Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti

Kriminalni nemar i neodgovornost prema djeci i roditeljima

Već godinama šaljem dijete na ljetovanje i znam da je roditeljima najvažnija doznati da su djeca sretno stigla, a za to je ovaj put trebalo 13 sati - kaže Vikica
03. kolovoza 2002. u 00:00 526 prikaza

- Trebalo je proći više od 13 sati da bismo doznali da je naš 11-godišnji sin sretno stigao na odredište - rekla nam je na početku razgovora Vikica Semenski iz Zagreba. - Krenuo je s organiziranom grupom u 6 sati vlakom iz Zagreba, a s njim smo se čuli tek u 19 sati navečer.

Posredovanjem škole Vikica Semenski prijavila je 12-godišnjeg sina Vedrana za ljetovanje na Šolti u organizaciji Eurocluba iz Splita i, kako sama kaže, očekivala da će sve biti u redu.

- No, razočarani smo organizacijom puta. Počelo je sve u nedjelju 14. srpnja u 5.30 sati na zagrebačkom Glavnom kolodvoru. Kad smo s djetetom stigli na peron, obratili smo se gospođi s rupcem Eurocluba očekujući da je ona jedna od četvero voditelja puta. Gospođa nam je rekla da ona nije voditeljica našeg djeteta, ali da ga ona ima na popisu te da voditelj našeg djeteta čeka na moru. Usto, u vagonu, koji je imao oznaku Eurocluba, nisu bili označeni kupei za djecu koja idu na more, pa su se djeca u dobi od 10 do 12 godina izmiješala s ostalim putnicima.

Jedna je voditeljica puta počela prozivati djecu neposredno prije polaska vlaka, a nastavila kada je vlak već krenuo, što je posebno zabrinulo Vikicu Semenski.

- To je najbolji način da se djeca putem izgube - kaže gospođa Semenski. - Na kolodvoru nismo uspjeli doznati tko je voditelj našem djetetu, ima li mobitel na koji se možemo javiti, a ni djeca nisu dobila nikakve oznake, kape, marame i slično kako bi se znalo da pripadaju organiziranoj grupi. U uredovno vrijeme od 17 do 18 sati pokušali smo dobiti informaciju jesu li djeca sretno stigla na odredište, no u to doba telefon u Rogaču radi kao faks, a telefon je u Nečujmu stalno zauzet.

Zabrinuti su roditelji nekako uspjeli doći do broja mobitela službenice Eurocluba, koja im je rekla da je sve u redu i da se djeca već kupaju. Od iste su službenice dobili i broj mobitela voditeljica puta. Bila je to upravo gospođa iz vlaka s kojom su razgovarali Zagrebu.

- Direktor Eurocluba, kojega smo predvečer dobili na telefon, rekao nam je da nedjelja nije uredovni dan i da imaju gužvu jer je smjena djece! Tako nam se sin uspio iz telefonske govornice javiti tek u 19 sati nakon što je dobio mjesto u sobi. Rekao nam je da prije nije mogao nazvati jer su stalno bili zauzeti: u Nečujmu su ručali i trebali biti razmješteni po sobama, ali nije bilo mjesta za njih. Tada su ih prevezli u Rogač, odakle nam se napokon uspio javiti, 13 sati nakon polaska na put. Toliko bi vremena trebalo da su putovali iz Češke, a ne iz Zagreba. Ne trebam niti napominjati da mu nitko nije rekao da su ga roditelji već zvali. Već godinama šaljem dijete na ljetovanje i uvijek je sve bilo besprijekorno, uvijek se znalo da je roditeljima najvažnija informacija o tomu da su djeca sretno stigla na odredište. Ovo, ne samo da nije organizacija nego je to kriminalni nemar i totalna neodgovornost! - rekla nam je na kraju razočarana majka Vikica Semenski.

Duško Tadić

više

Ištvan Vermuž: To je mamino subjektivno mišljenje

S pričom Vikice Semenski upoznali smo direktora Eurocluba iz Splita Ištvana Varmužu, koji nam je u telefonskom razgovoru rekao:

- U svakoj se grupi nađu dvije-tri nezadovoljne mame. I za ovaj slučaj mogu reći da je to subjektivno mišljenje mame. Mogu jamčiti da su djeca bila i više nego zbrinuta te ne stoji izjava zabrinute mame kako su bili bez pratnje. Iz Zagreba su ih pratila četiri voditelja koja su bila u vlaku, cijeli je vagon bio rezerviran samo za Euroclub i djeca su putovala dobro. Nakon vlaka dočekao ih je brod i prevezao u Rogač, gdje su smještena u sobe. Djeci smo rekli da se odmah jave kući roditeljima i uopće ne vidim nikakvih problema. Žao mi je što se ovako piše samo kad se javi netko nezadovoljan, ne znam zašto nitko ne dođe u naš kamp vidjeti tu djecu kako se provode i kako uživaju pod našim stručnim nadzorom?! Trebate ih vidjeti kako plaču kad se trebaju vratiti kući! U organizaciji Eurocluba do sada je na ljetovanju bilo više od 70.000 djece, a 99 ih je posto bilo zadovoljno.

ZADIRANJE U PRIVATNOST
Skandal na granici: Novinara Večernjeg lista policija skinula do gola zbog filtera za cigarete
Nema dobrog vrta bez osnovnog alata
ALAT ZA PRAVE MAJSTORE
Nema dobrog vrta bez osnovnog alata, imate li ih sve doma?