojnika Zavoda ali i sve djelatnike Zavoda Imamo standardne procedure i protokole za sve dijagnostičke procese, koje smo slijedili i u slučaju ova dva pacijenta" rekao je. Prije početka same analize, uzorcima su dodijeljene identifikacijske oznake, a cijeli prijenos uzorka tkiva u kasete za tkivo je i fotodokumentiran. Proces obrade se odvijao isključivo uz pomoć bar kodova. 

FOTOGALERIJA Pogledajte kako je Zagreb izgledao prije 10 godina

1/32

Voditelj sektora operativnih aktivnosti na Onkološkom institutu Ljubljana, Gašper Pilko, objasnio je kako se kompjuteriziranom tomografijom (CT) utvrđuje raširenost raka. Kod pacijenta koji je bio podvrgnut operaciji, CT skeniranje nije otkrilo prisutnost metastaza, što je uobičajeno u slučaju raka u ranoj fazi. Prema riječima Pilka, daljnje istrage su potvrdile da je riječ o ranom stadiju raka želuca koji je zahtijevao kirurški zahvat.

Dodao je da su odmah po saznanju o sumnji na zamjenu uzoraka i zahtjevu za dodatnom analizom pokrenuli istragu te naredili provjeru identiteta uzoraka u Zavodu za sudsku medicinu Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu i Ljubljane. Nažalost, analiza je potvrdila da je došlo do zamjene uzoraka – uzorak koji je sadržavao karcinom nije bio uzorak pacijentice koja je bila podvrgnuta operaciji na želucu.

"Unatoč tome što do razmjene uzoraka nije došlo na Zavodu za patologiju, izuzetno nam je žao i incident je pogodio i nas, bez obzira gdje se u procesu liječenja pacijenata dogodila zamjena uzoraka. Cilj našeg Zavoda je pomoći u pripremi procedura za bolje upravljanje takvim rizicima“, rekao je Pilko.

POVEZANI ČLANCI:

Odvjetnik pacijenta koji je podvrgnut operaciji, Rok Petrič, izrazio je nemogućnost pojma o razmjerima šoka koji je njegov klijent doživio. Naglasio je kako ni on ni njegova obitelj ne žele privlačiti pažnju. Istaknuo je nužnost psihološke podrške u ovakvim slučajevima, s obzirom na tešku emocionalnu situaciju u kojoj se nalazi klijent. Ipak, napomenuo je da odbijanje pomoći ne umanjuje ozbiljnost situacije.

"Htio bih vrlo jasno reći da se, prema onome što se vidi iz medicinske dokumentacije i onome što je rečeno na konferenciji za novinare, radilo samo o liječničkoj pogrešci", dodao je. 

Prema njegovim riječima, nužno je istražiti još uvijek nejasne okolnosti, posebno identificirati institucije koje su bile prisutne na konferenciji za novinare te utvrditi njihovu odgovornost za ovaj neugodan incident. Naglasio je da se ne radi o slučajnosti te izrazio očekivanje da će te institucije surađivati s njim i njegovim klijentom u procesu otkrivanja gdje je došlo do propusta.

"Naravno da je operirani gospodin bio šokiran kada smo ga obavijestili da nema karcinom. Nudili smo mu psihološku pomoć, ali on ju je odbio", izjavila je voditeljica Operativnih aktivnosti. Pilko je nadodao da pacijentica može nakon uklanjanja želuca voditi prilično normalan život uz odgovarajuću prehranu.

Iz liječničke komore smatraju kako je bitno utvrditi sve činjenice i okolnosti kako se ovako nešto više ne bi ponovilo. "Potrebne su istraga i radnje kako bi se spriječilo da se takvi slučajevi ponove", stoji u priopćenju za javnost.

VIDEO Novi prosvjed poljoprivrednika: Traktorima izašli na ceste kraj Čakovca

 

Ključne riječi

Komentara 9

Avatar znamo_se__prdim
znamo_se__prdim
18:28 19.02.2024.

Ovo me podsjeca na onu legendarnu epizodu Alan Forda, kad je Alan isao pokupiti Jeremiju iz bolnice…

DU
Deleted user
18:07 19.02.2024.

Gosn Pacijent imamo za Vas lošu vijest za koju biste trebali imati dobar želudac.

Avatar Mlijekoholičar
Mlijekoholičar
19:24 19.02.2024.

Jedan vrlo nemio događaj

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije