Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
APSURDI PRAVOSUĐA

Krešimiru Gilji zbog ubojstva ispred Star’sa sudi se 20 godina

Krešimir Gilja
Foto: Jurica Galoić/Pixsell
1/4
24.03.2019.
u 07:21

Rimac je ubijen 9. listopada 1999. ispred zagrebačkog kafića Star’s caffe, a slučaj još nije dobio pravosudni završetak.

– Nisam kriv! – po tko zna koji put ustvrdio je Krešimir Gilja jučer na zagrebačkom Županijskom sudu. A tamo mu je iz formalno-pravnih razloga ispočetka počelo suđenje zbog ubojstva Mirka Rimca, hrvatskog Kanađanina. I ne bi tu bilo ništa čudno da se Gilja po hrvatskim sudovima zbog istog ne povlači već gotovo 20 godina. Jer Rimac je ubijen 9. listopada 1999. ispred zagrebačkog kafića Star’s caffe, a slučaj još nije dobio pravosudni završetak.

Imao i druge probleme

U tih 20 godina od Rimčeva ubojstva Gilja je imao i drugih pravnih problema pa je 2012. pravomoćno osuđen na dvije godine zatvora zbog pokušaja ubojstva jednog muškarca u Sesvetama, a u srpnju 2017. bio je kratko pritvoren i zbog prijetnji novinaru Nacionala Berislavu Jeliniću. Da stvar bude gora, Gilja je zbog Rimčeva ubojstva 2009. bio osuđen na sedam godina zatvora, a tu je presudu potvrdio i Vrhovni sud. No pravomoćnu je presudu ukinuo Ustavni sud smatrajući da je Gilji povrijeđeno pravo na obranu. Od te odluke Ustavnog suda suđenje nikako da se privede kraju jer je Gilja opetovano tražio izuzeće raspravnog suca Zdravka Majerovića te cijelog zagrebačkog Županijskog suda, a jedno je vrijeme tvrdio i da nije raspravno sposoban.

Foto: Davor Puklavec/PIXSELL

Inače, u pucnjavi pred Star’s caffeom, osim što je ubijen Rimac, koji je, usput rečeno, iz Kanade došao da bi pogledao nogometnu utakmicu između Hrvatske i tadašnje SR Jugoslavije koja se odigravala u sklopu kvalifikacija za Europsko prvenstvo, bili su ranjeni i Berigoj Vukojević, sin tadašnjeg saborskog zastupnika i kasnije suca Ustavnog suda Vice Vukojevića, te Iva Jurić.

Berigoj Vukojević ponovno je jučer svjedočio, iako se njegovu svjedočenju protivila Giljina obrana. Smatrali su da je Vukojević do sada više puta saslušavan, a kako vrijeme protječe, tvrde Giljini branitelji, razvidno je da se Vukojević sve manje sjeća događaja. No sud je ipak odlučio saslušati Vukojevića koji je ostao pri svojim prijašnjim iskazima.

– Od događaja je prošlo 20 godina pa mi se sada teško sjetiti koliko sam pucnjeva čuo i nakon kojeg sam pucnja osjetio da sam ranjen. Ne mogu se više sjetiti tih detalja. Znam samo da sam pao odmah nakon što sam čuo pucnjeve. Već sam prije rekao da nisam vidio tko je pucao, oko mene su bili ljudi – kazao je Vukojević.

Inače, prije nego što je on sjeo na klupu za svjedoke, obrana i optužba složile su se da se iskazi većine do sada saslušanih svjedoka pročitaju. Obrana je tražila da se neposredno sasluša svjedok Denis Zelenika, a njihov je prijedlog sud prihvatio. Što se tiče prijedloga obrane da se neposredno sasluša i svjedok Marko Marjanović te da se provede 3D rekonstrukcija cijelog događaja, čemu se optužba protivi smatrajući da je riječ o odugovlačenju postupka, o njemu će sud odlučiti naknadno.

Priča o ubojstvu Mirka Rimca pretvorila se tako u pravosudnu sapunicu bez kraja i konca, a o svemu što se tijekom 20 godina događalo u tom postupku mogao bi se snimiti dobar kriminalistički film. Nakon Rimčeva ubojstva Gilja je relativno brzo osumnjičen, no jedno je vrijeme bio u bijegu.

Priča o dva pištolja

Prva optužnica protiv njega podignuta je 2001., no suđenje je počelo znatno kasnije. Naime, još dok je trajala istraga, krajem 1999., na sud je u pratnji odvjetnika došao Giljin poznanik Domagoj Novak, koji je sa sobom donio pištolj HS model 95 kalibra devet milimetara.

Foto: Davor Puklavec/PIXSELL

Vještačenjem je ustanovljeno da se čahure izuzete s mjesta događaja poklapaju s tim pištoljem. Novak je tvrdio da se s njemu nepoznatim muškarcem otimao za pištolj te da je pri tome pucao u tlo. Tužiteljstvo mu nije povjerovalo pa je za Rimčevo ubojstvo ipak optužilo Gilju. On je u to vrijeme bio u bijegu, no pojavio se malo nakon podizanja optužnice. I on je sa sobom na sud donio pištolj marke Crvena zastava. Tvrdio je da ga je oteo nepoznatom muškarcu te da iz pištolja nije pucao. Zavrzlama s dva pištolja na koncu je dovela do toga da sud ne prihvati optužnicu te da 2002. godine obustavi postupak protiv Gilje. Tužiteljstvo se na tu odluku žalilo Vrhovnom sudu, koji je godinu i pol odlučivao o žalbi te na koncu odlučio da se Gilji ipak treba suditi bez obzira na tvrdnje Domagoja Novaka. Suđenje je počelo 2006. te završilo 2009. godine, a tijekom tog vremena promijenila su se dva raspravna suca.

Spis je prvo dobio sudac Marin Mrčela, no nije ga završio jer je otišao na Vrhovni sud. Njega je naslijedila sutkinja Ivana Čalić, koja je 2009. Gilju osudila na sedam godina zatvora. Presudu je potvrdio i Vrhovni sud, no 2011. ukinuo ju je Ustavni sud. Početak ponovljenog suđenja Gilja je na sve moguće načine pokušao odgoditi obilato koristeći sve mogućnosti koje mu zakon pruža.

Komentara 5

BF
bf2
09:03 24.03.2019.

Hrvatsko pravosuđe...da ne živim u RH,bilo bi mi smiješno i zabavno

TU
turimtituki
09:13 24.03.2019.

Povraca mi se od ove drzave i ovog pravosuđa. Da nemam 50 godina vec odavno bi rađe cistio wc-e po njemackoj nego tu bio. 7 godina za ubojstvo, pa ko je tu lud? A i o tome se ne mogu dogovoriti 20 godina. Bljak,fuj

ŽA
ŽanLukac
10:19 24.03.2019.

Šta je ovo?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije