Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
prozvao ga

Je li Linić smijenjen i zbog brata Zorana Milanovića?

Krešimir Milanović
Foto: ''
30.05.2014.
u 11:03

Petljao se oko zamjene zemljišta tvrtke Konel iz Cavtata. Sređivao je poslove s Poreznom i tvrtki Mostarkić iz Slavonskog Broda

– Kakve veze ima brat predsjednika Vlade s predmetima zamjene zemljišta u Cavtatu i prebijanja duga Porezne uprave tvrtki u Slavonskom Brodu? – zapitao se jučer na konferenciji za novinare Slavko Linić prije nego što je počeo govoriti o Krešimiru Milanoviću.

Linić je premijerova brata optužio da je koristeći rodbinski odnos sa šefom Vlade i bliske odnose s tadašnjom šeficom Porezne uprave Nadom Čavlović-Smiljanec pokušao utjecati na rad Porezne uprave, i to za interes poreznih dužnika. Bivši ministar financija naveo je dva takva primjera u kojima se pojavljuje premijerov brat. Tako je kazao da je Krešimir Milanović preko Nade Čavlović-Smiljanec pokušao utjecati na zamjenu zemljišta u Cavtatu kako bi pomogao tvrtki Konel.

Zamjena za nekretnine

Linić je ustvrdio da je vlasnik Konela Antun Kralj sklopio ugovor o zamjeni nekretnina s Antunom i Dinom Kraljem, koji su tim ugovorom stekli nekretninu u Cavtatu, na kojoj je upisano založno pravo Porezne uprave na ime poreznog duga iz 2012. godine. Taj je dug iznosio 16,4 milijuna kuna. – Navedeni su u zamjenu nudili drugu nekretninu, za koju nije bila izrađena čak ni procjena vrijednosti. Iako gospođa Čavlović-Smiljanec i Krešimir Milanović pokušavaju utjecati na pozitivno rješenje, službe unutar Porezne uprave, ne želeći podleći pritiscima, u prosincu 2013. odbijaju zahtjev – rekao je Linić.

Kao drugi primjer u kojem se premijerov brat petljao u rad Porezne uprave naveo je slučaj tvrtke Mostarkić iz Slavonskog Broda. Kazao je da Porezna uprava Slavonski Brod koristi dio poslovnog prostora te tvrtke i da je redovito plaćala najamninu, a da je istodobno rastao porezni dug tvrtke iznajmljivača prostora bez pokušaja Porezne da taj dug naplati. Linić je naveo da je nakon njegove promjene suradnika ravnateljice Porezne nova pomoćnica za poslove prisilne naplate inzistirala na prebijanju duga s obvezama za zakupninu te je htjela provesti prisilnu naplatu preostalog poreznog duga tvrtki Mostarkić. Tada vlasnici pokreću inicijativu za zamjenu poreznog duga za cjelokupnu nekretninu.

– Iako je vlasnik tvrtke Davor Matas, provedbu transakcije preuzima Krešimir Milanović, koji uz punu potporu gospođe Čavlović-Smiljanec pokušava utjecati na donošenje odluke o kupnji poslovnog prostora većeg od potreba Porezne uprave i vrlo visoke početne cijene – rekao je Linić.

Prozvani šute

Da je Porezna uprava na vrijeme prebijala dug, ne bi, kao i u slučaju Spačve, došlo do njegova gomilanja, a time ni do pregovora o kupnji tog prostora. Linić je istaknuo da službe u Poreznoj upravi ni u ovom slučaju nisu podlegle pritiscima pa je predmet do njegova odlaska ostao neriješen.

– Za mene je to odgovoran rad službi koje su se znale oduprijeti pritiscima, a za premijera Milanovića povod za smjenjivanje zbog nezadovoljnog brata ometenog u poslovima – kazao je Linić. Naveo je da službe Porezne uprave svoje poslove obavljaju savjesno i odgovorno.

Linić je napomenuo i da su pomoćnici ravnateljice postavljeni po njegovu nalogu potkraj svibnja 2013., kada je razriješio pomoćnike po izboru ravnateljice zbog sumnje u nezakonite poslove. Nitko od prozvanih u slučajevima koje je naveo Linić jučer do zaključenja ovog broja nije nam bio dostupan za komentar.

>>Slavko Linić: 'Milanović me želi uhapsiti!'

>>Linić: Pravi su razlozi moje smjene INA i kredit od 20 milijuna kuna tvrtki Mali biskviti

Komentara 7

Avatar white socks
white socks
11:27 30.05.2014.

U najkraćem - da Milanović nije dirao Šegona, sve bi bilo u redu, ljubav bi cvala, obojica bi bila dobra i poštena, apsolutno posvećena općem dobru, bez mrvice sebičnosti!

19
1995josip
11:15 30.05.2014.

Ne dirati obiteljski biznis jer može se dogoditi raspad kukuriku kokošinjca !

TO
tolitol
11:22 30.05.2014.

Ovo je dio samo šireg problema u ovoj zemlji, a taj je da nismo svi jednaki pred zakonom. Dokle god bude sasvim normalno da nije bitno što ti propisi kažu već tko za tebe "urgira", događat će nam se ovakve priče. To nije problem samo Milanovića, kao što nije samo problem Linića (koji isto tako ima itekako putra na glavi) već je to daleko širi društveni problem kod nas. Obična "raja" teško nesposobni politički "establišment" tretira kao aristokraciju kojoj je sve dopušteno. I onda se čudimo nad ovakvim pričama.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije