Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 6
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
BRZA CESTA KOD VIROVITICE

Krenuo jedan od najvažnijih cestovnih projekata u Hrvatskoj: 'O ovome govorimo godinama'

Foto: Kristijan Toplak
1/3
08.05.2023.
u 11:14

Rok za izgradnju čvora Virovitica jest 18 mjeseci, a dionice do Špišić Bukovice 24 mjeseca

Ono što su sanjale generacije, počelo se ostvarivati. Uvođenjem u posao za Etapu 3 dionice Bjelovar – Virovitica – GP Terezino Polje, čvorište Špišić Bukovica – čvorište Virovitica (DC2), počela je gradnja brze ceste od Virovitice prema Špišić Bukovici, a koja će se nastavljati dalje prema Bjelovaru i Zagrebu.

Etapa 3

Radovi za Etapu 3 podijeljeni su u dva ugovora pa je tako za čvorište Virovitica sklopljen ugovor za izgradnju vrijedan 9,92 milijuna eura bez PDV-a s tvrtkom Osijek – Koteks d.d., a za čvorište Virovitica cesta, od čvora Špišić Bukovica do čvora Virovitica, ugovor vrijedan 18,87 milijuna eura bez PDV-a potpisan je sa zajednicom ponuditelja, tvrtkama Colas Hrvatska d.d. i Geotehnika d.o.o. Rok za izgradnju čvora Virovitica je 18 mjeseci, a dionice do Špišić Bukovice 24 mjeseca, piše Lokalni.hr.

– Krećemo u realizaciju jednog od najvažnijih cestovnih infrastrukturnih projekata danas u Hrvatskoj, izgradnju brze ceste – kazao je potpredsjednik Vlade RH i ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković. – Čitava Virovitičko-podravska županija ima strašan potencijal i tu se događaju zaista pozitivni trendovi kada govorimo o razvoju gospodarstva. Dakle, zaista je bitno napraviti tu brzu cestu. I sami, dolazeći ovamo, bilo od strane Bjelovara ili Kutine, vidimo da je županija zaista dislocirana na neki način i da ozbiljnijeg razvoja gospodarstva i poduzetništva nema, ali ni života općenito, bez izgradnje te ceste – rekao je Butković.

Ministar je najavio i raspisivanje natječaja za prvih 15 kilometara dionice od Bjelovara prema Virovitici već u ovoj godini. – Nakon prvih 15 kilometara, slijedi natječaj za dodatnih 20 kilometara u 2024. godini. Plan je da se spoj između Bjelovara i Virovitice završi u četiri godine, tako da bismo onda konačno imali spojenu Viroviticu na Bjelovar, a onda poslije Bjelovar s brzom cestom prema Zagrebu. Što se tiče drugog dijela, prema mađarskoj granici, tu moramo sa susjednom državom odrediti točku spoja, moramo s njima sjesti i dogovoriti, a nakon toga će se krenuti u pripremu dokumentacije kako bi išla realizacija i te posljednje faze spoja Virovitice prema mađarskoj granici – pojasnio je. Župan Igor Andrović istaknuo je kako je početak gradnje brze ceste povijesni dan za županiju.

– Ovo je ono o čemu su generacije sanjale, o čemu godinama pričamo. Danas krećemo u realizaciju boljeg i kvalitetnijeg spajanja Virovitičko-podravske županije i grada Virovitice sa Zagrebom. Radovi od Farkaševca prema Bjelovaru idu prema nama, ali danas, ovdje u Virovitici, kreću i radovi na području naše županije. Virovitičko-podravska županija jedina je županija koja nema ni kilometar brze ceste ni kilometar autoceste i to će se ovim projektom promijeniti. Brza cesta će generirati i rast gospodarstva i rast životnog standarda, kako na području Virovitice tako i naše županije, ovog dijela Slavonije. Završetak cijele dionice do Bjelovara očekujemo za četiri godine. Hvala Vladi Republike Hrvatske i premijeru Andreju Plenkoviću, ministru Olegu Butkoviću i predsjedniku Uprave Hrvatskih cesta Josipu Škoriću na ovom velikom danu – rekao je Andrović.

Bez povratka

Da više nema povratka i “stajanja”, naglasio je predsjednik Uprave Hrvatskih cesta Josip Škorić. – Ovo je važan projekt ne samo za Viroviticu nego i za cijeli ovaj dio Hrvatske. Hvala Gradu i Županiji na značajnoj pomoći kod pripreme ovog projekta, jer da nije bilo te pomoći, pitanje je kad bismo počeli s radovima. Počinjemo s radovima i ne stajemo dok se ne izgradi cijela dionica ceste do Bjelovara, to je danas najvažnija poruka – rekao je Škorić.

>> VIDEO Pogledajte novu stonsku obilaznicu iz zraka

Komentara 3

Avatar JAKOLOSHE
JAKOLOSHE
09:07 09.05.2023.

A kad će tih 20km do koprivnice?

SE
sedmica
20:42 08.05.2023.

Pruge nam trunu a mi uporno forsiramo ceste. Nije cudo da je Rijeka na izdisaju,Zadar samo cestovno povezan,Sibenik nekim hrdjavim radnickim vlakicem,za Pulu najprije proci Ucku kako ko zna. Bez zdrave zeljeznicke infrastrukture industrija i logistika nemaju sanse opstati. Samo tako dalje,ponor je sve blize

NO
Nordik
12:03 08.05.2023.

Plenković gura lovu pred izbore u Slavoniju jer osjeća grižnju savjest, ispraznio je cijelu istočnu Hrvatsku svojom politikom.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije