Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 80
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
živi bajku u turskoj

Kristina Krepela: Zbog mog će zavođenja biti puno ranjenih srca

'krepela14'
Foto: ''
1/5
30.03.2013.
u 08:03

Ulogu u raskošnom turskom spektaklu "Mahmut i Meryem" htjela je odbiti zbog nepoznavanja jezika. Dva je mjeseca živjela u Istanbulu gdje ju je oduševila hrana S glumicom iz "1001 noći" Tomris Incer učila je turski uz pjesmice i zagonetke.

I dok Hrvati bajkovite turske priče gledaju u serijama, glumica Kristina Krepela, poznata i tražena i izvan granica Hrvatske, živi bajku u Turskoj i ondje gradi karijeru! Prošlog kolovoza i rujna boravila je u srcu Istanbula gdje je snimala visokobudžetni film tursko-azerbajdžanske koprodukcije \"Mahmut i Meryem\", bajku o zabranjenoj ljubavi muslimanskog princa Mahmuta (Aras Bulut) i kćeri siromašnog kršćanskog svećenika Meryem (Eva Dedova), u hrvatskom prijevodu Marija. Kristina tumači djevojku mističnog porijekla Ceylan, što na turskom znači gazela, koja od Mahmutova oca, sultana Ziyada Khana, dobije naredbu da zavede princa i tako ga udalji od Meryem.

Film otkupili i Amerikanci

– Na kraju bude puno ranjenih srca – zagolicala nam je maštu 33-godišnja glumica koja je prošli tjedan nazočila svečanoj premijeri filma u Istanbulu, sljedeća je u glavnom gradu Azerbajdžana Bakuu, zatim u Moskvi, a u planu je i premijera u Londonu. Još nije poznato hoće li se film moći vidjeti i u hrvatskim kinima, no raskošnu romantičnu dramu Mehmeta Ada Öztekina, koji je režirao i hit-seriju \"Nebo i zemlja\" što se trenutno prikazuje na RTL Televiziji, već je otkupio veliki broj zemalja među kojima i SAD, a bit će prikazana i na filmskom festivalu u Bostonu koji je u tijeku. Kristina inozemnu karijeru gradi već godinama (glumila je s Richardom Gereom, Gerardom Depardieuom, Nastassjom Kinski, u seriji \"Igra prijestolja\"), boravila je i radila u svjetskim metropolama Los Angelesu, New Yorku i Londonu, a put kojim kroči izvan granica Hrvatske lani ju je odveo u euroazijsku državu gdje je prije \"Mahmuta i Meryem\", u svibnju i lipnju snimala dramu \"Crossroad\". Scenograf i kostimograf tog filma Baran Uğurlu preporučio ju je redatelju Mehmetu Adu Öztekinu i Kristinina turska avantura nastavila se, i to s puno većim izazovima! Naime, dok je u \"Crossroadu\" kao glavna glumica govorila na engleskom, bosanskom i francuskom jeziku, u \"Mahmutu i Meryem\" morala je progovoriti teški arhaični turski. U tome joj je pomogla i glumica Tomris Incer koju hrvatski gledatelji znaju kao Nadide iz serije \"1001 noć\", s kojom je Kristina snimila većinu scena.

– Skupa bismo listale modne časopise i ja bih čitala naslove, a ona me ispravljala. Učila me i turske dječje pjesmice i zagonetke. Koliko je divan i poetičan, turski je i vrlo kompliciran. U njemu ima utjecaja njemačkog, francuskog i perzijskog jezika. Najveću pomoć imala sam od turske glumice Ozge O\'Neill koja je bila moj \"dialog coach\" i svakodnevno je radila sa mnom na mojim scenama i jeziku, a kako je rođena i odrasla u Americi, govori i savršeni engleski pa smo se bez problema sporazumijevale – objašnjava Kristina priznajući da je zbog kompliciranog turskog umalo odbila ulogu.

– Nisam bila sigurna hoću li ja to moći! Mislila sam da je to prevelik zalogaj za mene i da posao neću moći napraviti onako dobro kako bih htjela. No, redatelj, producent i ostali glumci toliko su vjerovali u mene da su na kraju i mene uvjerili da mogu naučiti jezik. Zbog toga ih danas zovem svojim anđelima – nježno govori. Radni raspored u Istanbulu Kristini je omogućio da grad upozna dobro kao vlastiti džep. – Obišla sam devedeset posto grada. Jedino nisam bila u dijelovima za koje kažu da su opasni – otkriva umjetnica te opisuje prizore što su joj se urezali u sjećanje:

Razigrana turska kuhinja

– Grad živi 24 sata. Nekoliko sam puta odlazila na Grand Bazaar tj. veliku tržnicu na kojoj su nekoliko mjeseci prije snimali scene za novog Bonda. Stekla sam nova poznanstva i divna prijateljstva, naslušala se predivnih priča o povijesti Istanbula i Otomanskog Carstva, gledala zalazak sunca iznad Bospora, vidjela veliki dijamant u palači Topkapi... Vrijeme sam provodila i u kafiću-restoranu koji je u vlasništvu slavnog fotografa Are Gülera, čiju sam izložbu išla pogledati u Klovićeve dvore jer sam njegov veliki fan.

Oduševila ju je i božanstvena hrana koja obiluje povrćem i ribom. – Turska kuhinja je vrlo razigrana, puna divnih začina. Oduševile su me pite od sira, špinata i tikvica, a o kolačima da i ne govorim! Moje kolege glumci i svi oko mene zaista su se trudili da mi boravak u Istanbulu bude nezaboravan te sam zahvaljujući njima obišla i neke fantastične kafiće, restorane i klubove za koje ne možete saznati iz turističkih vodiča. Vodili su me na mjesto gdje se u Istanbulu pije najbolja turska kava, kao i na mjesto gdje se jedu najbolje baklave – presretna je Kristina.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije