Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 61
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
spašava đ. đakovića

Krešu troškove: Kotromanović šampion ušteda

najbolji vojnik,domagoj kuček,hrvatska vojska,ante kotromanović (1)
Marko Mrkonjić/PIXSELL
26.05.2013.
u 13:19

Kotromanović ugovorio posao koji spašava Đuru Đakovića i potrošio 30 milijuna kuna manje

Do kraja ove godine hrvatske oružane snage dobit će i zadnji, 126. primjerak oklopnog vozila Patria AMV 8x8 i time se ispunjava ugovor potpisan još 2007. kada se RH odlučila, prvo za kupnju finskih oklopnjaka, a potom je ugovoren i prijenos tehnologije i proizvodnja oklopnjaka u Đuri Đakoviću u Slavonskom Brodu.

Posao je to koji vrijedi otprilike 150 milijuna eura. No, to nije sve, moralo se Patrije i naoružati. MORH 2010. sklapa ugovor o nabavi 56 DUOS-a (daljinski upravljane oružane stanice) 12,7 mm (M151 Protector-CRO) norveškog proizvođača Kongsberga. Ukupna ugovorna cijena iznosila je oko 18,3 milijuna eura bez PDV-a. No, ta je cijena podlijegala i kretanjima valuta i uz primjenu tzv. formule za promjenu cijena stavki. Ugrađivane su i promjene po indeksu proizvođačkih cijena i indeksu prosječne plaće u Norveškoj!? Time je ukupna cijena za isporučenih 56 oružanih stanica narasla na oko 170 milijuna kuna s PDV-om.

Uvijek štedjeli na vojsci


Prije nekoliko dana potpisan je novi ugovor između MORH-a i Đure Đakovića jer MORH nabavlja još 58 istih oružanih stanica za preostale Patrije. Ugovorena je, ovoga puta ukupna cijena od otprilike 140 milijuna kuna s PDV-om. Dakle, za isto oružje i čak dvije stanice više, ugovorena je cijena niža za 30 milijuna kn! – Dosad smo šutjeli i radili, ali mislim da je danas ipak velika stvar uštedjeti 30 mil. kuna – kazao je ministar obrane Ante Kotromanović. Ministar uprave Arsen Bauk vjerojatno u javnosti nosi aureolu najštedljivijeg (škrtog), no najštedljiviji ministar u vladi je Kotromanović. Ministri obrana u zadnjih nekoliko godina bili su i primoravani na uštede, iz jednostavnog razloga što “se vojska ne buni” i nekolicina hrvatskih premijera to je koristilo i uvijek “lupalo” po vojsci i tu radilo uštede u proračunu.

Višak novca za opremu i obuku


No, rezultat toga su mnoge negativne posljedice i MORH se našao na granici funkcioniranja. I Kotromanović je morao progutati smanjivanje proračuna, no u rekordnom je roku smanjio administraciju za nekoliko stotina ljudi, a usredotočio se na promjenu dosadašnjih “prenapuhanih” ugovora o nabavi. Na svakom novom ugovoru glavni je cilj – proći jeftinije, a stvoreni višak novca odvojiti za obuku i opremu vojnika te nabavu novog i remont starog oruđa i oružja. Potpisivanje Ugovora o opremanju Patria primjer su Kotromanovićeve politike. Naravno, ministar očekuje tako uštedjeti i na remontu helikoptera, MiG-ova, a vjerojatno i na gradnji ophodnih brodova. No, ovdje treba paziti, postoje granice, jer sconto ne mora značiti i osiguravanje tražene kvalitete.

>>Đaković i MORH potpisali ugovor vrijedan 112 milijuna kuna

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije